論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇揍2個小b嘅姐姐話好忙呀, 有時我見到我姐姐真係忙到頭暈, 不過朝早有婆婆幫手看bb. 佢成12点幾先訓, 7点起身, 我覺得佢都幾累, 所以有時訓晏咗都由得佢

伯爵府

我阿姐姐要湊兩個, 大女5歲, 細仔5個幾月, 真係好忙架.....我大女仲要番學, 放學番黎, 仲要攪佢餐飯架

男爵府

我大女26個月, 細的四月出世, 諗住之後叫婆婆/奶奶黎幫下手. 剛才見到有兩個媽咪話姐姐係第二個出世後走佬,希望我個唔會la, 因為得10週產假咋.

原文章由 Little_cy 於 08-1-8 21:19 發表
我阿姐姐要湊兩個, 大女5歲, 細仔5個幾月, 真係好忙架.....我大女仲要番學, 放學番黎, 仲要攪佢餐飯架

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Little_cy 於 08-1-8 21:19 發表

大囝就嚟4歲,讀緊 k1, 細囡1歲7個月未返學, 哥哥返咗學姐姐就好d, 但中午返嚟食飯, 姐姐就開始好忙, 不過有時見到兩兄妹自己玩, 咁姐姐可以做下其他嘢. 姐姐5點幾開始準備晚餐, 咁佢會擺張櫈响廚房細囡便會安坐睇佢整嘢.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我大仔讀K2上午班, 細仔就13個月大, 我又唔覺得佢好忙, 上午佢有時仲得閒到偷看電視, 工人11點半先要煮飯, 之後等哥哥一放學番嚟就有得食, 食完就會瞓覺, 瞓醒都差唔多4點, 個工人先同佢地玩, 玩到我放工番屋企先至煮飯食 (因為我負責買餸), 可能細仔而家識自己玩, 所以工人姐姐輕鬆好多, 佢10點半瞓到朝早7點
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

翡翠宮

wah! 細仔好乖阿!其實你姐姐應該幾叻.

我亞B1歲冇時停,姐姐喂兩餐粥已經用左2hrs.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 canies 於 08-1-9 18:45 發表
wah! 細仔好乖阿!其實你姐姐應該幾叻.

我亞B1歲冇時停,姐姐喂兩餐粥已經用左2hrs.

我細b而家13個月佢食飯好快, 最快10分鐘, 最耐都係20分鐘, 2小時實在太耐喇, 呢個仔都唔算乖, 大仔細個仲乖, 因為佢坐定定食飯唔會走, 但細b都會一邊玩一邊食, 所以我個工人無你個工人咁忙, 因為佢喂飯都唔使2個鐘, 不如你諗下可唔可以要亞B乖乖咁坐底食飯啦!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

我大b下個月三歲,讀n1上午(早上老公湊返學,下午姐姐湊,因99及婆婆輪流到我家幫手睇住細b),細b三個幾月,遲d大d,姐姐可能就要湊住細b去接大b放學。
姐姐都幾忙,都係襯大b返學時快快手做家務,下午大b訓醒就陪佢地玩。我叫姐姐要放bb在第一位,所以其他野就放寬d。
因我兩個b半夜會喊下,佢都無得一覺訓天光,所以夜晚約九點半前前會比佢先訓,朝早就七點幾起身。

伯爵府

好媽媽勳章

我姐姐手腳唔快, 係好似好忙咁. 不過, 我見快手勤力果d姐姐好ok.

原文章由 hungcat 於 08-1-8 20:50 發表
有冇揍2個小b嘅姐姐話好忙呀, 有時我見到我姐姐真係忙到頭暈, 不過朝早有婆婆幫手看bb. 佢成12点幾先訓, 7点起身, 我覺得佢都幾累, 所以有時訓晏咗都由得佢 ...

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

I also want to know ar .. coz' my next baby will born in August 2008.. by then my elder son will be 18 months old... he won't be attending school yet... so, both of them will stay home... i wonder if 姐姐湊兩個 by herself nei???? My 99 might be able to come for 3 hours during the day (coz' she is doing that now).. but the rest of the day will be 姐姐 and babies home alone la....

work ng work nei???

原文章由 CHKWAN 於 08-1-10 16:07 發表
我姐姐要湊兩個, 大4.5歲,讀K2上午(早上我湊返學,下午姐姐湊放學),細b三個幾月, 真係好忙架...大放學番黎, 仲要攪佢餐飯架,姐姐要湊住細b去接大b放學。

姐姐2:00又要同細b充凉. 6:00要開始準備dinner.

姐姐都係襯大b返 ...

翡翠宮

one 18 months baby already a nightmare to me. plus a newborn baby, you must have mentally ready that your house would became a mess.

大宅

我都有1條大king(4yrs),1條細queen(8mnths)在佢手上.
但我覺得佢好得閒喎.早上7:00起身,晚上10:30就訓.
有時我病左响屋企,見佢下午竟然有時間睇報紙,沖涼.
但佢既抺嘢同煮嘢功力又唔掂law.
我見到d唔乾淨既地方,就話佢.叫佢再抺過(橫掂佢咁閒).
有d地方更加唔抺,唔怪得咁多時間啦.
只要我係屋企,細b同大b都係我攪,因為亞哥唔like跟佢.
佢只負責餵奶比細b.我忍埋佢呢9個月,就唔同佢續約.
下次嗰個一定唔可以對佢咁好. CCC

原文章由 CHKWAN 於 08-1-10 16:07 發表
我姐姐要湊兩個, 大4.5歲,讀K2上午(早上我湊返學,下午姐姐湊放學),細b三個幾月, 真係好忙架...大放學番黎, 仲要攪佢餐飯架,姐姐要湊住細b去接大b放學。

姐姐2:00又要同細b充凉. 6:00要開始準備dinner.

姐姐都係襯大b返 ...

男爵府

你地就好la, 我個工人做野超慢, 見佢煮飯, 成一粒鐘都未攪店, 真係好興, 而家一個已經係咁, 第時唔知點.:tongue:

原文章由 ta_ta 於 08-1-10 18:35 發表
我都有1條大king(4yrs),1條細queen(8mnths)在佢手上.
但我覺得佢好得閒喎.早上7:00起身,晚上10:30就訓.
有時我病左响屋企,見佢下午竟然有時間睇報紙,沖涼.
但佢既抺嘢同煮嘢功力又唔掂law.
我見到d唔乾淨既地方,就話 ...

大宅

原文章由 2heiBBmama 於 08-1-9 14:53 發表
我大仔讀K2上午班, 細仔就13個月大, 我又唔覺得佢好忙, 上午佢有時仲得閒到偷看電視, 工人11點半先要煮飯, 之後等哥哥一放學番嚟就有得食, 食完就會瞓覺, 瞓醒都差唔多4點, 個工人先同佢地玩, 玩到我放工番屋企先至 ...

你姐姐好掂, 我囡囡k2, next baby will born in june 2008.. 但我姐姐 7-11 仲係我同囡囡沖涼

洋房

你哋姐姐揍兩個通常幾点訓架, 我嗰個12点半倒, 有時我会幫佢執番d玩具去玩具箱, 佢会話太太你訓啦, 聽日你要番工....

首頁

尾頁

跳至