自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人今年27嵗,成績唔好,讀完中四就冇讀。
最近失業,見又搵唔到!見工又俾人踩到盡,好灰
於是,想的起心肝搵夜校讀中五!
有冇人都讀緊夜校咖?可唔分享下讀緊邊間!讀啲咩?上堂嘅流程或更多細節?
感激!!!

大宅

回覆:想讀番書

我都想再進修下不過未有時間

大宅

其實我覺得語言好重要,雖然學歷都好重要,但你呢個年紀唔通由中三又再讀起?唔係唔得,我怕你堅持唔到,因為中學課程我怕你覺得悶,所以我會建議你向語言方面着手會好d, 去學英文加普通話,自己平時多睇書及報紙,唔識嘅字查字典,世上無難事,只怕有心人!支持你!

水晶宮

引用:本人今年27嵗,成績唔好,讀完中四就冇讀。

原帖由 無眉師太 於 14-08-25 發表
於是, ...
雖然我唔知,但見你有動力,支持你,加油

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

支持,加油

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:無眉師太 的帖子

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:無眉師太 的帖子

讀毅進啊

別墅

多謝大家支持我!人間有情!
其實我想由中五開始讀!因為我細個已經獨立咁多年都係自己養自己,所以錢俾咗我就會堅持落去!
我之前都搵過英文課程讀,但上堂老師講野沉悶而且同學氣氛唔好,個老師又唔理,所以我暫時唔考慮讀語言!
事實上,上次見文職個hr踩我都有道理,依家邊有中四嘅人,唔係中七就係大專。
而我每次見工都係學歷令我自卑!
所以,希望有經驗者分享下!

別墅

引用:讀毅進啊

原帖由 Stone2007 於 14-08-25 發表
讀毅進啊
毅進好貴,我俾唔到咁多!讀半日制要讀兩年,每年三萬幾,好重負擔

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Stone2007 於 14-08-25 發表

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 無眉師太 於 14-08-25 發表毅

原帖由 sandy11223344 於 14-08-25 發表
肯做既,試下物流業呀,流失量好勁,只要你肯做,好多都請。
同埋做過物流,有經驗,搵同行都易。
係啊,物流好需要人手,不過就要OT囉

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Stone2007 於 14-08-25 發表

原帖由 無眉師太 於 14-08-25 發表
毅進好貴,我俾唔到咁多!讀半日制要讀兩年,每年三萬幾,好重負擔

...
以前讀完毅進等於會考5科畢業,搵政府工都得。
而家新制就唔清楚

大宅

你中四無讀,我就知道你程度去到邊,我中伍修業,我讀翻我女小學四年班英文我都讀唔惦,萬象高樓從平地起,即係話我小學四年班已經出現左問題,不建議中四、伍開始,試下英文grammer由小學開始睇,地基打好再諗中四、伍先啦。

公爵府

+4熱血勳章

加油加油

伯爵府

支持樓主進修。27 還後生,值得辛苦一下,加油

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

無眉師太 發表於 14-8-25 23:24
於是, ...
支持你進修!!

想問下你, 讀中五, 中六後是否想考DSE?

讀完後有無咩嘢打算? 搵文職工嗎?

諗下你有無咩嘢工想做? 可以向技術方面學習.

大宅

你同我幾年前一様背景,但當時我中年輕,18歲重入校園讀中四,依家22即將入大學。但係你我就唔建議你重讀中四,夜校其實中無讀書氣氛!而我亦承認一張cert學歷係好重要的。我建議你去讀坊間的diploma ,再升上higher diploma, 再讀上top up degree, 起碼叫做有degree cert, 大概需要3至4年,總好過你讀完3年都只係中六,而且現實d黎講你到其時也不會升到local大學,要駁上大學也需要先讀個high diploma。所以,倒不如甘様讀

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

加油呀,有心唔怕遲

別墅

多謝各位真心的支持同鼓勵!目前,先決定平日自學下英文,亦都搵咗啲講咗!之後再決定!感謝!!!!

首頁

尾頁

跳至