懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位! 請問在政府做結構或照超聲波時, 老公可以陪入去一起看嗎? 平時在私家老公都一齊睇, 但因為第一次在政府照, 不知情況是如何, 謝謝大家.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 pp1206 於 08-1-10 15:58 發表
各位! 請問在政府做結構或照超聲波時, 老公可以陪入去一起看嗎? 平時在私家老公都一齊睇, 但因為第一次在政府照, 不知情況是如何, 謝謝大家.

可以.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

我想問下o係幾多周先會照結構照超聲波架?
thx

別墅

政府e院係唔係一定會有架?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #3 小樹怡 的文章

我果陣照有同我講bb姓別既~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #4 lingling111 的文章

我果陣係20wks照既

大宅

好媽媽勳章

我係廣華睇係有既.不過唔係個個孕婦都有得睇,因為資源有限,先預留俾高危孕婦,及第1胎孕婦先,有位再俾第2胎既孕婦.

別墅

回覆 #1 lingling111 的文章

我將會在25/2到威爾斯做結構超聲波, 是我第12月做產檢時醫生約的. 但係我原本就唔知道安排2月的產檢是做結構超聲波的, 因有朋友提我如果在政府度做, 記得要自己主動問, 如果唔係就未必會安排你去做結構u/s。
所以我今日就打電話去問清楚姑娘, 起初她也不回答我25/2是安排做普通u/s定係照結構, 只係話到時你可以問醫生, 咁我就有少少勞氣 話, 到時我已經22週, 如果冇得在政府度照結構, 我要找私家也約唔切啦. 點知佢就叫我等等, 不出1分鐘她就回覆我25/2那天是會照結構的.
在此建議各位, 如果你在政府做產檢, 真的要主動問清楚.

別墅

咁大家知唔知道QE有無免費提供結構超聲波?

洋房

我因為在2月中到政府照, 不過只係知照超聲波, 因為無寫明係唔係照結構, 因為到時我是20w, 我朋友話應該是照結構, 所以我就問吓老公有無得睇, 如果唔係佢就唔請假陪我去, 咁我明天打去問問姑娘先得, 唔知佢地會唔會答我呢:-|

大宅

原文章由 pp1206 於 08-1-10 10:22 PM 發表
我因為在2月中到政府照, 不過只係知照超聲波, 因為無寫明係唔係照結構, 因為到時我是20w, 我朋友話應該是照結構, 所以我就問吓老公有無得睇, 如果唔係佢就唔請假陪我去, 咁我明天打去問問姑娘先得, 唔知佢地會唔會答 ...

我之前都有係政府到照結構,我就係廣華到照嘅,
姑娘話可以有一個人陪(老公or其他人都得)
如果想知道男/女都可以問下D姑娘,
如果睇到,佢地都會講,不過要問囉!

洋房

原文章由 dorothy313 於 08-1-10 16:49 發表
咁大家知唔知道QE有無免費提供結構超聲波?

QE都唔係個個有得照嫁, 我諗都係高齡&高危D準媽媽先有得照, 妳問下醫生先啦, 同埋要比診金+入院費$150嫁.

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我嚟緊1月21日會照結構.喺11月23日威爾斯d姑娘比我知呢日(21/1)係照結構.我時想問吓b仔定b女.
爆愛車縫作

大宅

畀面勳章

原文章由 蜜棗 於 08-1-10 23:58 發表
我嚟緊1月21日會照結構.喺11月23日威爾斯d姑娘比我知呢日(21/1)係照結構.我時想問吓b仔定b女.

我係屯門做檢查的時候 醫生話比我知 要自己係私家到照 先有結構性u/s照 但由於太貴 so 我都無去照 >"< 而家都成 28weeks 照普通的u/s 我都有問過姑娘bb 係仔定女 姑娘就次次都話姐住左 see 唔到 >"< 害我到家陣都未知個b 係仔定女 =.=!:-( :-(

大宅

我上個月陪太太去廣華做左結構性檢查。
平時覆診無得照超聲波,係結構性或有需要先有得照。
聽講話第一胎或高危產婦先有得做結構性檢查。
做o個時姑娘主動問我地想知係仔定女。
第一次照時因為BB伏低左,照得唔係好清個心臟,所以要出去行一陣再入去照過。
成個過程都好快,姑娘話無事咁就走得。
不過有D失望,以為照完會有張相俾我地,
但係無。
不過我地都有睇私家,睇私家次次都有2D。

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 lovelinda 的文章

但正常產檢都應該會照u/s.我次次都差唔多有.不過政府真係會等好耐.不過有一次可能唔諗住幚我照.佢哋拎個聽胎心跳部機出嚟.但又搵唔倒BB心跳(當時我幾驚呀!)最後都要開u/s幚我照.
其實都係d大陸人搞到我哋咁...
爆愛車縫作

大宅

除非係c+, 否則唔會次次產檢都會照u/s架。一般政府會安排照3-4次左右, 第1次產檢, 第 2次做oscar, 第3次照結構, 臨生前有機會會照多一次。就算喺外國都唔建議成日照, 除非係有需要monitor 住。

我有公務員朋友8年前都只係照得2次咋, 所以就算無大6人, 政府都唔會次次照。平時政府產檢真係好行嘅, check 小便, 量血壓, 等2個鐘, 都只係聽吓bb心跳, 間中先度行個肚size。

但係私家就每次都會照, 我睇果個醫生, 除2d外每次都有1,2張4d架。香港人唔可以靠政府喇。

原文章由 蜜棗 於 08-1-11 03:56 發表
但正常產檢都應該會照u/s.我次次都差唔多有.不過政府真係會等好耐.不過有一次可能唔諗住幚我照.佢哋拎個聽胎心跳部機出嚟.但又搵唔倒BB心跳(當時我幾驚呀!)最後都要開u/s幚我照.
其實都係d大陸人搞到我哋咁... ...

禁止訪問

大宅

第21週了...
性格點睇?

原文章由 monqq 於 08-1-11 10:24 發表

咁你地bb 依家第幾週呀..
知道性格未呢?

首頁

尾頁

跳至