論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

家傭自行用家中固網電話號碼, 申新了 IDD 1547 功能.
請問如家傭用了 IDD 而不付款, 顧主會被追數嗎?

p.s. 是否用電話咭較平?!

多謝分亨 :)

大宅

電話費平不平不是我們做僱主的concern,總之要佢知道她不可以自把自為用僱主的電話及地址作她的私人用途。日後她不交電話費,受滋擾的是你啊!

原文章由 Cheerman 於 08-1-13 09:03 發表
家傭自行用家中固網電話號碼, 申新了 IDD 1547 功能.

我們愛,因為神先愛我們!

侯爵府

原文章由 Cheerman 於 08-1-13 09:03 發表

idd1547係邊間電訊公司? 打去投訴, 點解未得固網既登記人同意就比工人申請idd?

呢個吾已經吾係比吾比$ 既問題, 而係你工人根本吾放你在眼內的問題, 有乜可能用僱主的固網電話去申請idd? 同盜用有乜分別?

我都吾可以就甘拿公司既電話去申請idd for 自己用啦, 係未?

就算我用公司的電話去申請idd, 都要拿到公司的br number, 核對埋個登記名先可以申請, 呢間電訊公司一係就做野求期, 一係就係你工人已經拿左你們既名 + idd number 去做野, 車清楚好d wor

洋房

多謝各位意見.

申請前問下僱主, 應該是合情合理.

首頁

尾頁

跳至