樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

2013年12月出左年終花紅 $13000
今年6 月入表,而家要我補資料入息證明,1-7 月平均月入 $18533,
但而家有人同我講年終花紅要除12 ,加埋落平均月入??

是真嗎??
我仲諗住避開年尾花紅先6 月入紙,如果計埋入去咪超額,
咁我補唔補呢份入息好???
補左超額係咪申請作廢??又要過幾耐先可以入紙??

複式洋房

回覆:mojacko 的帖子

年終花紅是除12。其他收入包括年終花紅,是你填表申請日計前一年的,換言之你現在是超額了。你現在應取消申請吧,因為超額也不會接受的。如果你要再申請,今年同公司講唔要花紅,或者計到啱數唔超額先要。不過亦要留意,如果明年加人工,條數又要計過。

mojacko  謝謝你既解答!  發表於 14-8-21 19:49

複式洋房

回覆 mojacko 的帖子

同埋而家佢叫你補番,好大機會佢已經係稅局拿了你的資料,不能不報,否則有法律責任。

大宅

畀面勳章

其實我想問, 點解2013年既花紅唔係計落2013年既收入, 而係計係2014呢, 真心問.

感恩每天, 每人, 活在當下!

伯爵府

引用:其實我想問, 點解2013年既花紅唔係計落2013

原帖由 sunoil 於 14-08-21 發表
其實我想問, 點解2013年既花紅唔係計落2013年既收入, 而係計係2014呢, 真心問.
計當月實收。點解吾叫公司係2013年出花紅比你?咁咪計2013年law。

複式洋房

回覆 sunoil 的帖子

其實計邊一年都無分別。計法是:比如你1月入表申請,你需要報8-1月的每月收入,及1月對上十二個月的其他收入(如花紅、年終花紅、關愛基金津貼等等)。

sunoil  oic, thx  發表於 14-8-21 12:05

首頁

尾頁

跳至