在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教全職媽媽:

上年囡囡小一在校訂飯, 今年我有D想工人姐姐帶飯比佢(家往校出門起計25 MIN), 但擔心工人能否搞掂,

請教各位您們自己帶飯日常家務如何分配時間? 謝!!

家中二大一小, 囡囡升小二, 早上7:15am等校車7:30 am上車.
放學3:10pm接校車往託管3:30 - 6:00 PM
工人要自己買餸(因我早出晚歸)煮晚餐, 街市及超市就在樓下
(日常主要家務是洗衫(我地要熨的衫不多)家居清潔(我指定輪流每日清潔某些部份, 姐姐有沒有跟足我都不細究), 屋三房一廚一廁一廳, 清潔也很求其, 但求不要生虫發霉都隻眼開隻眼閉)

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

可唔可一早拿埋午餐返學校? 用保溫container 放住d 飯菜?
唔洗工人姐姐行多轉, 而小朋友都食到屋企飯?

珍珠宮

回覆:小二自己送飯

我覺得可以,因為我嚟緊小一都係咁。煮餐飯有菜有肉,仲要唔可以有火腿腸仔呢啲,半小時內完成,我仲會行過去大約20分鐘。睇下你願唔願意畀工人花一個多小時喺呢餐飯上。

子爵府

2二大一小全部工人姐姐湊?又要買餸煮飯。做D嘢都唔少。

大宅

回覆 huilai88 的帖子

二大一小, 二大係我同老公, (二大唔駛姐姐湊的, 但要煮晚飯.....簡單家常飯; 同埋洗衫之類), 一小係七歲女, 全日小二, 放學校車返來接過去(行五分鐘內)功輔班.

請教時間上可怎安排較合理.

謝謝!!!

大宅

回覆 咖央 的帖子

請教妳是自己還是工人姐姐送? 整體家務時間怎安排? 謝謝.

(花一個多小時應可以吧. 我媽(唔同我地住的)成日話我工人咁得閑. 但點同佢比呢, 佢以前一個湊四個差唔多年紀的細路, 自己做埋晒家務, 仲要攞外發回家做, 仲可以抽時間同我地玩, 我都唔明佢點分配, 但佢覺得這只是濕濕碎, 駛乜教.)

jenniferbb  以前年代媽媽係強人,   發表於 14-8-23 14:43

珍珠宮

引用:回覆 咖央 的帖子請教妳是自己還是工人姐姐

原帖由 abbymum 於 14-08-21 發表
回覆 咖央 的帖子

請教妳是自己還是工人姐姐送? 整體家務時間怎安排? 謝謝.
係我自己。
我無工人,我有2個小朋友,大嗰個快升小一。因為我細嗰個返幼稚園,放12點,橫掂都煮午餐,所以打算煮埋大女嗰份送去學校,之後湊放學。

我字面上睇你工人真係好得閒。不過可能佢鐘意慢工出細貨

以下是我計劃中的日程,而且一定會做,因為有啲係奶奶指定嘅:

6:00am起身,叫大女起身,準備早餐
6:30am完成早餐,溫習或玩,上廁所,換衫等。
7:15am老爺接返學,我8:10am出門口送細女返幼稚園
8:45am買嘢
10:30am煮飯
11:10am出門去送飯
12:00pm接幼稚園放學
2:50pm老爺接小學放學
其他時間:做功課,簡單家務,傍晚煮飯。
10:30am唔做嘢

我仲好多時間用手機上網。我家務除咗每日拖地洗衫摺衫煮飯,床單就1星期換1次,廁所可日日抹,簡單洗只要5分鐘,最緊要用漂白水。其他嘢睇心情先做。因為有時都幾攰。
但我啲玩具就唔會抹。

珍珠宮

仲有呀,我老公咩家務都唔做。

大宅

回覆 咖央 的帖子

THANK YOU SOOOO MUCH for the time table.

仲有呀, 我老公好多時忍唔住連地都拖埋.
爬高的抹窗和抹燈等等怕她一失足成千古恨, 好多時又我老公做埋. (我懶....同埋我工餘專注幫女功課之類).
見到別人實際如何運作(是自己做而不是"労役"工人), 很有參考價值. 可以比姐姐有個時間預算, 唔駛樣樣野都"慢工出 (?) 貨".

珍珠宮

引用:回覆 咖央 的帖子THANK YOU SOOOO MUCH for

原帖由 abbymum 於 14-08-22 發表
回覆 咖央 的帖子

THANK YOU SOOOO MUCH for the time table.
抹燈我無呀,因為太高了,換燈泡時先順便抹吓。
抹窗我要用45分鐘,。先抹清潔劑抹,再用乾布抹。
廚房,隔日洗完碗,用廚房漂潔液抹吓表面,10分鐘。
抽油煙機,15分鐘,見好多塵先抹,可能1,2個月一次。
吸塵時,吸埋電視機,電腦,電掣。

大宅

回覆 咖央 的帖子

自己做返真係唔同. 總之就係見到順手就做埋. 即使有D話好耐唔做, 都係講緊一兩個月.

(我以前無返工自己湊女時(當然係無工人), 洗厠所浴室都係拼埋沖涼時一齊做.見到摸到唔乾淨就做, 除非好唔得閒或好攰.)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

abbymum 發表於 14-8-21 00:10
請教全職媽媽:

上年囡囡小一在校訂飯, 今年我有D想工人姐姐帶飯比佢(家往校出門起計25 MIN), 但擔心工人能 ...

你屋企既情況算好簡單, 因為佢大部份時間根本係一個人做野唔受人打擾, 理應可以做得快. 當然有心要做好每份家務的話, 可以全日都忙到暈, 不過呢個係ftm 既生活, 能力上工人實搞得掂, 問題係佢肯唔肯同埋有冇咁既智慧去搞掂.

我送左大仔返學, 之後湊2個細既, 所以有時間至做家務, 買送就好天咪帶埋小朋友一齊去順便去公園, 早知天氣差時會一早買定幾日餸.

我只係朝早整份麵包俾佢響學校度食. 時間表大致上係咁:
7am 早餐
8:15am 返學
11am 小朋友食生果
1pm 午餐
1:45pm 出去接放學
2:30pm 小食
6pm 開始煮飯
7pm 食飯
8pm 大二仔去訓
11pm 細女飲奶, 訓覺

我既時間表主要係要有固定作息和膳食時間為基礎, 家務係攝時間入去做. 我只係煮晚飯, 所以預1個鐘內搞掂, 有時我想食雲吞水餃等食物做晚餐, 咁就預多d 時間去整, 有時整多d, 之後雪響冰格, 可以保存耐d, 下次一拎出黎煮就得.

你可以叫工人響夜晚準備好第二日帶飯既飯菜 (將d 餸菜切好, 醃好, 雪好), 第二日要煮時可以快 d 搞掂準時出門口. 或者間中整d 簡單食物, 特如pancake 等, 亦唔會花佢太多時間去準備.

家務方面我係比較求其亦冇特定時間表, 始終要睇住2個細既好難分到身, 用到機器既咪用, 有時會叫埋兩個仔幫手做.

洗廁所我係半個鐘洗好2個廁所, 唧左潔廁得要等20分鐘, 咁呢20分鐘內我去刷乾淨個水喉同洗手盆.

大宅

回覆 bosch 的帖子

(唔見你買餸買嘢?)

真係好快手, 真係唔用時間表唔得. (姐姐嘢係做到, 但拖太長. 搞到我放工返來都仍全晚在廚房內氹氹轉. 放假就成日都有人在身邊在屋內搞呢搞路......我意思係, 好多嘢其實快快做完, 我可以有個清靜的環境休息下.有時食完晚飯早的話, 我都想用廚房自己沖杯茶, 焗面包之類. 我同任何一個姐姐都講, 你快快手做完嘢, 可以自己入房又得, 做自己嘢睇什誌睇書又得, 坐低同我地睇電視又得. 之前有姐姐就跟得到我意思. 但我估計呢d free-time現在的姐姐可能prefer我們不在家時享用. 等我們在家時才忙著做工作.)

但我諗我唔會逐項寫明幾點到幾點, 只會參考各位的時間表, 大約幫姐姐規劃邊個時段做D乜嘢. 始終, 佢唔係偷懶的人, 心地亦ok. 但就正如妳所說, 未必有智慧去規劃, 同埋, 如果無SET個時間目標, 自然就放慢手腳做.....好似星期六放假在家, 二個大人的日常衣物晾乾收入來, 成朝都未摺好, 攤在一旁. 比著我自己, 兩下就摺左放入柜先.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

abbymum 發表於 14-8-25 02:30
去公園同埋買野要睇天氣而定. 我一踏出屋企就冇瓦遮頭, 所以我見好天就拿拿臨出街, 落雨就留響屋企.

我都會等到用老公車時一次過去買重野.

大宅

水晶宮

BK Milk勳章

好多野做
我係ftm得一个小朋友無工人
但可能我懶
我覺得一凑幾个
仲要買送整飯
做晒所有家務
好辛苦下

真係有時吾需要做到咁忙
行黎行去送飯
做咁多野
其實幾忙下

水晶宮

BK Milk勳章

引用:好多野做我係ftm得一个小朋友無工人但可能

原帖由 bongbongpatty 於 14-09-10 發表
好多野做
我係ftm得一个小朋友無工人
但可能我懶
睇錯原來得一个小朋友
咁上到小學又ok
整埋飯無問題

男爵府

絕對可以,我們也是二大一小,小朋友由小一開始便是這樣,搭校車返放學,中午工人踩單車或步行送飯(一個地鐵站距離),仍有空閒時間。

男爵府

我有D朋友,有2個小朋友的,個工人姐姐就好唔得閒,接完細又接大,大去學嘢又要帶埋個細嘅出出入入,仲要買餸煮飯家務一腳踢都攪得掂。所以你個工人只係湊一個小朋友,係有空間的

侯爵府

回覆:abbymum 的帖子

揍一個小朋友仲要返全日,其實好鬆動
不過係時間來回加車錢問題
我囝返半日幼稚園,送完佢我都一星期有幾次去囡學校,來回個半~2個鐘(但我唔係帶飯比佢)。學校亦好多工人帶飯,我見都好多係住得遠的

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

首頁

尾頁

跳至