基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

公司有個同事的小朋友(兩,三歲)過世, 將採用基督教儀式在教堂舉行。公司會有外藉高層出席, 但想知道一下一般儀式同RUNDOWN會係點, 我地想BRIEF一下大老闆先。據知,個儀式只有一小時, 之後會去火葬場。
唔該哂!

另,請問基督教送花圈同帛白係點安排的, 謝謝!

珊瑚宮

引用:公司有個同事的小朋友(兩,三歲)過世,+將採

原帖由 puibpuib 於 14-08-20 發表
公司有個同事的小朋友(兩,三歲)過世, 將採用基督教儀式在教堂舉行。公司會有外藉高層出席, 但想知道一下一 ...
會唱詩歌
如果你地無宗教 可以係大家祈禱個陣低頭就得啦!花圈都可以:)隨心 無話零頭個回事

puibpuib  Thank you!  發表於 14-8-21 16:25
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

大宅

可能每一個教會同家庭的儀式都略為有差別,但我去過的喪禮一般都係好簡單,首先會有禱告,唱詩歌,牧師有簡短的講道,部份家屬會出來分享關於死者的生平,然後再唱詩歌,最後大家排隊瞻仰死者遺容并慰問家屬(呢個環節唔一定有)。

花圈OK。 帛金就無規定,我去過的基督徒喪禮都無收帛金,D家屬叫人將帛金捐俾教會,不過呢方面亦可能同家庭經濟情況有關。

puibpuib  Thank you!  發表於 14-8-21 16:25

大宅

引用:公司有個同事的小朋友(兩,三歲)過世, 將採

原帖由 puibpuib 於 14-08-20 發表
公司有個同事的小朋友(兩,三歲)過世, 將採用基督教儀式在教堂舉行。公司會有外藉高層出席, 但想知道一下一 ...
聯絡教會負責嘅傳道人啦

首頁

尾頁

跳至