論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

禁止訪問

回覆:會不會請在香港工作超過十年的姐姐

珍珠宮

引用:如題

原帖由 xuxinrui 於 14-08-20 發表
如題
我上一個就係,一日要睇佢面口

子爵府

會,我剛剛第一次請工人,冇時間比我揀人因為急用,AGENT只給了一個工人CV (就係呢個),我見佢响HK做了11年,又湊開NB和小童。心諗中文肯定冇問題 (我冇人幫手,一定要搵個能雙方溝通到的工人)。另外做咗咁耐,對HK僱主/人和事和文化,點都略知一二 (起碼識坐MTR / 識用電器 / 認路或基本交通規則 / 廣東菜)
不過我都有考慮過係老屎忽,但又唔敢摶用零經驗 (驚湊BB有危險和雞同鴨講,我返工冇時間TRAIN)。
工人上班了差不多2個月,稱得上75分。果然中文完全冇問題,我當佢HK人咁傾偈都得。煮食幾好,起碼煮咩似咩,唔會亂嚟 (亂配搭),亦懂煲老火湯或滾湯或炒飯或一般家常小炒,雖然唔算一流水準,但我哋唔高要求,正常味就掂! 湊BB也好好,懂煲BB粥仔,換片,基本安全等。

雖然工人係有經驗,不過我初頭都係慢慢給工作的,見佢識或做得嚟,才加其他工作。例如煲BB粥,頭4天是我煲的,見到佢OK才給她煲。我老公婆喜歡自己湊,所以2位小朋友,都係等我回家才同佢哋沖涼,唔使工人做。湊返學/上興趣班/餵奶/換片/BB刷牙/洗奶樽/換床單也是我哋自己做返,因為想多些時間對小朋友和自己做乾淨啲,我哋唔喜歡工人踩我床換床單,所以自己做。放工後我負責買餸/日用品 (避免金錢引起貪念或誤會)。工人在我家崗位是負責清潔/煮食/上班後照顧BB和大女,其他我哋自己做返。

補充: 工人是基督徒,所以食豬肉,不用手抺PAT PAT。但她曾試過2次黑面 (都係無端端鬧情緒的),我哋冇理佢,第日佢又冇事。我相信所有工人都有通病,問題係你請著嗰個係衰邊樣啫,而衰嗰樣又視乎你嘅接受程度,你給她工作的優先次序,工人本身個品行 (懶但可以係善良,有啲清潔好好但串咀,有啲對小朋友冇愛心但唔偷嘢....總之咩人都有)

而我老公婆亦深信自己個工人未必會保持得到2年都係75分,分分鐘半年後還完AGENT FEE就現形都唔出奇。總之大家相處恭敬有禮,唔刻薄,但又冇需要視為家人咁親密。過得人過得自己就算,如果佢咁都變臉,都無話可說。

ha-ppyday  難得!  發表於 14-8-24 21:52
PrettyWife2013    發表於 14-8-22 18:06

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會了

珊瑚宮

做得10年。 巳揾夠上岸 打風流工 隨時唔啱就走人。唔聽你点
玩具萬歲!

男爵府

回覆 xuxinrui 的帖子

試過一次...驚驚..
大家都忍左對方兩年...佢LAST DAY 一早7 點走..我未起床...佢都無同我講BYE BYE...

有D 嘢, 真係不可一, 不可再

唯一要讚下就係..佢煮嘢好啱我地口味囉

大宅

引用:會,我剛剛第一次請工人,冇時間比我揀人因

原帖由 加菲 於 14-08-21 發表
會,我剛剛第一次請工人,冇時間比我揀人因為急用,AGENT只給了一個工人CV (就係呢個),我見佢响HK做了11年 ...
多謝你,再考慮多D先。不過其實全部都是博下

大宅

引用:回覆+xuxinrui+的帖子試過一次...驚驚..++

原帖由 Golden_Time 於 14-08-21 發表

試過一次...驚驚..
其實,我覺得每個工人都有佢個長處與短處。真是有幾多個做到你肚個條蟲呀!

男爵府

當然...無人係完美的...
我地都係想可能佢經驗足...唔駛教佢大多嘢...但係佢係完全做自己個套. 而我同佢講我唔喜歡..佢無改,,我地亦無改我地D 喜好... 咁真係無法啦...

只好講..那時只係第二次請工人. 請人經驗不足, 唔知自己要那類型. 同可以容忍D 咩...

請工人也是一門學問

大宅

陪月勳章

引用:會,我剛剛第一次請工人,冇時間比我揀人因

原帖由 加菲 於 14-08-21 發表
會,我剛剛第一次請工人,冇時間比我揀人因為急用,AGENT只給了一個工人CV (就係呢個),我見佢响HK做了11年 ...
我都啱啱請咗個姐姐,情況同你差唔多,又係做咗兩個幾月,暫時ok

大宅

回覆:gemgemgem 的帖子

我的都是幾好呢

別墅

我姐姐來了半年,我感覺是不差,做野有條理,但是比較有個性,
不是即叫即做,要佢安排,而且會黑面。

大宅

其實都係人夾人... 等於我地打工既僱主, 請個剛畢業既定有經驗既人做野咁...
係家庭角度, 如果想佢獨當人面handle哂緊係請有經驗喇~ 但如果有人幫手又有人教, 咪可以請個海外工人囉...

我同上面有啲jm一樣, 會揀香港有經驗既, 因為我真係要依賴佢幫我處理哂日常家庭同照顧小朋友, 無時間仲教佢買送要拎環保袋, 找錢要睇有無找岩錢咁...

大宅

我7月尾都揀左個有12年經驗嘅菲律賓!
好怕佢太有性格、成日黑面兼冇愛心湊我仔仔!
仲等緊入境處批!

男爵府

2024年龍年勳章

唔會, 佢已有自己個套. 盞勞氣.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我現在的姐姐係香港做咗10年,3個顧主:4年/2年/4年。講廣東話可以溝通到,煮野完全無問題,只要同佢講點煮就可以煮出來。用電器都無問題,不用慢慢教。一來就上手。
可能佢每個顧主都不算好長,佢會跟返我地的做法。當然有時做野都有甩漏。但可以接受。依家已經做咗1年半,都keep住唔錯。

男爵府

No la

子爵府

而家姐姐就係,下次唔會,太精,太計較,太有性格!

首頁

尾頁

跳至