想生BB

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

今日和老公出街食晚飯...

講講下生bb既問題...

佢話不如順其自然先...

唔好再量體溫...check排卵住...

do多一年半載...真係唔中先再算...

男人...點解諗野諗得咁直...(船到橋頭自然直)

(問題嚴重先去解決...後知後覺的態度)

咁我...真否應該和他一樣諗法呢?!?!?!

等...等佢自然中獎...真係等就可以有...咁簡單...

會唔會等等下...30...31...32...33....34...35歲都未有...

各姊妹...通時你地內心世界點諗??!?!?

別墅

好媽媽勳章

原文章由 kkwok183 於 08-1-13 22:57 發表

(問題嚴重先去解決...後 ...

kkwok183,

其實你老公都係唔想你咁大壓力,其實我見好多sister量體溫、
check排卵都唔bingo, 因為心理壓力有關,當唔理唔做之後反而
bingo, 所以我都勸你放鬆啲,機會先大架

我年紀都唔細喇,但我都會努力同埋放鬆啲…
一齊努力啦,08年齊齊做媽咪啦

大宅

原文章由 我係跳跳虎 於 08-1-13 23:04 發表

kkwok183,

其實你老公都係唔想你咁大壓力,其實我見好多sister量體溫、
check排卵都唔bingo, 因為心理壓力有關,當唔理唔做之後反而
bingo, 所以我都勸你放鬆啲,機會先大架

我年紀都唔細喇,但我都會努力同埋放鬆 ...

jump jump tiger

唔只係我老公咁講...我身邊d女性朋友(已為人母)都係咁講...
話想當年30歲時去個旅行plan左...之後就即刻有左...

anyway...多謝你的鼓勵...雖然我係一個緊張大師...
係一個很習慣任何事情都好有planning既人...
唔通想生bb...就係要無planning(順其自然)才可以容易d...

haha...我也學下你咁先...要努力+放鬆:lol:

大宅

我老公都係叫我順其自然, 不過, 以我地一星期至dodo一次, 再加上佢耐唔耐又要出trip, 點順其自然呀??!!
我已經34 o拉...

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-1-13 22:57 發表

樓主,你幾多歲呀?唔好太緊張,生bb真係講唔埋架!!
我32歲時就想生bb,到34歲就有左,但同年流產左2次,家下我已35歲了!!
我同你相反,我地想生bb時,我老公就相當緊張,每朝早同我
check temp,take record。check 到排卵期,就會個朝同我講定今晚要行埋。初時,我見佢好熱心,我都好在意,點知探左6個月後,都係得個吉,我就開始冇咁在意。到左2年後,終於得左第1胎,最後又係得個吉。幾個月後,又再次有左,點知又係得個吉。搞到我依家都冇晒心機。now我已35歲,我老公46喇!!
樓主,relax 呀!!

大宅

If you want to 順其自然, then you should try to dodo every 2 or 3 days, that is what the fertility doctor told me long time ago.

I had the same thinking 5 years ago, try to 順其自然, one year past, two years past, 3 years past, nothing happened, then we were found out that my husband sperms got problem, had to do ivf... then try ivf last Apr, I did not response to the drugs, had to cancel cycle, then I was found out that my ovaries were older than my age.... not functioning very well. Now I regret very much why I left it for so long before I started to do something, wasted the first 3 years 順其自然....

I don't mean that you cannot 順其自然, but you should set a time limit to youself, if nothing happens in 6months, then you should start to doing something before you found out that is too late.

大宅

to : judelawfans
多謝你覆我呀...我覺得好開心呀...有人關心我...
依家我想生bb既想法/計劃...我又唔想四周圍同d朋友講...
一來d朋友未必個個都係結左婚或有生bb既計劃...
二來有d朋友已經有曬細路, 同佢地講, 好似覺得自己咁難生得出...
所以唔想係生活上搵d朋友仔分享我依家既心情同想法...
係依個網站有著志同道合既朋友仔...大家既想法同心情都一樣...
好有共明呀...好咁feel...
judelawfans...可能我近排為左想生bb既事有些無形既厭力存生...
昨晚12點幾入睡...當然老公仍睇緊經財新聞...
不知不覺3點幾...在朦朧之中...我醒了...
想dodo搞醒了老公大人...完事...但其實我好乾(即代表連我自己都投入唔到落去do)...同時...在朦朧之間...老公講了一句說話
"啦...你滿意啦"...(真係有d hurt到我個心)

雖然我老公分工唔駛出trip...但我地每星期平均dodo1至2次...
如果好似佢所講順其自然...仲既機會真不大wow...
仲話再等一年半載...年紀就越來越大...受孕既機會就越來越低...
第時想容易有都幾難...你估依家18...22咩...

anyway...你都要努力呀....王天不負有心人...

原文章由 judelawfans 於 08-1-13 23:42 發表
我老公都係叫我順其自然, 不過, 以我地一星期至dodo一次, 再加上佢耐唔耐又要出trip, 點順其自然呀??!!
我已經34 o拉...

大宅

畀面勳章 陪月勳章 爸B勳章

各位: 看完大家的感受, 我都好想發表一下, 因為我出年就35, 我老公呢3年都在外國工作, 見面很少,BB機會更少, 今年9月終於留香港,但到現在都唔成功, 我以為做足所有step, check temperature, 排卵日,感覺以為今個月應該得, 結果又一次失敗,M14/1/08來了, 我忍不住在我老公面前不停地哭….我說不想再看醫生, 怕打針..佢話再睇埋今個cycel. 明天book了梁啟文醫生....照輸卵管,抽血,同打針...:-( :-( :-(

複式洋房

唉, 係 BK 度真係可以找到好多朋友同自己的情況好似 (即試很久都未有), 我好認同, 生 BB 好難同自己朋友分享: 一係未有結婚的, 會唔明白, 有 小朋友的又覺得點解你咁耐, (因為有些係一擊即中), 唉, 最唔開心係明明有 d 朋友, 佢生 BB 都要 around 半年左右, 都應該知生 BB 唔係話有就有, 但佢又不停追問(every month) 有未呀, 有未呀, 點解咁耐呀.... 唉..阿姐, 我夠想有啦, 不停問, 咪仲加添我的壓力....

我老公開頭都話順其自然, 後尾, 我唔理佢去睇醫生, 我就仲未發現問題, 佢呢, 就未知啦...

順其自然係好, but 請記住 set deadline 比自己...

大宅

唉..都唔明點解為o左生bb 我地會比自己o甘大壓力, 而d男人好似完全不太在乎o甘o家..

kkwok183, 你真係好似比太大壓力自己o拉, 你放鬆d o拉,
or 多d聽音樂, 諗少d可能會好d o家~ 不過其實我都係第一個月想要bb, touchwood 如果我try 多幾個月都唔得可能都會好緊張...

大家努力o拉!!!! 努力做人之外都要努力放鬆自己呀!~~:-P

原文章由 brittleiris 於 08-1-14 13:42 發表
各位: 看完大家的感受, 我都好想發表一下, 因為我出年就35歲, 我老公呢3年都在外國工作, 見面很少,有BB機會更少, 今年9月終於留香港,但到現在都唔成功, 我以為做足所有step, check temperature, 排卵日,感覺以為今個 ...

大宅

重有呀, 我都係o岩o岩至同老公做body check jor, 都唔知佢d 蟲仔 or 我d egg egg 有冇問題呀, 個report 要31/1 至有呀, 真係心急死人呀!!

大宅

畀面勳章 陪月勳章 爸B勳章

有時講就容易,話relax多d, 但一年一年大就好worry, 又要抽羊水, oscar...etc....後生我真係要早生呀

大宅

to : pawpaw

2008年好快好快就黎見到3字頭啦...
老公不是太著緊...好似有些自己"一廂情願"的感覺...

老公近排淨係掛住睇住個股市...因為有錢兼緊...
入入放放...兼下快錢的心情...令佢無點理我...

加上我自已工作都好忙...而佢成日玩LEGO...上網...
佢既不著緊...搞到我無曬mood...
唔想check排卵期名及量體溫...

咁咁睇到電視機...睇到藝人吳家樂個老婆剛生了孖仔...
好羨慕ar...你都唔好灰心...因為佢老婆生第一胎時已38歲...
依家第一胎都40歲...都生到...

我地要振作呀?!??!?! "希望在明天" 嗎?

原文章由 pawpaw 於 08-1-13 23:55 發表

樓主,你幾多歲呀?唔好太緊張,生bb真係講唔埋架!!
我32歲時就想生bb,到34歲就有左,但同年流產左2次,家下我已35歲了!!
我同你相反,我地想生bb時,我老公就相當緊張,每朝早同我
check temp,take record。check 到排卵期,就會個朝同我講 ...

大宅

KKwok183,

Try to relax, you are still young, just try for a few months with D testers, if still not ok, then I will recommand you both to do body check to make sure everything is ok.

原文章由 kkwok183 於 08-1-14 15:05 發表
to : pawpaw

2008年好快好快就黎見到3字頭啦...
老公不是太著緊...好似有些自己"一廂情願"的感覺...

老公近排淨係掛住睇住個股市...因為有錢兼緊...
入入放放...兼下快錢的心情...令佢無點理我...

加上我自已工作 ...

大宅

聽完你咁講...我諗繼續check住自己每日朝的體溫, 之後聽埋miffy講day 19 (21/1)開始test下有無排過卵先, 起碼知道自已有排過卵, 有時真係驚自已因為壓力令m期都唔準, 加上個cycle無排過卵...

其實05年尾結完婚後, 有和他去過全身檢查, 九拾幾項0個d呢...生育方面的基本應該沒有多太的問題, 唯一係我老公從來也未將自己的精子去驗過, 原因係因為要dodo完後, 在數小時之內立即送去化驗所, 我老公話未必知道自己幾時dodo, 之後無理由向公司立即請假將精子送去化驗所jel...所以佢一直也未check過這方面的問題...

原文章由 YimYee 於 08-1-15 00:02 發表
KKwok183,

Try to relax, you are still young, just try for a few months with D testers, if still not ok, then I will recommand you both to do body check to make sure everything is ok.

大宅

我咪同你地差不多,雖然我已經有一個3歲幾囡囡,但由佢歲幾開始,我已經放棄工作,唸住專心揍囡同埋再整多一件先收工, 但可能我比自己好大壓力喇又加上冇做野, 每日就係等每個月既排卵,唉......3年喇,咪又係冇結果!!!!

我老公做野好大壓力又夜放工,唔好話一星期一次,有時真係一個月得兩次左右咋,最大問題係囡囡到而家都係訓係我地中間呀,你地話點攪,我試過好多方法都唔可以令囡囡自己訓,有時真係要等佢訓左先可以黎..不過好多時等佢訓既期間,老公累得制都訓埋...:-( :-(

所以每次上黎bk,我都覺得好有共鳴,以前唔知以為自己已經好慘,但原來比我更慘既仲有好多人....多謝你地!!

Never giveup.............

大宅

yee...你都幾好呀...幾幸福呀...已經有個囡囡陪你...
而且令我最欣賞...你放棄左自己份工作...專心照顧她同屋企...
因為未必每個女士有你呢個想法...同實際環境許可...

yee...你諗住整多一件囝囝先收工...?~??~?~?~
你依家無番工..我也可以講係無番工..淨係隔日去做興趣野..
so日頭可以每朝都sleep晏d...諗下今晚食咩野..

平日去報了兩三樣野黎學...瑜伽...按摩班...蛋糕班咁...
ar...仲有上網學好d英文咁 law...

你ar...如果你老公壓力大夜放工...可以諗下煲d咩湯佢潤下咁...
等佢身體strong d...而你...平日無野做...咪試下同個囡一齊上下d興趣班咁...上野bk同人傾下...講下...分享下...幾好ar...

我咪同你地差不多,雖然我已經有一個3歲幾囡囡,但由佢歲幾開始,我已經放棄工作,唸住專心揍囡同埋再整多一件先收工, 但可能我比自己好大壓力喇又加上冇做野, 每日就係等每個月既排卵,唉......3年喇,咪又係冇結果!!!!

我老公做野好大壓力又夜放工,唔好話一星期一次,有時真係一個月得兩次左右咋,最大問題係囡囡到而家都係訓係我地中間呀,你地話點攪,我試過好多方法都唔可以令囡囡自己訓,有時真係要等佢訓左先可以黎..不過好多時等佢訓既期間,老公累得制都訓埋...:-( :-(

所以每次上黎bk,我都覺得好有共鳴,以前唔知以為自己已經好慘,但原來比我更慘既仲有好多人....多謝你地!!

Never giveup.............

...

大宅

kkwok183,

係呀!! 想快D生個仔,而家睇緊中醫調理身體,唸住下個月再黎過!!
其實我好鐘意飲湯架,所以屋企每日都有湯水,之但係老公每晚差不多10~11點先返到黎,佢又唔想飲完即刻訓教,所以佢都好少飲....

你都幾充實呀,學呢樣學個樣,我都想好似你咁,不過好多course都係下午,但我要揍囡囡去學呢樣學個樣,所以好難就到時間!!!

其實而家每日我最多花既時間係係BK.....

大宅

carycary804

我都係...每日花最多時間就係上bk睇下...傾下...
依家就仲有時間學呢樣學個樣...遲d有細路仔就唔可以...
所以我咪唔想浪費d時間...得閒咪出街學下野...識下其他人...

hahaha...死啦...開口埋口都有話"第時有細路個時..."
依家十橫都未有一點...人地睇...一定覺我想生仔想到發燒

唔講住...出街去做yoga la...今晚再傾...cu

原文章由 carycary804 於 2008/1/15 12:20 發表
kkwok183,

係呀!! 想快D生個仔,而家睇緊中醫調理身體,唸住下個月再黎過!!
其實我好鐘意飲湯架,所以屋企每日都有湯水,之但係老公每晚差不多10~11點先返到黎,佢又唔想飲完即刻訓教,所以佢都好少飲....

你都幾充實呀,學呢樣學個樣,我都想好似你咁,不過好多course都係下午,但我要揍囡囡去學呢樣學個樣,所以好難就到時間!!!

其實而家每日我最多花既時間係係BK.....

大宅

Hi kkwok,

Lucky you, don't have to work.... so you should look after yourself and your husband well to prepare for the baby.

If you have tried for 6 months, still not ok, you should take your husband's 精子去驗. Not after dodo 驗, you know the man do it himself, ejaculate to a container and take the container to the lab....

原文章由 kkwok183 於 08-1-15 02:52 發表
聽完你咁講...我諗繼續check住自己每日朝的體溫, 之後聽埋miffy講day 19 (21/1)開始test下有無排過卵先, 起碼知道自已有排過卵, 有時真係驚自已因為壓力令m期都唔準, 加上個cycle無排過卵...

其實05年尾結完婚後, ...

[ 本文章最後由 YimYee 於 08-1-15 23:50 編輯 ]

首頁
12345...12

尾頁

跳至