懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

.. 報到先..:tongue: .

唉.. 因為我呢排要搬屋喎…依家好鬼好鬼好鬼忙呀!
昨晚三點瞓..瞓左又訓得好差喇.... ~
今次搬屋時間只係做針灸.冇辦法啦.
同埋真係好多野係自己control唔到的. 一於交比個天啦你地努力呀!
祝福2008所有想要BABY的姐妹們,能早日獲得屬於自己的小孩!

我今次為左避年~ ~~我唔想過年見到 d朋友問我~~
(我真係唔想比咁多人問)~~你做咩仲唔生呀~~
其實太多 fd都係遲過我地幾年先結婚, 都生左bb啦.
因為我個best fd~~~剛剛生左啦~~

因為今次d機票都係免費添...( 飛行里數換既機票)...
所以. .避年OK ga

姐妹們..
大家要小心身體呀, 遲兩日會好冷呀..
要做好預寒準備呀.
保重!保重呀.

[ 本文章最後由 Q4 於 08-1-11 17:25 編輯 ]

複式洋房

係呀,我第一次食,上次我同醫生講,我話我應該有排卵,佢話有吾代表靚,叫我食。
仲話再吾得就打針,我話再吾得,我吾試喇。我都諗住最多食1-2次咋。
verytired

我有個friend 又係食排卵葯,食佐好耐,後來有左但係又係無佐,不過第2次就生左個仔,吾只,個仔吾夠1,佢又有左,生埋第2個潻啦。

又有個fd,生佐一個,又係想生多個,試左好耐,終於又係又排卵葯,仲食到Max 數量,係谷到蛋呀,仲打孖潻呀,不過吾知係咪谷出黎,佢對孖仔有小小問題。

我諗係每人有吾同反應。

原文章由 verytired 於 08-1-11 12:41 發表
repeat,

你第一次食排卵藥嗎? 唔怕話你知, 我上次出事, 就係食排卵藥... 有d朋友話..都有相同經歷... 我唔敢再食喇

大宅

原文章由 repeat 於 08-1-11 15:45 發表
係呀,我第一次食,上次我同醫生講,我話我應該有排卵,佢話有吾代表靚,叫我食。
仲話再吾得就打針,我話再吾得,我吾試喇。我都諗住最多食1-2次咋。
verytired

我有個friend 又係食排卵葯,食佐好耐,後來有左但係又係無 ...

係呀.. 我都相信因人而異.... 我諗盡量靠自己先... 如果等太耐, 一試亦無妨, 始終好過等....

我都希望今年大家生生性性.... 快快上來報喜

大宅

all,
真係輪盡喇,一路諗住唔會試,所以諗住可以電髮同染髮,頭先去到髮型屋至醒起唔覺意試咗,不過都話咗要染髮同電髮lor,都唔怕掛!:-| :mrgreen:

大宅

Hi,

幾日冇上黎....終於出營啦!! 幾日冇返屋企全天候返工真係:tongue:

抖左一陣,宜家又要準備去飲......聽日先追下post!

男爵府

Concat,
我e+個鐘點系之前個鐘點介紹既,都系響家務通挂單,$50一個鐘。我e+個鐘點本來幫人做倍月先既…不過如果我之後須要找倍月都會找她,因為她好識煮野,好有文路。我每次都叫她買埋菜…她做其他家務就一般,不過好勤力,3個鐘無停手。她住旺角,我諗她prefer做附近既家居。你有須要我可以幫你問下她嫁…

Verytired,
甘余e生之前開排卵藥俾你食,又有無一邊食一邊check住你谷左粒卵出來未呢?如果有的話,他用U/S睇一或驗血嫁?Thx.

複式洋房

祝各位好孕到! 新年新希望,萬事如意!

男爵府

88bb,
你recover成点呀, m 來得好嗎? 可以落跑道未呀?

all,
我呢兩日又忽然高溫返, 我諗壓力大真係原兇, 可以遲咁耐先排卵,你話点搞吖, 中醫昨日開果的藥係幫我谷快的m嫁.我又睇下幾時先肯嚟.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

Toffeenut,
原來個個孕婦都一樣, 咁都安心D. 前晚訓訓下突然個肚郁一郁醒左, 唔知係咪胎動呢? 我而家都開始側訓, 雖然我之前都好鍾意側訓, 但成日要迫自己一定要側訓呢, 反而攪到自己覺得好唔自然咁

我之前有個朋友又係醫生話佢肥左D, 最後生左個8磅多的BB, 順產的好健康, 所以你都唔洗太擔心.

Cmsfish,
哈哈我都老公都係咁講, BB同我地玩神秘呀, 不過我最想知BB性別, 主要係想睇下買麥顏色的用品. 但既然佢唔想比我地知住, 我地唯有唔買住啦. 哈哈!!!

Belle Piano,
我一路都有唸過搵鐘點執屋. 但一路都未搵, 而家年尾就更加唔洗搵, 因為佢地實fully book, 或者等過左年再算. 其實搵鐘點同工人一樣, 都好怕麻煩, 最好梗係朋友用過好再介紹.

Concat,
可以的話, 10日先好驗, 我上次XX前去左韓國旅行, 咁我出發前都有驗(但好似唔夠10)過係無的, 所以好安心出發, 仲帶埋M巾去, 點知成個旅程M都唔黎, 返香港過多幾日驗就驗到有左啦.

Q4,
有免費機票去旅行真好. 仲要係新年時節咁去避避年都唔錯或者去完返來會有好消息呢:D

oh!Baby,
我之前D溫度都係時高時低唔係太準. 所以你不如試左先算...

大宅

大家好,
我於07年8月尾小產,
以前經常上來chat, 但前排忙,
無上, 依家上番就無晒d linking,
所以搵唔番以前的topic,
慶幸來到呢度,希望同大家一起share,
我來了3次月經,第一次勁多,大出血!!!!
第2及第3次都好少,究竟兘這樣正唔正常?
可唔可以有bb?
我今次無避,唔知有無機會?
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

男爵府

hello sisters

原本想早d同大家講, 但係xx個陰影仲係度, 加上xx個次我老爺話我地同佢成家人講左, bb小氣先會咁.

我已經收到遲來既聖誕禮物啦, 今日6w, 我由check到開始到而家就瞓唔好, 成日醒, 又怕呢樣又怕個樣, 同埋xx個次1 check到就上來bk講, 第1次產檢已經有問題, 所以今次唔想重複xx做過既野, 所以等到見到醫生先同大家講, 希望大家唔好介意啦, 我而家真係super 8卦, 所以大家唔好恭喜我啦, 祝福我就夠啦.

(oh!baby!你真係好聰明喎, 比你估到:lol )

今日見醫生, 佢話個size正常, 但可能我肚照, 所以未見到心跳, 叫我2wk後再去, 聽到話正常都安心好多啦, 我真係好無用, 個醫生一幫我照, 我就 啦, 基本上我次次見到佢都cry, 我諗佢都怕左我

我呢個wk開始成日作嘔, 醫生話係好事, 但我真係食唔到野, 想問下有咩方法? 我怕我咩都唔食對bb唔好呀.

大宅

Repeat,

我有啲担心將來睇唔番我哋既對話呀.
唔捨得…

08年, 我希望我同老公都身體健康, 減肥成功, 恩愛非常, 事業有成兼賺到錢去旅行同買樓!!

哈哈!!

Concat,

好聽吓先.

Oh!Baby,

你倆隻腳好恩愛呀.

: D

我好鐘意!!

Toffeenut,

大隻啲, 好揍啲架. 唔駛担心.
同埋第一胎通常會早兩星期至一個月生架. 有人話, 囝囝會早啲架.

你諗住自然分娩, 係咪?
好呀, 我好讚成呀.
千禧BB話自然生, BB會同你一齊經歷困難. 親子關係, 鬥志都好啲架. 將來BB會叻啲架.
講起都開心哂.

Belle_Piano,

我都係呀. 啱啱考完試, 15/1下學期開始, 依家忙改巻, 出成績表.
你既hormone葯係咪醫生開架??
要食半年咁耐既?

Beku,
知道囝定囡未呢?

Pyepye,

係呀係呀. 我諗住去shopping, 買啲香港無既嘢,
唔知可唔可以浸温泉呀. 因為我哋兩對夫婦去呀.
要睇吓人哋想唔想先.
不過我哋會去築地食魚生囉.
依家諗住唔生, 唔駛戒口. 都幾好呀.
仲有, 我哋諗住扮日本人去睇櫻花呀.
到時帶埋sake去飲, 醉住咁返酒店, 哈哈哈.

今次克勤嗰個有無管弦樂年奏架?
我好想做facial啦, 我哋幾時去呀?
Body massage都得.

各位,

我既感冒應該好番啦 (終於好番, 成兩個月啦.)

我喺新一頁, 新一年祝大家夫妻恩愛, 安居樂業, 兒孫滿堂!

原文章由 pyepye 於 08-1-10 23:05 發表
cmsfish,

咁多姊妹去日本鬆一鬆:mrgreen: 真係開心 去東京買潮嘢買香港冇的嘢囉!!而我就鍾意去睇風景然後加少少shopping咁就fit 哂我...當然要浸溫泉啦

係呀 記上次看克勤都係因為 ...

大宅

Q4,

其實, 飛行里數係點申請同點用架??
我有申請過, 但係無用過, 連張卡都唔知去咗邊啦.

Oh!Baby,

壓力大咗??
係咪開始下學期呀?
希望你M快到啦. 咁又一個新開始呀嘛.

Beku,

你依家三個月定係四個月呀?? 定係五個月呀?
有人教我, 五個月後既胎動係OK架, 如果係五個月前, 咁媽媽就要休息多啲呀.

BB咁鬼馬, 你要同佢傾多啲偈, 潛移默化, 攪好親子關係呀.

你當時都險過剃頭喎, 去完旅行先知有咗. BB好叻呀.

BBEAR,

有嘔, 又攰,
感覺一定實在好多, 係咪??
早啲瞓, 減少出街食嘢, 食多啲新鮮煮既食物呀!

聽到個消息, 我好開心呀.

: )

(温和啲既表達)

原文章由 BBEAR 於 08-1-12 18:16 發表

原本想早d同大家講, 但係xx個陰影仲係度, 加上xx個次我老爺話我地同佢成家人講左, bb小氣先會咁.

我已經收到遲來既聖誕禮物啦, 今日6w, 我由check到開始到而家就瞓唔好, 成日醒, 又怕呢樣又怕個樣, ...

大宅

cmsfish/belle,

你將我同oh baby掉轉左呢!! 我估自己有排卵掛,不過排卵分泌似乎比以前少。我冇量體溫,個體溫計都唔見左。呢個星期同d學生去宿營(5日4夜 ), 到今日我仲係wing wing地,好鬼累!!而且應該錯過左排卵期)不過算啦,我呢幾個月都諗住休養下,順其自然,過多幾個月先博命

bbear,

唔講咁多,祝福你!

oh baby,

會唔會真係delay左排卵,睇下係唔係十幾日後m come。

toffeenut,

真係好,終於見到你!! 我覺得你一d都唔肥wor,不過既然醫生咁講,就小心飲食,唔會令自己重太多。最後呢個階段增磅好快!! 我都算瘦,大肚時唔論盡,但個肚真係好大,最後重左成36 lbs生左冇左20 lbs,但係果十幾磅真係好耐之後先減到,bb出世8磅。

大宅

原文章由 hannah616 於 08-1-12 18:11 發表
大家好,
我於07年8月尾小產,
以前經常上來chat, 但前排忙,
無上, 依家上番就無晒d linking,
所以搵唔番以前的topic,
慶幸來到呢度,希望同大家一起share,
我來了3次月經,第一次勁多,大出血!!!!
第2及第3次都好少,究竟兘 ...

hannah,

我之前都有睇你d post,其實我的遭遇同你差不多,宜家我都順其自然,睇下個天會唔會俾多個小朋友我。

m好少的意思係幾多日??你有冇睇中醫調理呢? 我來了兩次m,本來來得都幾ok,但第一次m完乾淨左又黎左幾日啡,不過中西醫都話你hormone未正常番,冇咩事,第2次就好d,但都未係最正常。

[ 本文章最後由 heygirl 於 08-1-12 23:13 編輯 ]

男爵府

Cmsfish,
我食既hormone藥系余e生開既,他話要食到有BB嫁…不過食左甘奈都未有呢

BBEAR,
恭喜洒!Relax一D,甘對你同BB都好D嫁!

男爵府

bbear,
:lol :lol

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

BBEAR,
原來上次你係兩個人一齊黎我舖頭:loveliness: !我隻母子招財貓同我一樣會祝福你地呀!:-P 作嘔係好事呀,等你覺得方便至講多d比我地分享啦!

[ 本文章最後由 concat 於 08-1-13 02:01 編輯 ]

大宅

BBEAR,

我記得你前排成個人好HAPPY, 係咪因為咁呢?

大宅

BBEAR

送上無限的祝福,祝福你

原文章由 BBEAR 於 08-1-12 18:16 發表

我已經收到遲來既聖誕禮物啦, 今日6w, 我由check到開始到而家就瞓唔好, 成日醒, 又怕呢樣又怕個樣, ...

首頁

尾頁

跳至