跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 #20 蝦米媽咪 的文章

份量落多少?係咪全盤水都係金銀花水,定係㷛好既金銀花水再加熱水?

洋房

原文章由 sinbb 於 08-1-17 16:54 發表
份量落多少?係咪全盤水都係金銀花水,定係㷛好既金銀花水再加熱水?

至於份量,就要視乎你個煲有幾大,我用既係一個可煲2公升水嘅煲,份量大約係一碗(飯碗)金銀花+一碗白菊花,然後加滿水來煲。沖涼水最好全部都係金銀花白菊花水,等啲水變和暖先沖涼,而我要煲大約三、四煲先夠BB沖涼(第二、三四煲不用再加金銀花、白菊花)

唔另加熱水或凍水係因為唔想溝淡啲花水,花水濃啲,功效好啲!
歡迎参觀蝦米媽咪嘅blog -- 小婦人日記
http://hk.myblog.yahoo.com/Tabo-KCW

民房

呢到都有講關於面上粒粒...

http://www.friso.com.hk/messageboard_tmp/message03.jsp?fid=2&tid=490&

民房

面仔出粒粒點教呀?

BB面仔出粒粒是很正常的,這些都是bb的胎痣,正常按每一個bb的體質而定消退的日期,大家不用太擔心,如果滿面都係,咁就要去睇醫生喇,不是太嚴重既,十幾二十粒都可以接受,如果搽娥羅妠英膏,一定要去到日本當地買的娥羅妠英膏先有效,港澳買的是沒有作用的.凡士林是矛色矛味的cream,藥房普遍有得買,價錢也很便宜,但作用只是cream的功能,並沒有太大醫藥效能.濕疹通常個個bb仔都會有,通常面上出現紅色一粒粒的,媽咪不用太驚慌,只要去藥房同藥劑師請教下,那隻藥膏比較合適bb仔治療濕疹便可.至於AQUEOUS CREAM有無藥性?我回覆你,每一隻藥都會有藥性,而我make sure 呢隻AQUEOUS CREAM係有藥性架,藥房都有得買.至於用金銀花煲水同佢洗面沖涼,呢d係古老方法,我太太話有人試過都幾有用,不過就矛咩醫學根據,信不信由你

複式洋房

今日我個女塊面仔兩邊又起紅紅, 而且有D粒粒, 我用咗金銀花煲水幫佢洗面, 依家好咗好多, 各位可以試試.

別墅

睇咗你地的寶貴見議, 我都有執來煲, 但我問葯材鋪, 佢地話土銀花煲水會仲好啲, 因為殺菌, 我都幫亞女沖咗三日, 真係好見效, 再加埋有嗰盒rosebud salve雙管齊下, 宜家塊面仔靚返晒啦.

仲要唔該晒wateryuk, 佢真係好好人呀, 嗰盒收到啦, 你pm你ac我過返錢俾你呀, thanks.

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Oscariong 於 08-1-19 00:58 發表
BB面仔出粒粒是很正常的,這些都是bb的胎痣,正常按每一個bb的體質而定消退的日期,大家不用太擔心,如果滿面都係,咁就要去睇醫生喇,不是太嚴重既,十幾二十粒都可以接受,如果搽娥羅妠英膏,一定要去到日本當地買的娥羅妠 ...

..............
AQUEOUS CREAM 是沒有藥性的....只是潤膚用

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我想問下如果用金銀花黎煲水幫佢洗面, 份量如何? 係咪用棉花 (思思樂果d)黎幫佢洗面?

原文章由 tinchakhin 於 08-1-20 18:58 發表
今日我個女塊面仔兩邊又起紅紅, 而且有D粒粒, 我用咗金銀花煲水幫佢洗面, 依家好咗好多, 各位可以試試.

伯爵府

Agree, 醫生都係咁同我講.......我自己有時塊面敏感紅紅地, 都係搽 aqueous cream, 第二日就無事~

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-1-21 19:59 發表

複式洋房

其實你可以買五元金銀花, 巳經可以分幾次黎煲, 用棉花球幫佢洗面就得.

伯爵府

感激

原文章由 tinchakhin 於 08-1-21 20:32 發表
其實你可以買五元金銀花, 巳經可以分幾次黎煲, 用棉花球幫佢洗面就得.

民房

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-1-21 19:59 發表

吾係播,呢位太太,我問過醫生話有架,如果你仔仔用緊,我建議你都係CHECK清楚穩陣D

首頁

尾頁

跳至