單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

---

子爵府

回覆:我好唔好攞返晒自己d錢?

如果佢趕你走,7000你可以一帶三住去邊

大宅

引用:如果佢趕你走,7000你可以一帶三住去邊

原帖由 mimi26 於 14-08-22 發表
唔係,照住係度,只係所有費用攤分,逐個細項俾,而唔係一次過俾一舊錢。

假如真係被趕走,就報警同搵之前跟開個社工,見步行步吧

大宅

引用:如果佢趕你走,7000你可以一帶三住去邊

原帖由 mimi26 於 14-08-22 發表
多謝你回覆我,感覺到一點點的支持

複式洋房

kiko0111 發表於 14-8-22 17:50
我是單媽,一湊三,攞綜援

我同屋企人好差,日日鬧我嘈我,我就忍忍忍,因唔想係d仔女面前嘈,由得佢地發u ...

單親係辛苦d, 妳要加油! 萬事應以子女為先!! 希望妳可和氣解決.....

離婚4年,有一子一女的單親爸爸.

大宅

引用:我是單媽,一湊三,攞綜援我同屋企人好差,

原帖由 kiko0111 於 14-08-22 發表
我是單媽,一湊三,攞綜援

我同屋企人好差,日日鬧我嘈我,我就忍忍忍,因唔想係d仔女面前嘈,由得佢地發u ...
比著我會搬走,相見好,同住難 !

丫雅    發表於 14-8-26 16:34
Meisuen  我同意  發表於 14-8-23 14:48

大宅

引用:Quote:原帖由+kiko0111+於+14-08-22+發表我

原帖由 KIKI678 於 14-08-22 發表
比著我會搬走,相見好,同住難 !
有錢的話我一定會

子爵府

引用:Quote:原帖由 mimi26 於 14-08-22 發表如果

原帖由 kiko0111 於 14-08-22 發表
唔係,照住係度,只係所有費用攤分,逐個細項俾,而唔係一次過俾一舊錢。

假如真係被趕走,就報警同搵之前 ...
我係怕你分開計,你媽唔高興要趕你地走呀,佢明明收開7000,其實係家用連租,依家你淨比伙食,佢當然唔高興啦,你同仔女排住公屋先,有咩事叫社工幫手,應該可以快啲上樓

男爵府

搵社工,自己排公屋啦,你吖媽好似有情緒病喔。點會無端端懷疑自己個女有性病,係咁掉你d野。
做人,5好難为自己

男爵府

搬開對大家都好
搵社工搞下啦 唔好拖啦

再咁落去我怕見血

子爵府

回覆:kiko0111 的帖子

我怕你拎返d$,你媽趕走你地。
快d揾社工幫手,或揾向晴軒查詢

男爵府

回覆:我好唔好攞返晒自己d錢?

你地既問題在比得少?咁你比更少会好些?唔明你点啉

大宅

好難想像會有咁既阿媽對自己個女咁差咁留難,尤其是你的處境咁困難,正常阿媽都會盡量支持自己個女。(佢係咪你由細到大、咁多年來都係咁?)

定還是佢有點精神病?

另外,根據你的描述,你真係一個很善良的人,可能過份善良甚至係怕事了。俾人迫到咁都仲話"過意唔去"。你必須堅強點,據理力爭(想清楚你的理據,冷靜陳述,不用怕),不單止為了你自己,而且是為了你的小孩的生活和成長。

大宅

回覆:kiko0111 的帖子

我都覺得你阿媽會趕走你地

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

樓主我同妳ge情況,都喺差唔多一樣情況,不過,我ar媽喺,一見到我就下下,都會比說話我聽,或者會講一d好難聽ge說話,想趕走我同我個3歲bb女走,我自己本身都有,精神病有情緒病(抑鬱症),我喺每隔,1-2個月有返去醫院都見番,跟開我個一個醫務社工,同埋,註診精神科醫生,我都有食緊藥,不過,奈何我自己又冇嘢做,又冇收入,有時,我都知道,長期喺咁承受呢d壓力,恐怕真喺會有日遲早發癲,唯有加把勁,搵到一份理想ge工作,有穩定收入就好快d搬走吧~~~~

ps:其實,我長期一直都有,接受緊我屋企樓下個一間,ICCMW既(香港心理衛生會),同埋,將軍澳翠林邨,基督教家庭服務中心,輔助就業社工ge社工ge心理輔導同跟進lor~

公爵府

我信,我係公海講,人地會話比果雞碎咁多有人幫我湊女,身在福中不知福。 又話我影響屋企人,人地無責任幫我。

我都唔想,但我可以點?時時刻刻言語攻擊,自己對住空氣講野,睇人面色,話我淨係識旨意人。 我都要睇精神科,好辛苦,番工扮晒無野笑笑口,我都會做做下野

唔好拎晒d錢,忍佢,就死忍,忍到有自己地方。

唔覺得社工係上樓度幫到幾多,不過記得申請屋,加油

首頁

尾頁

跳至