跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔兩個月五日人仔但個面仔出了紅色粒粒,而且佢一激動個面仔D粒粒總明現呀!我這一兩日同佢搽娥羅妠英膏。但都有起到,唔知搽咩野即刻好呢??:-( :-(

男爵府

原文章由 coco25 於 08-1-12 11:44 發表
我個仔兩個月五日人仔但個面仔出了紅色粒粒,而且佢一激動個面仔D粒粒總明現呀!我這一兩日同佢搽娥羅妠英膏。但都有起到,唔知搽咩野即刻好呢??:-( :-( ...

唔使驚, 我個b都係咁, 搽凡士林搽咗4日就無事.(早晚沖完涼同先完面搽)

複式洋房

會唔會太乾燥? 我用咗 aqueous cream 好咗好多.

別墅

阿b面上越黎越多白色好似酒米既粒粒,應該搽d咩?

複式洋房

係咪好多, 我估可能係粉剌. 我個之前都有一些, 我帶咗佢去睇兒科醫生.
原文章由 sinbb 於 08-1-12 17:10 發表
阿b面上越黎越多白色好似酒米既粒粒,應該搽d咩?

別墅

回覆 #5 tinchakhin 的文章

大約十多粒啦。咁算唔算多?你睇醫生有無話依d粉剌有無大問題?係唔係熱氣?會唔會自己退?

複式洋房

佢話冇乜大問題, 不過我個女塊面除咗有些少粉剌外, 還有一些濕疹, 佢叫我同佢搽 AQUEOUS CREAM
原文章由 sinbb 於 08-1-12 23:41 發表
大約十多粒啦。咁算唔算多?你睇醫生有無話依d粉剌有無大問題?係唔係熱氣?會唔會自己退?

別墅

回覆 #7 tinchakhin 的文章

你講既AQUEOUS CREAM邊度買?有無藥性?

複式洋房

我係藥房買, 冇藥性. 大罐大約$40. 不過我都買多一枝 QV CREAM 比佢搽, IN CASE 唔夠潤.
原文章由 sinbb 於 08-1-14 16:44 發表
你講既AQUEOUS CREAM邊度買?有無藥性?

子爵府

我bb昨天去咗睇醫生, 醫生話佢個d係油脂粒, 開咗隻"肥皂"比bb洗面, 1星期用2次, 叫愛麗她, 我見萬寧都有得賣...

民房

AQUEOUS CREAM 萬寧有得賣(藥房部),40幾呅一樽(好大樽gar),我b女都用更...

別墅

原文章由 leeszeha 於 08-1-15 20:55 發表
AQUEOUS CREAM 萬寧有得賣(藥房部),40幾呅一樽(好大樽gar),我b女都用更...

我都有用, 但冇乜效, 成面都係粒粒, 問醫生佢話要半歲至好返, 冇葯塗, 呢排天氣乾燥, 塊面仲爛得可憐:cry:

大宅

我阿媽教我用金銀花煲水同佢洗面沖涼
而家我個囡皮膚滑滑~~

複式洋房

我都有用, 都OK架

男爵府

我亞B同你一樣!

原文章由 coco25 於 08-1-12 11:44 發表
我個仔兩個月五日人仔但個面仔出了紅色粒粒,而且佢一激動個面仔D粒粒總明現呀!我這一兩日同佢搽娥羅妠英膏。但都有起到,唔知搽咩野即刻好呢??:-( :-( ...

我亞B17號2個月人仔,大約係2星期前,佢面仔都出了紅色粒粒,同你一樣,激動時重多D添,之後連耳仔,頸仔都出埋,面上D粒粒好鞋手吖,之後又紅又爆刷,我同你一樣,試過搽娥羅妠英,又試過双妹嚜雪花膏,都係唔掂,後來再試DERMAVEEN燕麥芯潤膚膏,搽咗好小小,但仍有小小粒粒,我覺得好得太慢,一出街吹吹風再起過粒粒,到後來我係BK網知道有一隻好好用的膏,叫做SMITH'ROSEBUD SALVE,我亞B搽咗3次,好番曬,之後出街吹吹風,都冇再起粒粒,塊面即是滑滑,我而家一路繼續用緊,這膏非常掂,你如買,記得買原味,是紅紅地色的膏,你聽到紅色的膏,不用害怕,醇天然成份,沒有药性及香料,我係CITYSUPER買$90一個,永安都有得賣,公價$90,如上網買公價$81,希望幫到你,你再有問題可pm我。
我是11月17日出世,我叫通仔,2歲半大!

別墅

回覆 #15 wateryuk 的文章

我阿b唔至面有粒粒,連身都有,成身鞋十十,重以為係前幾日熱著得太多衫出熱費。但依幾日咁cold都無好到:cry:
你講個cream係citysuper邊part買?

男爵府

我在銅鑼灣個間citysuper

原文章由 sinbb 於 08-1-16 10:20 發表
我阿b唔至面有粒粒,連身都有,成身鞋十十,重以為係前幾日熱著得太多衫出熱費。但依幾日咁cold都無好到:cry:
你講個cream係citysuper邊part買?

佢一邊係食物,另一個入口係護膚品,你入護膚品個邊,好快抓到呀,佢有simple係道,你可試吓添,另外你可入BK嬰兒用品,尋找主題<面仔好DRY>你入去,有關於這膏的介紹,那裹有得賣,網上訂扣等....,如網上訂扣,一個$81,3個$72,如果你試個OK,我哋可以一齊訂,我都想買定多個,有咩可PM我。

[ 本文章最後由 wateryuk 於 08-1-17 15:53 編輯 ]
我是11月17日出世,我叫通仔,2歲半大!

珍珠宮

畀面勳章

我個bb都有類似的情況, 初初我地都以為係熱痱, 點起出到成身都係一達達, 好得人驚, 睇左醫生, 醫生話係皮膚炎, 個個bb都係會有﹐只不過多與少唔同, 跟住開左藥膏擦, 衣家好左好多, 好唔晒, 因為間中又會出返幾粒, 醫生話到個bb一歲前都會出既~同埋介紹左一隻洗頭、沖涼既產品俾我地, 係萬寧有得賣。(Oilatum Emollient)中文係:愛麗她潤膚沐浴油,我地都用左差不多一個月。

別墅

原文章由 wateryuk 於 08-1-16 00:56 發表

我亞B17號2個月人仔,大約係2星期前,佢面仔都出了紅色粒粒,同你一樣,激動時重多D添,之後連耳仔,頸仔都出埋,面上D粒粒好鞋手吖,之後又紅又爆刷,我同你一樣,試過搽娥羅妠英,又試過双妹嚜雪花膏,都係唔掂,後來再試DERMAVEEN燕麥芯潤 ...

我有興趣, 可以預埋我嗎. 但點交收呢

洋房

我個BB都有出過,我媽媽用金銀花+白菊花煲水比BB沖涼,沖咗大約一星期左右,BB啲粒粒退哂,無再番發!
歡迎参觀蝦米媽咪嘅blog -- 小婦人日記
http://hk.myblog.yahoo.com/Tabo-KCW

首頁

尾頁

跳至