婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

首先恭喜樓主妳的成功, 但唔係個個99識得分是非黑白. 明白感受及接受新抱的好意.:-|

我結婚初時, 自問將個心交出來, 對我99好好, 覺得做人新抱係要尊敬99夫家的. 我對99仲好過對自己亞媽, 但換來既係我99即擺晒99款, 當我妹仔又駛又喝. 我無錯仲要打電話或當住一大班親戚面前喂罵, 姑奶, 大伯, 長輩成日單單打打, 仲要受埋99認為可愛乖巧既寶貝孫仔女既白眼, 當我透明完全唔尊重我.

而家唔係粵語殘片時代, 咁咪教曉我要自強發惡, 將我的真心好意用來對我的家人及對我好的朋友.

大宅

原文章由 Sam.0612 於 08-1-10 22:46 發表
Vca 講得好好!各位太太參着下。始終是妳c6的阿媽,做仔的真係好難做!我阿媽都係超級99,我太太以前好有耐心對佢。有時好過我對阿媽。所以我一直好感激我太太。但近一年我太太似乎失去了耐性,當然99有時無中生有帮唔落。但做 ...

Sam.0612:

我只係以事論事地表達我意見:

換轉你地男仕可否對番外父外母好過自己亞媽呢? 為何要太太對你媽媽好過自己亞媽先岩呢? 如你外父外母係無論你點樣對佢地好. 佢地都對你極差或無理要求, 你係咪都會當無事以笑面對? 完全唔會嬲唔會反駁? 我地都係由爸爸媽媽辛苦養大的. 點解要我地受99氣就岩呢?

你要知道你太太當初咁好. 對你媽媽好過自己媽媽, 突然變成咁樣. 唔肯講和. 一定有佢既原因. 不是一次半次. 一定係忍左無數好多次或有一次hurt到你太太, 你太太先會唔肯講和. 冰封三呎非一日之寒!

我地同99不和, 好多時係你地做老公/仔唔識做. 你地唔肯對事, 一聽到講亞媽不是, 就嬲嬲嬲. 或出口幫住99, 仲話太太唔岩. 咁樣只會加深我地對99的憎恨, 好多野係雙向. 唔通我地比你媽媽暇到迫埋牆, 你地又唔幫, 當睇唔到, 我地仲要忍才是好太太, 出聲反擊就是壞太太嗎?

你應該嘗試找過合適時間, 問下太太為何唔肯講和, 了解咩事. 如你太太係善解人意, 你關心問問, 你太太一定會下了一半火, 再比時間可能太太就會表面肯講和. 男仕們不要再自私. 如偏幫或採取唔理就過骨既態度, 只會令事件愈來愈黑.

我c6就係, 當我比99及成班男家親戚暇時, 當聽唔到. 睇唔到. 唔幫, 由我比人單打, 喂, 鬧, 其實係佢地的行為係唔尊重c6, 所以先唔尊重c6身邊人, 對嗎? 我係人, 我都要私下投訴, 但c6仲要幫99, 永遠我唔岩. 只會令我更憎佢地. 我無人幫只能忍? 我而家會比面c6用普通態度對99及其家人. 咩都唔出聲. 唔高興黑面. 但過份既無人幫就要自己反擊.

記住99太太都係女人, 女仕必定會比男仕小氣點

[ 本文章最後由 kantanjin 於 08-1-11 14:50 編輯 ]

大宅

原文章由 tiggertigger 於 08-1-16 17:29 發表
其實奶奶都係人一個,大家為乜要咁驚佢呀?

從另一邊諗,大家對自己阿媽有無咁有禮貌?
如果無,咁點解要對奶奶咁驚,仲要對佢好過自己媽媽呀?
我永遠對外家既人都會SET個底線. 就係受氣一定唔會勁得過屋企。

自己0係屋企都 ...

totally agreed! 我咪就係可憐太太咯

我c6愚孝, 點都放99在先. 唔緊要. 呢樣野我唔同99爭. 我只要求c6某些事情上企係我個邊. 但無理由唔岩既野係要我"完全包容" 我講我意見佢就勁黑面仲嬲, 有次我真係忍無可忍先駁回99, 哈~c6嬲到差點要同我離婚咁, 相反99可以當眾喝我, 鬧我就得? 咩年代呀? 原來我嫁左比怪獸及怪獸家族

大宅

原文章由 karemom 於 08-1-18 23:33 發表

哎, 佢成日都講d咁騎呢嘅野架啦, 我都真係笑唔出喇. 平日佢上親來都唔俾bb瞓架啦, 要玩到bb發老脾佢先肯收手, 不過平日bb冇事, 我都會忍, 病左或打完防疫針後, 我先會出聲話bb要瞓覺喇. 有一次我62都好搞笑, bb ...

karemon:

大人唔舒服都要訓. 何況係bb? 唔比人訓休息都有既

唉...我99又係. 一入屋就用佢把叫破喉嚨既"普通聲線" (佢同c6認為)叫bb, 又煩又嘈. 有次bb剛訓著又比佢嘈醒. 仲要老作話bb專登起身歡迎佢來....唉...妳99大人年紀大訓唔著就唔好唔準人地訓覺休息啦

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-1-19 00:40 發表

歡迎佢??定叫佢走呀???咁嘈點訓呀???

哈~如我個bb識叫佢走就好咯....哈哈~

99當時仲要走過去bb床向住bb講. 好乖呀歡迎佢來喎, 自編自導都得既?-( bb剛訓著又嘈醒. 只係識得望住佢..99就老屈根住又抱住唔放...

首頁

尾頁

跳至