婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請容許我呻下,就快谷爆!
我奶奶成日幫住個仔,覺得我唔好都算,見到我又成日我我同老公d野,上次直頭顛到問我有冇草錢,問左幾次,我冇答佢,佢就扮晒野教我,話第日好多錢要洗架,唔好亂咁洗錢! 我心唸關你鬼事,又唔係同你好熟,自問唔係亂洗錢嘅人,唔洗你理

我費時見到佢咁多,好少上佢度食飯,佢個仔就個個星期返,點知佢成日問我老公我有冇做家務有冇煮飯呀?又教我老公唔好將d錢俾我,唔好俾我理財

我自問並唔係要管錢嘅人,我自己都係返工,我覺得自己管番自己嘅錢冇問題,反正兩公婆,我又信c6唔會亂用錢,佢用剩嘅錢草響自己戶口冇問題,但最慶係我奶奶嘅說話,當正我係外人,仲有老公嘅附和,老公次次都答佢咩家務都係我做晒,明明佢有幫手,錢就各自管!c6話唔想激佢媽

好嬲呀!就爆!

ecling  十個九十個亞媽都咁教   發表於 14-8-20 18:15

大宅

99當新抱係外人好正常, 對99, 認真你就輸...
我覺c6答無乜問題, 如果照直答你咪仲煩, 而且呢d嘢實情你哋清楚就得....至於99鍾意點幻想就隨她吧.....
你c6肯頂, 總好過隊你出嚟送死.....

伯爵府

算啦!下次你串返99:
乜原來老爺咁衰,對99你咁差架。
難為99你仲幫老爺生個仔同埋做黃面婆係屋企做家頭細務。
電視都有教啦,男人有錢就會身痕出去包29,
既然男人唔俾家用,又唔俾老婆管錢。
做乜要服侍個老公咁好,盞益左個29和死老。

fafafac9    發表於 14-8-21 13:02
luck_tang    發表於 14-8-20 14:11
mrhappy123  正   發表於 14-8-20 11:37
miss0217    發表於 14-8-20 10:52

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 Chrissie36 的帖子

個個呀媽都幫自己仔女, 無詳問題, 問題係你C6有無照足佢呀教佢咁做姐, 如果無, 根本吾吏理, 當自己時運高, 聽吾到睇吾到, 吾好激親自己.

複式洋房

回覆:Chrissie36 的帖子

我都覺得認真就會輸!你愈肉緊佢就愈咬住你唔放,全世界99都覺得個仔比第二個女人搶左架啦。我覺得可以冷淡回應,佢講咩都無咩反應,「哦,乜係呀…」、「係咩~」……一臉唔在乎就最好,激死佢。
或者輕佻啲囉~
「我地兩公婆嘅事自己會處理~你放心啦,儲錢呢啲我阿媽由細到大都有教我,唔洗人講都知啦奶奶,哈哈哈~」

水晶宮

Chrissie36 發表於 14-8-20 10:22
請容許我呻下,就快谷爆!
我奶奶成日幫住個仔,覺得我唔好都算,見到我又成日我我同老公d野,上次直頭顛到 ...

"老公次次都答佢咩家務都係我做晒,明明佢有幫手,錢就各自管!c6話唔想激佢媽"

你老公做得好好喎,
點解你會嬲爆?

珍珠宮

回覆:好激氣,就快爆

咪由得99問囉!總之唔好煩到我!

我99最中意係老公面前,話我尼樣戈樣,咪話飽佢囉!老公煩又唔係我煩!如果老公叫我不如乜乜乜,我實會答好呀!然後下次話無聽過,無講過,學99嘅!

男爵府

你c6已經識敷衍佢,你都要學。

下次叫老公唔使講99啲嘢俾你聽。廢時勞氣

複式洋房

回覆:方方媽媽 的帖子

嬲c6係因為覺得佢愚孝,唔敢幫我出一句聲,如果c6肯同佢地講: 唔洗操心,娶得佢就信佢,d錢邊個管都冇所謂。家務我都會幫手,唔想佢一個人做晒咁辛苦

咁樣我條氣就順晒,兩公婆同一陣線,奶奶先至唔會有咁多說話同小動作

公爵府

做99的都系喜歡搞是搞非.

mesell.lui  講得好!  發表於 14-8-20 16:34

複式洋房

我都好想C6會咁同99講,但係從來都冇!!
其實只要佢一咁講,99就可以收聱AND唔好搞咁多小動作!

男爵府

裙腳仔嗎?唔想激佢亞媽?!咁就可以幫個亞媽激死個老婆?!比你C6吹脹 ~

男爵府

育兒性格勳章

個個老公都係裙腳仔,晤諗下邊個同佢過人世。

複式洋房

多謝各位俾我呻,嬲到喊,可能我太認真,但真係好激氣

我老公見我咁嬲,佢同老爺奶奶講以後d錢俾晒我管,佢地即刻好激動,發晒顛問c6仲咩唔問左佢地先,跟住講左一堆野叫c6唸辦法收番d錢,唔好俾我管,再加埋一d人身攻擊嘅說話,c6冇講d難聽說話我知,只係話主要佢地覺得俾晒d錢個女人就要聽晒佢話,同埋如果個女人亂咁用錢你都係事後先知做唔倒d咩,想我地用番佢地果套

我同老公講,你娶得我就要信我,同埋我地自己有能力建立自己嘅家庭,唔需要佢地介入, c6話見佢地嘅表現應該之後都會係咁煩住我黎問,我話我都係會答佢,唔洗操心,我識得處理

真係唔知關佢地鬼事,但其實我唔打算要管c6嘅錢,只係唔想佢地再管我地嘅事先同意c6咁講

水晶宮

睇開啲啦~~
自己阿媽都唔會咁管自己~~

伯爵府

引用:Quote:Chrissie36 發表於 14-8-20 10:22 請

原帖由 方方媽媽 於 14-08-20 發表
"老公次次都答佢咩家務都係我做晒,明明佢有幫手,錢就各自管!c6話唔想激佢媽"

你老公做得好好喎,
其實我都覺得樓主老公原本對答很好,好仔/女兩頭暪,唔駛對兩老咁坦白,大家都開心唔好咩? 點解要好似樓主咁迫個老公先算係妻子口?

伯爵府

你老公都肯錫返你,你要開心啦!另一方面諗,做父母緊張仔女係自然,只係你6299太過火。

你要明白第日自己個仔娶左老婆,
都怕個新抱蝦個仔,或夾帶私逃,或做死個仔,或者亂洗錢大花筒。

最緊要你2公婆一條心。
做男人負責俾大分錢養家,做老婆又識當回報老公和仔女。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Chrissie36 發表於 14-8-21 09:36
多謝各位俾我呻,嬲到喊,可能我太認真,但真係好激氣

我老公見我咁嬲,佢同老爺奶奶講以後d錢俾晒我管, ...
唉,你老公真係,話佢誠實小寶寶好定話佢蠢好呀,

無啦啦走去同父母講呢d?

咪盞撩起老爺奶奶條筋搵嘢嘈,

好仔兩頭瞞,

你地一家財政點處理輕輕同父母帶過就可以啦,

咪同佢地講你地有分數囉,

咁你地自己私下點處理你地既事嘛,

你老公同佢父母講到咁樣,

佢地為咗個仔就梗係同你博命啦,

邊個做亞媽會鍾意聽到個仔比個新袍控制架,

真係想佢地小d嘢講就同老公夾埋,

由得老公喺父母面前講到有幾威啦,

私底下返嚟你叫隻佬同你啜腳指一回事呀,

有時d嘢唔係話佢喺父母面前講到你比佢食住係佢愚孝,

而係避免咗好多不必要既紛爭咋,

佢夾喺中間都好難做架嘛.....

珍珠宮

兩公婆錢銀嘅野洗咩同人分享

水晶宮

亞貴 發表於 14-8-21 14:14
唉,你老公真係,話佢誠實小寶寶好定話佢蠢好呀,

無啦啦走去同父母講呢d?
唔係樓主逼到個老公咁同6299講咩?
之前樓主C6好仔兩頭瞞,樓主又唔滿意.
咁樓主想點呀?

首頁

尾頁

跳至