自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:幼兒小腸氣一問

多謝各位解答,目前家庭醫生同政府話唔明顯,正常,暫時未能斷定是否小腸氣,再約外科睇睇。希望無視事

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 卡樂CHRIS 的帖子

係呀, 我個女11個月時在政府做完, 現在就快3歲又有...

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 小霆霆 的帖子

大約幾耐之前

大宅

引用:回覆+小霆霆+的帖子大約幾耐之前

原帖由 CurryCheng 於 14-10-03 發表
回覆 小霆霆 的帖子

大約幾耐之前
兩年半前啦!你囡囡做過小腸氣嗎?醫生話過,做咗都有機會複發或者另一邊突起。多口問句,女仔都有小腸氣??

別墅

想問係咪要睇街證。然後再𨍭介去政府

大宅

引用:回覆+卡樂CHRIS+的帖子係呀,+我個女11個月

原帖由 CurryCheng 於 14-10-03 發表
回覆 卡樂CHRIS 的帖子

係呀, 我個女11個月時在政府做完, 現在就快3歲又有... ...
想請問點發現同有咩症狀架?

伯爵府

回覆 mimigirl2012 的帖子

佢會突然大咸指住"妹妹"好痛, 你會睇到小復下近陰部有個似雞蛋突出, 你可以試下按返入去, 佢就唔痛, 否則要立即入院

男爵府

引用:回覆 mimigirl2012 的帖子佢會突然大咸指住

原帖由 CurryCheng 於 14-11-25 發表
回覆 mimigirl2012 的帖子

佢會突然大咸指住"妹妹"好痛, 你會睇到小復下近陰部有個似雞蛋突出, 你可以試下 ...
在政府做? 排左幾耐? 我女7歲,剛發現

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我仔有買保險,我揾泌尿科醫生在私家醫院做瞓左一晚,傳統開刀,4年前埋單兩萬幾賠足。

大宅

手術已做。Dr.Yip。仁安做咗傳統手術4萬幾。無保險。

大宅

引用:想問係咪要睇街證。然後再&

原帖由 lamred2002 於 14-11-25 發表
想問係咪要睇街證。然後再𨍭介去政府
約外科直接超聲波檢查。診所兒科唔熟悉只會答復妳懷疑然後轉介政府見外科。我有入信。要我等7個月先可以見外科,見完再繼續等。所以我直接私家做

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

如未夠六歲,可去健康院轉介去專科,當年6歲,阿仔有異,去左健康院,跟着出信去瑪麗,前後三個月,做左手術連割包皮,快靚正,

大宅

引用:Quote:原帖由 lamred2002 於 14-11-25 發表

原帖由 卡樂CHRIS 於 15-01-04 發表
約外科直接超聲波檢查。診所兒科唔熟悉只會答復妳懷疑然後轉介政府見外科。我有入信。要我等7個月先可以見 ...
想請問照超聲波能斷定是否小腸氣嗎?我囡約兩年前發生過兩次,但去到急症又縮反。政府有排期,亦有比期佢做手術,但醫
燄生又冇臨床見過佢突出,只係我地形容比醫生知,所以拖住唔想囡做手術。想知有冇其他方法可確定。

大宅

引用:Quote:原帖由 卡樂CHRIS 於 15-01-04 發表

原帖由 三蕃薯 於 15-01-04 發表
想請問照超聲波能斷定是否小腸氣嗎?我囡約兩年前發生過兩次,但去到急症又縮反。政府有排期,亦有比期佢做 ...
超聲波可以確診。如果你想政府做。你可以見外科醫生叫佢出轉介信俾妳。列明情況如確診政府應該會快啲。因為我當時入信係診所兒科轉介,寫初步懷疑。所以要排好耐

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 三蕃薯 於 15-01-04 發表想請

超聲波可以確診。如果你想政府做。你可以見外科醫生叫佢出轉介信俾妳。列明情況如確診政府應該會快啲。因為 ...
請問臍疝是否小腸氣?

阿女剛發現位置是肚臍附近,有少少凸出來,佢話唔痛

大宅

引用:Quote:原帖由 三蕃薯 於 15-01-04 發表想請

超聲波可以確診。如果你想政府做。你可以見外科醫生叫佢出轉介信俾妳。列明情況如確診政府應該會快啲。因為 ...
我同囡政府同司家外科都睇過,但睇果刻係冇突緊嘅,問醫生可唔可以照下先,照到係,咁咪做囉。政府同私家都話照唔到喎,意思話係show唔到確定係小腸氣。只有開刀確定,雖然我估我囡都係係地,畢竟突過兩次,但我唔會想用開刀方法去confirm係唔係小腸氣。所以拖住,但又一直擔心。
或者再搵第三個醫生問問。多謝你的回覆

大宅

引用:Quote:原帖由 卡樂CHRIS 於 15-01-04 發表

原帖由 小虎與點點 於 15-01-04 發表
請問臍疝是否小腸氣?

阿女剛發現位置是肚臍附近,有少少凸出來,佢話唔痛
係。疝氣。妳嘅情況應該係臍疝,幾大啦?臍疝好多都會自己好返

大宅

原帖由 三蕃薯 於 15-01-05 發表
我同囡政府同司家外科都睇過,但睇果刻係冇突緊嘅,問醫生可唔可以照下先,照到係,咁咪做囉。政府同私家都 ...
照唔到?!我仔都係突過三四次咋。去親見醫生都無突。仲要係突一邊,一照原來係兩邊!!不如我pm我當時嗰未兒外科醫生資料俾妳啊。佢做小腸氣都幾出名診所超多人小朋友同樣問題搵去。至於需唔需要手術佢會判斷,唔會亂咁叫你做。

大宅

引用:Quote:原帖由 三蕃薯 於 15-01-05 發表我同

原帖由 卡樂CHRIS 於 15-01-05 發表
照唔到?!我仔都係突過三四次咋。去親見醫生都無突。仲要係突一邊,一照原來係兩邊!!不如我pm我當時嗰未 ...
好呀好呀!超級多謝你

男爵府

當年我仔5歲做,即日做即日出得院,
做完手術用個紙盃套住咕咕,小便就痛到癲。
有朋友個仔話政府做,傷口要拆線,傷口埋得唔靚仲好肉酸。

首頁

尾頁

跳至