嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

1)大家有無經驗4級倒流可以用打針方法成功醫好
2)除左楊敎授之外,有無其它醫生recommend ?

大宅

回覆:4個月大仔仔4級尿液倒流,請教

請問你點發現仔仔有尿液倒流既情況

大宅

阿女十一個月大,剛剛做完顯影測試,等報告中。上兩個月都分別月尾尿道炎,高燒,尿液臭臭,食了一星期抗生素,好番。但復發,所以做顯影測試睇下有無倒流。

大宅

回覆:JoyJoyLee 的帖子

唉,我女都剛尿道炎,食緊抗生素,希望無事啦!

複式洋房

我睇過有關單章介紹,打針方法對1或2級有幫助,3級只是50%成功,4級或以上成功機會好微。

複式洋房

阿仔之前因尿道炎要入院一星期,昨天做超聲波,一邊腎大,但要等到12月先有影,有沒有私家醫生介紹?

大宅

回覆:Annasasa 的帖子

我仔睇過司徒達燕,同楊重光教授,楊教授比較貴

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

大宅

最權威一定係楊重光,我仔出世時左腎漲到係正常的六倍,個多月時尿道炎,證實係輸尿管阻塞,瑪麗話要等到約一歲先做到微創手術,好彩楊重光可以即時幫佢做,當時佢兩個月大,而家21個月了

複式洋房

今個月頭仔仔3.5個月時第一次尿道炎,入院一星期政府醫院,上星期先可安排照超聲波又要再等到12月先照x光。想問如果看楊教授大約幾多錢架?

大宅

我係上年四月的事,睇一次普通門診$1800;我仔做左邊輸尿管+順手割包皮+小腸氣,微創,總數$3x萬,物有所值,好彩當時唔信瑪麗,如果唔係囝囝可能已經無左個腎

複式洋房

Annasasa 發表於 14-10-22 23:49
今個月頭仔仔3.5個月時第一次尿道炎,入院一星期政府醫院,上星期先可安排照超聲波又要再等到12月先照x光。 ...

你個仔未知是否尿液倒流時,是不須找楊教授的,最好你去私家做檢查先,因為政府排得太耐了
我個仔之前有2次尿道炎經驗,之後去了私家做膀胱做影檢查,你可以由兒童醫生轉介
個檢查即時知結果,好彩我個仔無尿液倒流情況,但一個月後,又復發,上星期做了包皮手術.

尿液倒流有分1-5級,其實1-3級無咩好做,以前醫生會叫你每晚食一次抗生素預防,食到5歲
但最近的醫學指引已講了1-2級食住抗生素都未必預防到,當然4-5級就可能要做手術啦
所以當你個仔仔做完檢查後,才決定是否找楊教授啦,因為太貴了,睇佢兩次,都夠你去私家做一次膀胱做影了.重點係由X光醫生幫你做檢查...

有條LINK可以比大家參考下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=354485&extra=&page=1
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4543056

複式洋房

多謝媽媽咁詳細解答

大宅

同意樓上,我仔都係做左超聲波同mag3先,睇完瑪麗,再拎住d report去比楊教授睇,祝bb快d好返

大宅

回覆:Lomum 的帖子

請問當時做需要全身麻醉嗎?

時間帶走一切
唯獨不帶走我

大宅

回覆:TINACOFFEE 的帖子

你指手術?要呀

大宅

想問下全麻對BB有無咩影響?

時間帶走一切
唯獨不帶走我

大宅

回覆:TINACOFFEE 的帖子

暫時唔覺喎,佢講野仲叻過同齡小朋友好多,記性又幾好

大宅

多謝你!因為我仔仔或者年幾兩年後會全麻做手術,我好擔心。聽左你講定好多!

時間帶走一切
唯獨不帶走我

複式洋房

我想問下膀肛造影檢查你地在政府定私家做?我囡排左今個月中做,但我考慮去唔去私家做,唔知私家做個過程會不會快d,bb可以相對舒服dd,痛苦少d,同快d知結果,有過來人可以分享下嗎?我女試過兩次尿道炎,宜家晚晚食抗生素,之前照過有一邊腎漲,好怕再番發!

首頁

尾頁

跳至