烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-11 10:26 PM 發表
今日跟妳個食譜整左砵仔糕,我無用粟粉用左木薯粉,個口感真係好似街賣個d呀 召藥師砵仔糕果然係名不虛傳 徒弟仔俾d糕糕妳過目下,thx~ :loveliness:
http://i194.photobucket.com/albums/z129/happykk313/DSC ...

睇到妳個topic標題,真係笑到我:lol
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

妳d豆豆係自己煮定買現成架?

超級版主

原文章由 vizzi 於 08-1-12 12:40 AM 發表
想問如果食唔晒,要唔要放雪櫃?雪左會唔會好硬呢

室溫就放到半日,雪住佢ge話,如果係用粟粉整ge就會硬d,用木薯粉整就冇咁硬,兩者就咁凍食都得ge,不過我自己會翻蒸。

超級版主

原文章由 vizzi 於 08-1-12 12:50 AM 發表
幫得留起一個,睇下聽日會唔會變硬得唔得 :lol 幫我同大帝講聲借左佢一個

超級版主

原文章由 happykklam 於 08-1-12 01:07 AM 發表

204,紅豆多d好味d麻,我整d野食好少放到隔夜架:lol 除非好難食個d先會架咋~

哈哈!我最近整左次極失敗版泡芙,因為加麵粉前冇攪D油水,麵粉糊失敗左,焗一半份量時發唔起仲出油,雖然唔係難食,個面都脆,不過入面散散地咁,冇左理想中口感,幸好老公同仔女又好欣賞喎,阿仔仲請D同學食

一半份量失敗左,咁剩底個D我決定用黎搓包,點知又好成功喎,好過整湯種包,有彈性得黎又軟,放左兩日都仲食得吓。不過唔好問我份量,我係撞手神冇記份量,只係講下如果衰左D材料時可以點執生而唔駛送俾大口仔。:lol

[ 本文章最後由 召藥師 於 08-1-12 01:33 編輯 ]

超級版主

原文章由 vizzi 於 08-1-12 01:26 AM 發表
好喇!今晚傾住甘多先,聽日繼續!

早抖喇~

GOOD NIGHT!!

超級版主

原文章由 popoivman 於 08-1-12 01:39 AM 發表
召藥師、硬琳:我都訓lu~早抖啦!

早抖!
我都差唔多喇!聽早要去阿女學校見老師攞評估。

超級版主

原文章由 vizzi 於 08-1-12 09:54 PM 發表
真係要諗下上水邊度有印尼鋪先得 搵唔到,無得整架:-(

唔駛架!
間間超市都差唔多必有,惠x都係$4.9一包(454g),寫住泰國生粉。

首頁

尾頁

跳至