懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位 :

我應該會在八珍訂已整好的豬腳薑(不知各位姊妹有無其他好介紹), 有些問題想向大家請教, 謝謝!

1) 因為自己不會整, 所以訂返來給媽媽送給人和在家招呼朋友, 和自己可以食, 請問我是否到生時才落order訂?

2) 想請問豬腳薑到家後還要不要處理? 例如要不要間中煲下等?

3) 因為豬腳薑裡面已有蛋, 要不要先取出? 因為好似要12朝後才可派, 咁送給人時要不要再加新鮮的蛋入去?

不知大家有沒有這方面經驗給我些意見, thank you.

複式洋房

hi~希望幫到你呀!

1.唔好到生左至訂呀,雖然,岩岩生完都未食得(醫院d姑娘話頭一個week都唔好食薑住,因2太刺激),但早兩個禮拜,訂左返左返屋企浸下先,
大吉利是bb早左同你見面都唔洗同煩呀

2.薑醋本身唔洗放雪櫃,但有豬腳係薑醋裡面就要3,4日煲一煲,唔係會發毛的,但如果得薑同旦就唔洗

3.點解要先拎d旦出泥既?d旦要浸幾愈耐食愈補架,你可以一路加旦,派俾朋友食果d浸幾日都ok,但自己食果d當然要食耐d既旦啦~起碼10日呀~~

我都係岩岩生完,分享下經驗~祝你生個肥肥白白既bb~

洋房

kary:

多謝你的回覆, 聽了你這樣說我會放心d, 因為我甚麼也不懂, 因為我唔知d蛋是否越煲越硬, 所以才想出取d蛋出來先, 但現時我會在生之前訂, 咁我會擔心少一樣, 謝謝你!!

首頁

尾頁

跳至