懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

all,
禾個好姊妹m大小姐靜靜鷄咁來了, 都好又有個新開始. 唔洗我咁魘悶.

Belle, Toffeenut, sisters,
如果好似belle呢個情況, 應該邊日交巧課呢?

cmsfish, pyepye,
約埋一切吖下次, concat樹係好留人架, 入咗去唔願走嫁.

88bb
身体無咩就好啦, 鹿茸貴唔貴, 你点整嫁?

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

oh baby,

咁最後m係唔係排卵後14日黎呢?? 睇番中醫未??

今日我去睇林ec,其實我唔知仲應唔應該睇,都係果句d脈仲係沉 去又用好多錢,唔去又心掛掛。今之都隔左成個幾禮拜先睇。宜家叫媽咪每星期鄧番兩三次雞湯我飲下咁。

pyepye/cmsfish,

幾時我地又可以見呢? concat鋪頭真係一個好地方!!

concat,

我都覺同你地識左好耐,老朋友一樣! 今日睇完醫生本來都想去探你,不過真係好累 都係快d番屋企。

大宅

BBEAR,
唔洗太擔心, 其實你都入左伙, D裝修味慢慢會退了, 再唔係你可以用D清新劑睇下會唔會好D?

Toffeenut講得岩, 其實我地都有相同經歷, 真係會比別人擔心更多, 老實講, 到而家我都仲好擔心, 又怕遲D照結構性有事, 又怕之後有其他問題總之, 一日未生都仲會擔心, 就算生左, 都仍然會擔心所以, 放鬆D, 唔好理咁多. 唸太多反而對個胎無益呢.

Toffeenut,
係啦, 我黎排就係咁, 唔知自己神經緊張定真係胎動有時覺得個肚有少少郁但又唔sure. 原來你咁快已經33w, 突然感覺時間過得好快. 有無緊張? 買晒D入院用品未?

Belle Piano,
我未用過排卵棒所以答唔到你. 不過toffeenut講得岩, 排卵果日體溫係會降少少的, 跟住第二日再升返. 其實如果你無話一定要仔或女的話, 可以每2-3try, 咁中獎機會會高D. 我果時try 2 (之間隔左3), 所以如果係女的話, 我就知係1st try 中左, 如果係仔的話, 就應該係2nd try (因為2nd try果排我多分泌&體溫高D)

heygirl,
其實最緊要你安心, 老實講成日睇中醫真係好貴. 如果你只係血氣唔太好的話, 可能食多D提氣的補品也可, 燉雞湯都不錯. 或者試下D冬蟲草葯會唔會都有用?

大宅

heygirl,

可以請教吓伯有点燉雞呀??我朋友叫我飲雞汁喎...?-(

原文章由 heygirl 於 08-1-15 18:39 發表
oh baby,

咁最後m係唔係排卵後14日黎呢?? 睇番中醫未??

今日我去睇林ec,其實我唔知仲應唔應該睇,都係果句d脈仲係沉 去又用好多錢,唔去又心掛掛。今之都隔左成個幾禮拜先睇。宜家叫媽咪每星期鄧番兩三次雞湯 ...

複式洋房

Oh!Baby,
中醫叫我燉豬肉同加了些藥材給我,約150元 1次

原文章由 Oh!Baby 於 08-1-15 17:38 發表
all,
禾個好姊妹m大小姐靜靜鷄咁來了, 都好又有個新開始. 唔洗我咁魘悶.

Belle, Toffeenut, sisters,
如果好似belle呢個情況, 應該邊日交巧課呢?

cmsfish, pyepye,
約埋一切吖下次, concat樹係好留人架, 入咗去唔 ...

男爵府

BBear,

雖然我知好難,但係嚟到呢到啦, 你要放鬆的好似beku同toffeenut講要休息同飲多的水同蔬果, 咁樣先保護倒小b.佢地得你都得架,你不如試下祈禱, 同天父講晒你既擔憂, 將事情交比佢, 心情應該好的嫁.

壓力好影響hormone,好似我咁夠膽死全個cycle本來31日要拖到40日同埋得果5日高温就知啦, 有紀錄來講真係好少日喎, 好彩唔係bingo倒, 如果唔係實好難陀, 你過份憂累會影響hormone,對你絕對無益架.

88bb
嘩好貴呀, 長期要飲呢個湯呀? 我平時飲阿膠, 花膠湯 或者係中醫開比我的補湯,不過1 星期整1次分2日飲.

heygirl
呢期高溫1日.36.8又會第二日去返36.5/6嫁喎, 竟就係咁上上落落, 我上星期五先得閒搵返中醫, 中間有3星期無理呢件事,想理都理唔到,公司太忙.同埋針咗5個月係12月無針,醫師一路都話針灸係幫我排卵,估唔到唔針會係咁.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

Toffeenut,Beku,oh!baby,
唔應洒你地既回復。

我睇多左兩日體溫 (DAY 16 & 17):

DAY13  36.45度  捧捧深粉红色
DAY14  36.38度  捧捧红色
DAY15  36.24度  捧捧好浅粉红色  
DAY16  36.43度  無用排卵捧
DAY17  36.48度 ( " " )

好似Toffeenut甘話,可能我真系DAY15至排卵呀!

Beku,
我響DAY13,14,16 do do,甘邊日系易d中仔/女嫁?

大宅

oh!baby,
如果好似belle咁既情況, 如果只想交一日功課既話... 最好就當然day14果晚之前交啦.

beku,
係呀, 時間好似過得好快...(其實你都知啦, 由12w涯到20w都好似一個世紀咁耐)
我買齊入院用品喇, 但就未執好走佬袋, 好似搬屋咁呀...
係呢, 你幾時去照結構性呀? 聽講結構性一定會同你照到仔定女架喎, 你估呢?

belle_piano,
其實係排卵前2-3日交功課, 就易d生女, 如果之前一路唔交, 排左卵果1日先交, 係容易d中囝囝. 咁你想呢?

大宅

今日去廣華覆診, 姑娘講番28w時抽血report, 又話我貧血了, 今次開左4星期鐵丸俾我, 希望唔好攪到我便秘啦.... 如果俾我老公知我又貧血, 佢肯定又叫我再食多d野(而家已經好肥... )

男爵府

Toffeenut,
我其實就想系囝,因為我唔想他要經歷婦料問題:cry:
至於我老公,他就好衰,有D重男輕女,所以都系鐘意囝:tongue:
其實經歷過小X之後,我都求有個健康既BB,系男系女都無所謂。

你e+預產期幾時呀?好想好想好似你甘,個B響個肚度大得甘好…真羨慕!

[ 本文章最後由 Belle_Piano 於 08-1-16 19:32 編輯 ]

大宅

belle piano,
你day 13, 14, 16都有... 真係仔女都有機會... 要睇下邊個游得快D

toffeenut,
我成22w先照結構性呀(二月頭), 希望到時照到啦. 之前聽人講照結構性(政府的)都會好詳細, 但最近聽朋友說不是, 很快又很隨便的, 如果係咁... 我要唔要搵私家再照一次? 另外, 照結構性應該由w幾至w幾先照到?

未嘔前, 仲唸住生兩個就想囝先, 因為我鍾意阿哥+妹的配搭, 但當我嘔得咁勁, 心想未必會再生時, 就好想係女, 因為女仔乖D, 大個會顧下家羅.

不過算啦, 囝囡都係自己生, 最緊要健健康康. 已很足夠!

大宅

toffeenut,
唔記得問你, 其實走佬袋要買幾大個先夠? 有幾多野要裝?

另外, 都想問下你, 你之前買D Bra bra係咪到而家都仲岩用? 我最近買左2個(唔敢買多), 因為我怕到8-9個月先會唔岩用又要買, 咁就好晒錢.

我之前都試過便秘, 好慘! 你試下食D橙, 西梅, 有助排便的.

[ 本文章最後由 Beku 於 08-1-16 19:57 編輯 ]

複式洋房

oh!Baby,
中醫叫我作調理久不久喝吓!
為了bb我會keep住飲的!
不過目前我都是兩個月飲了4次 .

原文章由 Oh!Baby 於 08-1-16 10:14 發表
BBear,

雖然我知好難,但係嚟到呢到啦, 你要放鬆的好似beku同toffeenut講要休息同飲多的水同蔬果, 咁樣先保護倒小b.佢地得你都得架,你不如試下祈禱, 同天父講晒你既擔憂, 將事情交比佢, 心情應該好的嫁.

壓力好影 ...

大宅

原文章由 pyepye 於 08-1-15 21:44 發表
heygirl,

可以請教吓伯有点燉雞呀??我朋友叫我飲雞汁喎...?-(

pyepye,

copy以前留言:

雞汁整法: 買半隻鮮雞,去雞皮,斬成小件,加薑片放入焞''加滾水2.將焞''再放入大個的烋湯烋內加水,大火至水滾20分鐘然后轉小火,3-4小時.湯同渣一齊食.

要注意唔好烋乾水,但又不能太多滾到入個焞''.(您有沒真空烋?)

買隻雞, 洗乾淨之後, 放一隻碗仔係燉盅裡面,''隻雞係上面.

記住唔駛加水入燉盅, 不過當然要加水係個煲先至燉0. 就係0甘燉2個鐘, 隻雞就會出00的金黃色0既雞汁. ''0的油,就可以飲晒0的雞汁, 隻雞就可以食埋佢...

不過我媽咪加d藥材,黨參果d,詳情要問下。

大宅

原文章由 heygirl 於 08-1-12 20:08 發表

hannah,

我之前都有睇你d post,其實我的遭遇同你差不多,宜家我都順其自然,睇下個天會唔會俾多個小朋友我。

m好少的意思係幾多日??你有冇睇中醫調理呢? 我來了兩次m,本來來得都幾ok,但第一次m完乾淨左又黎左幾日啡,不過中西醫都話 ...

heygirl,
少的意思係量少,來了3日便停了,而且仲量比平時少了一 半有多,
我開頭都有睇中醫,但之後成日感冒,所以都係睇感冒多!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

大宅

哩期係咪旺“B“字呢?可以考慮改名做Boncat喎!

all
我個舖係好留人㗎,自成一角,入到黎又睇唔到出面呀! 仲有係好方便,無論你去完醫院檢查、睇林ec或好似cmsfish咁做完facial黎都一樣咁方便㗎(好似賣廣告咁) !不過弊在要罰企哦!

今日有個學生妹黎問我嘢,好無禮貌,好似審犯咁,生著佢真係慘,好想打巴佢!

見你地話食補嘢,今晚燉咗鹿茸,都好耐無食過lu!

男爵府

pyepye
我有補充heygirl既雞汁做法, 佢有5 個段落,其實係包括雞湯同雞汁兩樣野嫁, 頭兩段係小妹既留言係整雞湯, 之后既3段係整雞汁,補充体力的話焞下雞湯/汁係好work嫁,加幾粒無核紅棗都好嫁.

toffeenut, belle
咦 d仔幾好用咁喎, 請問d仔可唔可以唔用晨尿架, 我可以打賭用晨尿我肯定唔記得都得啦. 如果由危險期先用都好似唔係好煩姐.

concat
咳咳.....你段廣告係有不盡不實之處........例如內有潮爆親切建談豉頭婆, 各式各樣唔買都好想買另人精神分裂既精品, 每次入去可以另人企最少一兩粒鍾都唔覺累既神奇魔法, (你点做野嫁)

大宅

Belle_piano,
你唔駛羡慕我住啦... 我相信你都好快架啦(學concat話齋, 今期好似旺b字頭呀 ), 新一年, 祝你心想事成啦!

Beku,
結構性u/s最好係18-22週之間做, 果時廣華安排我19週, 我覺得做得詳細喎, 雖然等係耐d, 做又只係20分鐘, 但真係續part照架, 我就覺得照左唔駛再去搵私家了, 私家要過千蚊架, 政府只收$60, 分別只係個醫生無咁多野講之嘛, 但都唔會話兒戲既~
走佬袋都唔駛另外買, 我自己係用去短trip既大旅行袋, 都有成個細拖喼咁大的, 你可以pm個email俾我, 我將走佬袋list俾你, 但每間醫院/個人都會有少少唔同.
bra我早兩個月又已經覺得緊了, 但又唔想太side錢, 於是又去010買左百幾蚊無鋼線無pad(薄身)既bra, 果d就可以著到好耐, 咁當然個shape就無咁挺啦. 你買住2個都岩架啦, 過2-3個月又會覺得唔岩.

男爵府

Concat/Toffeenut,
希望呢期真系旺B字啦
成你地貴言!

Oh!Baby,
用d仔排卵捧唔使用晨尿(驗孕捧就要)。你只要響10am至8pm內,找兩個鐘頭停止飲水,就可以用捧捧試。我自己由DAY9開始用,DAY DAY 用,用到捧捧上既紅線變番淺色為止。
d仔又平,日日用都唔怕肉痛。你都可以用下wor

男爵府

禾都黏倒個 'b'字喎

首頁

尾頁

跳至