在職全職

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

yan511229 發表於 19-1-29 23:45

唔好意思,我唔係好明

A1=2
A20=150
出到 N
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

畀面勳章

Yubi.T 發表於 19-1-29 23:49
A1=2
A20=150
出到 N

但A1=2
A20=300
都出到N
唔好意思,可能我講得唔好⋯

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

yan511229 發表於 19-1-29 23:54
但A1=2
A20=300
都出到N

你嘅問題係set咗 A1=2時,150 就出 N, 0~149 出Y, 咁點解你會有大過 150 呢個數?

子爵府

畀面勳章

Yubi.T 發表於 19-1-29 23:58

你嘅問題係set咗 A1=2時,150 就出 N, 0~149 出Y, 咁點解你 ...

因為個數係可以係300以內任何數,
但只有類1係300/類2係150先可以出N
其他唔符合以上兩可能都係出Y,只有以上兩組合先可出N,
Sorry...我知我講得唔好
而且好似好複雜
我Excel只係bb級,多謝你夜麻麻都解答我

珊瑚宮

yan511229 發表於 19-1-30 00:05
因為個數係可以係300以內任何數,
但只有類1係300/類2係150先可以出N
其他唔符合以上兩可能都係出Y,只有以 ...

咁樣可以了
但呢 d唔係 Excel BB級定大師級嘅分別,係邏輯命題有 d 出錯,不過出題目本身係難嘅,無咩問題
全力支持捐血行動~

子爵府

畀面勳章

Yubi.T 發表於 19-1-30 00:10
咁樣可以了
但呢 d唔係 Excel BB級定大師級嘅分別,係邏輯命題有 d 出錯,不過出題目本身係難嘅,無咩問題 ...

多謝解答

男爵府

畀面勳章 DHA勳章

我有個表 eg
A1 係fw11
A2 係xxx
A3 係xxx
A4係fw 12
有咩方法可以將fw 個D行數可以伸延到fw13 ,fw14
Thx 樓主

珊瑚宮

yiyilee 發表於 19-2-3 11:53
我有個表 eg
A1 係fw11
A2 係xxx

無,自行key in
或先移走 A2 A3, 整完先insert返

子爵府

回覆樓主:

請指教:用A電腦Mail merge 好曬,excel database 同個word doc 都save落手指,點知用B電腦開返save左果個word doc,㩒Yes之後佢有個box彈出來類似話條path not valid,開不到, 請問有冇人知係邊度出問題?之後我用B電腦再merge過,save返落手指,點知去返A電腦又有相同信息開唔到,求指教

珊瑚宮

小菜子 發表於 19-3-8 20:39
請指教:用A電腦Mail merge 好曬,excel database 同個word doc 都save落手指,點知用B電腦開返save左果個w ...

mail merge 記低咗 file path, 所以 B 電腦上的 file path 要跟 A 電腦一致,才可以通用
全力支持捐血行動~

珍珠宮

Yubi.T 發表於 14-8-20 12:37
但凡大家返工用到 Excel 時,遇到有咩疑難,都可以入嚟發問

我樂意為大家解難的

多謝分享 即刻收藏

子爵府

Yubi.T 發表於 18-10-24 09:18
1) 開 Excel file 慢,可以把 "選項 -> 公式 -> 活頁簿計算" 內的 "自動" 改成 "手動",這樣就會在儲存時 ...

我想問但columns 可以去到無限遠
但如果我只要A-G
想cut走晒G打後

即係縮小成個圖
應該點做

Thanks

珊瑚宮

ilej 發表於 19-5-12 08:46
我想問但columns 可以去到無限遠
但如果我只要A-G
想cut走晒G打後
設定一下列印範圍就可以了
全力支持捐血行動~

珍珠宮

我每開一次 excel file,佢會先彈出一個空白excel file,然後再開我要開嘅file, 請問點解決?呢個問題出現之前我做過錄製巨集、刪除巨集嘅動作。
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至