少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無2歲就黎9個月既小朋友已經識認顏色,我女就只認得黑色,好似其他顏色教佐好多次好似都唔入腦,應該點教好?請教下,唔該!仲有教巨認數字時,完全唔用心,走開添,都唔知應該點教好。

EvaHui520  係"認", 睇唔明你標題..   發表於 14-9-1 14:55

禁止訪問

引用:有無2歲就黎9個月既小朋友已經識認顏色,我

大宅

回覆:shingcws 的帖子

幼兒特殊教育提及過,30個月大要懂基本紅黃藍綠黑,形狀就有圓,三角,正方。

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

shingcws 發表於 14-8-20 02:57
有無2歲就黎9個月既小朋友已經識認顏色,我女就只認得黑色,好似其他顏色教佐好多次好似都唔入腦,應該點教 ...
顏色可以先教紅, 藍, 黃三原色, 因為仔仔鍾意食物, 會用食物去教, E.G. 紅色有蘋果, 番茄.
數字都先教讀數字, 買張數字牆貼, 好得意, 仔仔好鍾意摸住讀. 教數數字又係用食物, 俾餅仔佢時數123.., 慢慢會有個概念.

大宅

回覆:忍顏色

一次教一個色。

我之前一次教紅黃藍,bb會亂。之後一次只教一個色,例如教紅色,如果bb指住一樣藍色既野話係紅色,唔好急住話比佢知係藍色,只需要講唔係紅色再指紅色比佢睇。每個顏色教幾日。好快就認得

男爵府

shingcws 發表於 14-8-20 02:57
有無2歲就黎9個月既小朋友已經識認顏色,我女就只認得黑色,好似其他顏色教佐好多次好似都唔入腦,應該點教 ...
妳係用咩方法教佢架? 用咩工具? 玩咩遊戲架呢?

子爵府

引用:Quote:shingcws 發表於 14-8-20 02:57 有無

原帖由 nanakobe0066 於 14-08-20 發表
顏色可以先教紅, 藍, 黃三原色, 因為仔仔鍾意食物, 會用食物去教, E.G. 紅色有蘋果, 番茄.
數字都先教讀 ...
我都係用食物教,我女鍾意食三色椒,我會問佢要咩色,或者夾俾佢時講一次係咩色,佢有時會跟住講,有時自己講,時對時錯。出街著衫問佢要咩色,有時拎幾件唔同色問佢要咩色。

伯爵府

我仔28個月開始認得顏色,我都係用 m & m 教佢,答啱先俾食,仲會形容啲顏色同佢鍾意既玩具一樣,例如紅色同 iron man 一樣咁,好快就記得。

大宅

你可以試下買顏色筆比佢,陪佢一齊油顏色!我係用呢個方法,我小朋友18個月已識基本四色,二十個月後識11種吾同色!

大宅

我女都係,依家兩歲七個月,咩都話黃色

大宅

用遊戲方法等小朋友多d興趣如屋企同佢玩玩具,如不同顏色既積木,車仔,公仔,膠波等等,同佢一齊玩講下唔同顏色,叫個拿某個顏色俾你,配對顏色,也可以d膠盆或用紙教佢摺紙盆,然後俾佢分類等等,不時改變下唔同形式既遊戲方法等佢有d新鮮感。另外要生活化d,例如平時行街,同佢講下見到既事物,如見到d花花草草,就叫佢睇下個度有3朵紅色花等,去超級市場又講下叫佢幫手拿d俾色既貨,買d小物件的話佢試下俾$,佢多d生活上落手參與就有興趣。
我兩個小朋友現在2歲半多,識大部分顔色中英文,形狀中英文,佢地可以指住個月亮話係circle 或者semi- circle叫我睇,數字1至20,搭lift個時有時會跟住數,A至Z等等,好多時其實冇特登坐定定甘教,只係街經過見到講過一兩次佢就記得。

複式洋房

引用:用遊戲方法等小朋友多d興趣如屋企同佢玩玩

原帖由 bigsugarbb 於 14-08-25 發表
用遊戲方法等小朋友多d興趣如屋企同佢玩玩具,如不同顏色既積木,車仔,公仔,膠波等等,同佢一齊玩講下唔 ...
你D小朋友好叻叻,好羨慕你甘有方法教小朋友,多多向你學習先得,你係一個好媽媽

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

引用:我女都係,依家兩歲七個月,咩都話黃色

原帖由 CoffeeCheng 於 14-08-25 發表
我女都係,依家兩歲七個月,咩都話黃色
同我個女一樣,樣樣都黃色,22個月

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我仔25個月,最近認到紅,橙,黃,綠,藍,紫,白,黑,粉紅!其實我冇教佢,不過佢睇左隻教顏色既phonic一個星期就學識曬

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

我囝囝20個月倒已經認到紅、黃、藍、綠、橙、粉紅、紫、啡、黑、白!

因為佢睇咗一本反斗車王既書, 入面好多唔同顏色既車車, 可能咁會易入腦

首頁

尾頁

跳至