興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

新手,想學影相,應該係點開始呢?我本身有部D3000.
我想影多D 令的BB 相呀..~~^^

子爵府

買本書, 先認識這3樣野, 光圈, 快門, ISO~
To be or not to be  that is the question~

別墅

回覆 oldyc 的帖子

THX~~

複式洋房

光圈, 快門, ISO 呢D基本野可以上網睇已經OK唔洗特別睇書
之後影多D,有經驗先再睇書

於不在預計的時候寫下生活記錄,當按下快門,凝著瞬間的同時,將過去、性格、經驗、觀點及感情實現於映像中,並以無數包含自我投射的映像重塑出生活的意義。
www.lun-tang.com
http://www.dcfever.com/column/info.php?id=299

別墅

回覆 倫爸爸 的帖子

倫爸爸:有冇D咩網頁好介紹呀?︿︿
我好想快D學識幫我BB影下靓相啊~~!!

用戶要求終止服務

happygg 發表於 14-8-22 10:42
回覆 倫爸爸 的帖子

倫爸爸:有冇D咩網頁好介紹呀?︿︿
試下呢度 :~~~

http://www.dcfever.com/column/category.php?cat=10&page=1

男爵府

回覆 happygg 的帖子

http://www.fotobeginner.com/category/beginner-tips/page/16/
由page 16開始睇返上去page 1

大宅

這裡講得都很詳盡了,有D我怕你看不明呢,
看得多少得多少啦,不用識晒的。
http://www.photoblog.hk/wordpres ... 0%E7%AF%87%EF%BC%81

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

happygg 發表於 14-8-21 13:12
新手,想學影相,應該係點開始呢?我本身有部D3000.
我想影多D 令的BB 相呀..~~^^
...
買支 AF-S 35mm 1.8G 啦. 影BB 好啱用.
D3000 可以用 A-mode + auto ISO, 善用對焦點(用BB的眼睛做對焦點). 試下同一場景用唔同光圏有乜分別 (e.g. F1.8 vs F8)

當然, 有時間最好學埋光圏/快門/ISO 的分別/用途.

洋房

回覆:新手,想學影相,應該係點開始呢?我本身有部D3000.

先學好光圈,快門同iso 既關係, 再去理解光圈同焦距點解會影響景深, 同埋去了解淺景深同深景深既分別。 繼而去運用構圖技巧,熟識黃金構圖。 之後仲有控制色温輸出。。。打燈,等個bb 大d先諗,NB 唔好用閃燈,對bb既眼唔好。

侯爵府

引用:Quote:happygg 發表於 14-8-21 13:12 新手

原帖由 chan803 於 14-08-22 發表
買支 AF-S 35mm 1.8G 啦. 影BB 好啱用.
D3000 可以用 A-mode + auto ISO, 善用對焦點(用BB的眼睛做對焦點). ...
吾好意思,想請教下光圈愈大,除了影夜是否好些外,影人方面是否也細緻D?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

yin-ting 發表於 14-8-25 21:18
吾好意思,想請教下光圈愈大,除了影夜是否好些外,影人方面是否也細緻D?

...
在比較暗的環境下, 大光圈可以容許你用較快的快門/較細的ISO 去影相.
另外, 大光圈較容易影到淺景深的相(即所謂前清後濛的相).

你可以試下用你現有的鏡頭, 用A-Mode, 用兩個唔同的光圈(e.g. F3.5 vs F8) 影同一個背景/構圖的相, 睇下部機用乜 快門速度/ISO, 同埋張相的背景有乜唔同.

yin-ting  thanks  發表於 14-8-26 01:04

男爵府

畀面勳章

或者試下報工聯會初班.. 有老師問.. 同學仔一齊研究... 又上網睇下資料...

男爵府

引用:回覆 oldyc 的帖子THX~~

原帖由 happygg 於 14-08-21 發表
回覆 oldyc 的帖子

THX~~
我提議學埋焦距。因為認識焦距,了解埋不同焦距有咩特色,咁就認識點選擇鏡頭。最近見到有隔離話題問及焦距,似乎未必人人都識。

男爵府

回覆:新手,想學影相,應該係點開始呢?我本身有部D3000.

首頁

尾頁

跳至