婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都好羡慕樓主!起碼守得雲開見月明.
我由拍拖一開始等我分析下,除咗初戀之外,其他男友的媽媽,都係99格!縱使我做足本份,怎至討好佢
A男友亞媽:成個細路女咁,打牌要特登輸比佢,未到中秋(我諗新歷8月左右)我買盒潮州月餅返嚟食,佢同街D人講話我買盒月餅自己收埋食.最後我買咗5盒月餅+過節錢比佢先冇事,喺大陸食飯當正咁多人面撞隻碗埋嚟要我夾餸比佢(語氣極衰,好似喝狗咁)...
B男友亞媽:我同佢同居,佢亞媽買咗層樓比佢住,一直都冇乜執(好...亂)我上到去住,日日幚佢執.又煮飯比佢個仔食,佢亞媽都睇得出過改變(因為當時呢個男友又唔執屋仲要養埋狗又唔教隻狗去厠所)點知到分手時,比我知道佢話要換鎖.咁你屋企你自己嘅事,而我都脫苦海!
到宜家老公個亞媽:第一次食飯已經鬧我,心諗第一次見,你好歹都做吓樣.之後唔鐘意佢個仔夾餸比我,又成日比說話我聽.
宜家結咗婚,有時都會探我口風.想知我老公搵幾多,之後開口話無錢.所以我宜家唔會答佢.佢眼中佢個仔就啱哂,人哋個女就錯哂.又迷信..
我相信世間一定有好多好99.
但世間一定還有更多擺款的99.我都試過對佢好.但換來就係佢有咩唔滿意就開口插我.
到最後佢宜家唔夠胆插.因為我會用返同一樣嘢去對佢,佢迷信,我就叫佢拎數據出嚟.佢幚佢個仔,我就話佢.
宜家未好囉!河水不濫井水.
爆愛車縫作

子爵府

原文章由 hkhkybb 於 08-1-11 01:24 發表
我覺得做新袍嘅唔應該只係死狗 係應該講道理囉.自己無做錯做咩好比人罵啫.乜新袍就要比奶奶指指點點咩?我奶奶點對我.我就點對佢

100%認同!!
你係我老公個亞媽生佢出嚟,我夠係你個仔愛嘅人,係生你個仔個仔嘅人.論偉大,大家一樣.試問我都係咁,我明白要先對人好,人哋先會對你好.但如果你嘗試過對人好,人哋仲要得寸進尺.以為你好恰.我就會收方起D好.
喺我未發顛時.都唔會同佢嘈咁多.由得佢講.但記得自從佢開口講我亞媽不是之後.我就句句還拖.(我亞媽都冇喺佢個仔面前話佢)呢D就係咎由自取.你點話我.咁多年我都由得你!都唔會講咩!嗰時我諗,算啦!但自從有咗之後搞結婚D嘢都夠煩.PK 99仲要咁多嘢,仲要數我亞媽.我就發顛.佢講一句我駁足佢10句.落佢面,等佢知我唔係好恰.因為一開始係佢把口話我亞媽.要怪就怪佢自己口舌招尤.
宜家佢每句嘢都同我商量.唔會再好似之前咁,咁未好囉!你估洗人哋個女咁易!
爆愛車縫作

子爵府

回覆 #1 kantanjin 的文章

我都係咁話.講真我哋呢d做新抱嘅.一開頭未又係忍個99.係到了忍無可忍先咁正所謂『物極必反』
點解我哋做新抱一定要先去忍個99.吞聲忍氣就係啱??就係好老婆好新抱.咁d 99如果做到忍新抱嘅係咪先係好99好亞媽???
我哋都唔要求99要吞聲忍氣.但求互相尊重.唔係佢年紀大就大哂.做老公嘅咁叻未試吓忍吓外母外父氣囉!!
爆愛車縫作

首頁

尾頁

跳至