跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家响邊樹買枱& 椅給bb ? 同埋有冇需要呢??-(

別墅

我在juscx買了一套medoly的枱椅給傲盈, 她很開心還在每次叫她吃飯時,嚷着要用呢, 但我只給她用作玩玩具給學習時用

原文章由 車莉 於 08-1-9 23:37 發表
請問大家响邊樹買枱& 椅給bb ? 同埋有冇需要呢??-(

大宅

Ikea,小童木造枱椅。

大宅

卓男果張枱+2椅o係荷花買, compare 過其他, 價錢算平

別墅

Jusco...plastic table and chairs...I let her "play" on the table especially with color pens

大宅

finally, Ikea 小童木造枱椅

compare with belowing items
http://www.itsimagical.com.hk/vi ... aspidProducto=25310
http://www.itsimagical.com.hk/vi ... ?aspidProducto=6834
Ikea
荷花

在較舒適而高度適中既枱椅玩玩具/睇書/食飯做係最理想,因為希望可以造到正確既姿勢和加強歸屬感,大家不難發覺當小朋友見到相對適中既小椅便不其然地坐下去。

還有點是加強其責任心,有一件物件係屬於你,便要你去自理自己既物件。

如果堅持用成人枱椅長期會有不良姿勢,我們都察覺到,用成人枱椅無論在坐姿/視線/觸及範圍方面都很不便。

能以較健康既方法去生活,不是令小朋友加強興趣而學習既不二之門嗎?

除非環境上不容許。

[ 本文章最後由 zzerong626 於 08-1-10 10:41 編輯 ]

子爵府

ZERO
Ikea 小童木造枱椅,你買時幾錢呀?(一枱兩椅)?
你覺得膠好定木好呢?

原文章由 zzerong626 於 08-1-10 10:38 發表
finally, Ikea 小童木造枱椅

compare with belowing items
http://www.itsimagical.com.hk/vi ... aspidProducto=25310
http://www.itsimagical.com.hk/vi ... ?aspidProducto=6834
Ikea
荷花

在較舒 ...

子爵府

我家姐剛在MEGA BOX有間叫SPOTLIGHT既店買咗套THOMAS比梓昊,一枱兩椅,木製的,400幾元,有張枱佢可以係度畫公仔同食飯,大個D又可以係度做功課,我認為係有需要既
]

大宅

Ikea 小童木造枱椅 ~一枱兩椅 $2xx 好鬼抵!
你可以坐下,因為坐過會體會多d,雖然成人pat pat和體重唔同。尤其係張椅,我本想有背的,但ikea 膠既椅那張好唔穏,會跌;但張膠枱又唔錯wor。所以為左統一呢就買左木製。當然都有缺點,係唔夠流線型,較生硬。

web search 到:
http://www.alisonsmontessori.com/Montessori_Materials_Furniture_s/23.htm
http://montessori.nienhuis.com/html/01_products_cat_index.php?pcid=39&fluxmenu=m3____m29
http://www.mk-k.com/english/products/kankyo2.html
我係learning centre (HK)見到 but order in web, so trouble. 但相信會平過 Wisekids。

如果你問我>蒙氏一定suggest 木啦!
引文:
... 關於蒙特梭利教具我們還有一個小故事。我們的色板大都是木頭做的,中間一塊板子,兩邊是白色的。我知道有些色板是塑料做的,塑料跟大頭在感覺上不一樣,塑料的得輕,你拿一下木頭和塑料就會發現。如果我們在路上看到一塊很漂亮的木頭,一塊像方磚一樣大小的木頭,你一定會撿起來。如果是一會塑料塊你得可能不去撿起來。到底什麼原因我不知道,我們做了成人我們已經不太能說清我們更原始的感覺了。但我認為大自然非常奇妙,生命的本質可能跟自然的東西相通。兒童喜歡摸木頭的東西,確實,就我們感覺,色板如果做成塑料的話,它有可能給孩子產生一種玩具的感覺,非常有可能。有的木做的乘除法板很大,抱起來是很有重量的。有時候孩子抱不動,貼在肚子上靠腹部的力量來抱 (只有質感的物件才加強其感能刺激,而變成記憶)。或者做成塑料的,那覺感覺就全部消失了。

做教具的劉老師拿了一塊木頭,像書那麼厚,像成人手掌大小。我兒子辛辛看見以后就要了來。結果那塊木頭在那一周就“吃香“得不得了。幼兒院的孩子一般不強制拿別人的東西,但那塊方本塊例外。只要辛辛不小心放到那兒,一回頭方木塊准就不在了,立刻被另一個孩子拿走了。那個孩子一不留神,又被另一個孩子拿走了。晚上辛辛站在門口大哭,說:"我的木頭讓琪琪拿回家了。" 我說:"什麼木頭?媽媽再給你找一塊。" "不!就那塊木頭,就那塊木頭!" 后來我問劉老師,他說:"是我們工廠的一塊木頭,我覺得特別好,我就給辛辛了。"我對兒子說:你不要著急,媽媽明天給你拿來。

第二天,那個木塊又出現在幼兒院里,一個傳一個。后來我就問:這個木塊到底有什麼秘密呢?劉老師全家都是木匠出身,他說:"木頭很奇怪,尤其那種「言林術」,拿在手里的感覺妙不可言。" 至於這個"妙不可言"妙到什麼地步我說不出來,但是我們的老師都有感覺,劉老師說他"極喜歡模"。這就讓我想起日本的一本小說,一個小孩子模葫蘆,上課模,睡覺也模,干什麼都摸,最后別人把他那個葫蘆硬是給砸了。這當然就破壞了孩子對這個葫蘆的感覺。

這個木頭塊那段時間成為孩子們的"黃金"塊,它傳了得久,我兒子為它哭過好多次,一個月後,它神祕地消失了。

原文章由 goofyszesze 於 08-1-10 12:00 發表
ZERO
Ikea 小童木造枱椅,你買時幾錢呀?(一枱兩椅)?
你覺得膠好定木好呢?

[ 本文章最後由 zzerong626 於 08-1-11 10:18 編輯 ]

別墅

ZERO,
ikea 膠既那張好唔穏,會跌 = 我都買左,我係入面放d石春(因為我家有),你地可以放d石頭都可以,咁就比較 穏固! ok喎!

大宅

我意思係張有背椅唔穏,張枱ok架!不過你都好計。但有時小朋友推枱推凳時會否出現log log聲?

原文章由 mmmickey 於 08-1-11 03:27 發表
ZERO,
ikea 膠既那張好唔穏,會跌 = 我都買左,我係入面放d石春(因為我家有),你地可以放d石頭都可以,咁就比較 穏固! ok喎!

[ 本文章最後由 zzerong626 於 08-1-11 10:26 編輯 ]

大宅

我都係用-->Ikea 小童木造枱椅....我坐都冇問題喎!

原文章由 zzerong626 於 08-1-10 17:49 發表
Ikea 小童木造枱椅 ~一枱兩椅 $2xx 好鬼抵!
你可以坐下,因為坐過會體會多d,雖然成人pat pat和體重唔同。尤其係張椅,我本想有背的,但ikea 膠既椅那張好唔穏,會跌;但張膠枱又唔錯wor。所以為左統一呢就買左木製。當然都有缺點 ...

大宅

me also want to buy one table for esther long time, but don't have any idea~~~~

because she like to painting picture,always put on sofa draw the sofa very dirty.
happy family

子爵府

妹妹豬又係咁呀...畫到梳化好肉酸呀,洗都洗唔到:-(

有次仲大獲,我買左本HELLO KITTY 既畫薄比佢畫,有一次佢畫牆,我就同佢講,唔可以畫牆架,淨係可以畫KITTY,知道未?佢答我知................
第二日,我返到屋企佢將我儲起既MTR KITTY 塊面畫到花面貓:-( ,無計啦,鬼叫自己話比佢畫KITTY咩,唉。

大宅

原文章由 goofyszesze 於 08-1-11 15:39 發表
妹妹豬又係咁呀...畫到梳化好肉酸呀,洗都洗唔到:-(

有次仲大獲,我買左本HELLO KITTY 既畫薄比佢畫,有一次佢畫牆,我就同佢講,唔可以畫牆架,淨係可以畫KITTY,知道未?佢答我知................
第二日,我返到屋企佢將我儲起 ...

妹妹豬真係好聽你話喎

大宅

今日打算去荷花買,點知冇貨:-(

珍珠宮

我用zero講果張 ikea 木枱仔. 但要自己加工, 枱/椅都cut短三吋, 又上力架, 干了又要磨滑..都幾多工夫, 但整完diy, 又好有滿足感

大宅

係羅,你應該開心,妹妹豬真係消化過你講既野,仲記係心。
妹妹豬真乖!

原文章由 Agnetako 於 08-1-11 16:10 發表

妹妹豬真係好聽你話喎

大宅

小米你真係好有心機,本想上力架,但講到依家都未做。
不過我就找supplier 做左個 2分厚 Acrylic cover (好似天地蓋禁及落枱面) 改圓角同圓邊,如果食飯/畫花都可以抺!

原文章由 Happy小米 於 08-1-12 09:22 發表
我用zero講果張 ikea 木枱仔. 但要自己加工, 枱/椅都cut短三吋, 又上力架, 干了又要磨滑..都幾多工夫, 但整完diy, 又好有滿足感

首頁

尾頁

跳至