單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆:Aanngguuss 的帖子

珍珠宮

我唔覺得單親有影響架...咁叫企視...

複式洋房

不會歧視,政府派位 有能者居之

禁止訪問

別墅

回覆:Aanngguuss 的帖子

入吾入到名校係小朋友嘅能力,同係咪單親完全無關係

男爵府

引用:有無單親家庭仔女,入到名校?

原帖由 Aanngguuss 於 14-08-20 發表
有無單親家庭仔女,入到名校?
報名表好像不需填父母的婚姻狀況,孩子一樣是有父母,對方的資料一樣可以填給學校 。如果是政府的,小一跟本完全靠命水,中一就先要有能力,然後右是要講命水了,因分 Band 後,就跟號碼先後派位啦。你抽到個較前的號碼機會自然大啲啦 。

別墅

單親小孩考直資/私立小學, 會唔會難D?

大宅

引用:單親小孩考直資/私立小學, 會唔會難D

原帖由 charles123 於 14-08-21 發表
單親小孩考直資/私立小學, 會唔會難D?
有些學校要求見父母,最好一切出席
我個人認為係有影響

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Aanngguuss 發表於 14-8-20 03:51
有無單親家庭仔女,入到名校?
入到都要讀到先得
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:有無單親家庭仔女,入到名校?

單親雙親唔係重點,但係父母有無自信都會影響。如果你連呢個都要上網問,小朋友又點會有自信做人呢?

不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

回覆:小雄維尼 的帖子

禁止訪問

回覆:chowqv 的帖子

禁止訪問

回覆:maymay204 的帖子

禁止訪問

回覆:chowqv 的帖子

男爵府

引用:我感覺有啲學校好重家庭係吾係健康,只係想

原帖由 Aanngguuss 於 14-08-22 發表
我感覺有啲學校好重家庭係吾係健康,只係想問過來人!
如你認為會影響到升學,可以填對方資料落表格上 。直資及國際學校就未報過,政府既,我就照填啦,但我認為政府既是依能力來收生啦,當年睇佢地啲收生準則是學業成積及 Interview 時的表現居多。無話需要家庭狀況。

禁止訪問

別墅

回覆:july2011 的帖子

I believe my son has the ability to do well, just worry that during interview process will be asked about his family background and points will be deducted even he performs well.

Any advice/ sharings?

Thanks!

大宅

引用:I believe my son has the ability to do w

原帖由 charles123 於 14-08-26 發表
I believe my son has the ability to do well, just worry that during interview process will be asked ...
如要in父母
最好賤男一切去
唔會叫佢就同學校講佢忙
我唔會講已離婚
我感受過私校對單親係有偏見
某私校好强調同小朋友做仼何事都係“爸爸媽媽”一起做,面試,家長會,開學陪上學等等……
你照填爸爸資料,電話你開多一張電話咭,填佢個電話

題外話,記得刨下文先去面試
祝好運!

別墅

回覆:haydenden1023 的帖子

多謝妳的提醒!妳係指教育王國度爬文?定有邊度更多參考?

我都估/覺得啲學校會對單親家庭的小朋友有偏見。對小朋友其實真唔公平。無奈。。。

「佢」應該會去面試嘅,當然唔會自己同老師講已離婚,只不過擔心小朋友會無意中俾老師問啲問題而爆響口。

首頁

尾頁

跳至