想生BB

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

原文章由 kkwok183 於 08-1-15 11:17 發表
yee...你都幾好呀...幾幸福呀...已經有個囡囡陪你...
而且令我最欣賞...你放棄左自己份工作...專心照顧她同屋企...
因為未必每個女士有你呢個想法...同實際環境許可...

yee...你諗住整多一件囝囝先收工...?~??~?~?~ ...

kkwok183,
你好呀,你講得真係好,各位sisters要繼續努力呀!

其實看到以上各位的分享,真的完全是身同感受。
大約一年前開始,就開始計劃要bb,量體温,測排卵等等,攪到我老公鬼死咁唔自然,連我自己有時都投入唔到而唔成事。重比老公話我太緊張。
唉!女人之苦呀。

真係有苦自己知囉,身邊嘅人就成日問點解重唔生,話我年紀唔細咯喎 (今年32),有仔要"親"嫩生,如果唔係老左就好慘咁話。比佢地攪到壓力好大呀,你估我地唔想生咩!生得出先得架!

好彩係度有人比我吐吓苦水,如果唔係就一早鬱死咗勒。

係2008,我地要繼續努力,但要活得開心,唔好將生命嘅意義本末倒置左,做人開心永遠要放在第一位!

大宅

hihi, Itangm,

首先歡迎你先...知道你剛剛註冊左入黎BK做樓主...
haha...我都係比你早10幾日註冊去左黎bk做樓主咋...

係依個 "想生bb" 既topic內...
都有好多 想生 / 恨有bb 既樓主...
大家都有著自已既不同問題...
而我依個 "新仔", 唔係個個都肯理/采我...
因為可能佢地覺得我唔係試左好耐...問題不大...
以為我不太明白佢地既心情同感受...

但有苦自己知...係兩年前結婚個時...做了body check...
係個刻我先知我有家屬性遺傳的地中海貧血隱性基因...

個醫生同我和我先生講第時生bb個時...
個bb有1/4機會一出世有地中海貧血顯性病症...
而且嚴重起上黎, 一出世就可能要輸血比bb...

依個病我諗連我阿爸阿媽都唔知自己有...
因為個時邊可能個個咁有錢做body check (over $2000)

所以當我知道自己有依個病時...
都好想叫曬佢地一齊去做body check...(仲有3個妹)
但冷靜左之後, 我老公叫我唔好"客"親佢地老人家...
咪等兩老同d妹仲擔心自己有事...
所以最後都無講到出黎...

算...唔再講自己既事...

講番計劃生bb既事...一月份開始...依兩個星期一直計住計住...
話無壓力就假既...依兩日dodo...搞到我自己都無法投入落去...
而我老公...我都覺得佢比我搞到難而投入...
所以依兩日dodo...就好似 "交功課" 咁, 超無mood...
係有史以來...最差勁既兩次...勁無dodo...

依兩年結完婚...四周圍d人成日都問住 "生未"..."幾時生"...
"有仔"親"嫩生" 時常聽, 我自己唔係唔在意...
因為依兩年都無咁既打算...但依家開始有這個打算...
驚第時再聽到, 唔知再比d咩反應d人...

係依度...我有你...你...你...你地咁既朋友支持住...
2008年...我要努力...我要開心...我要生仔...
我要努力地開心咁生仔...姊妹們...振作d...
大家夠快生得出...yeah...yeah...yeahzzzzzzzzz...

原文章由 ltangm 於 2008/1/15 23:44 發表

kkwok183,
你好呀,你講得真係好,各位sisters要繼續努力呀!

其實看到以上各位的分享,真的完全是身同感受。
大約一年前開始,就開始計劃要bb,量體温,測排卵等等,攪到我老公鬼死咁唔自然,連我自己有時都投入唔到而唔成事。重比老公話我太緊張。
唉!女人之苦呀。

真係有苦自己知囉,身邊嘅人就成日問點解重唔生,話我年紀唔細咯喎 (今年32),有仔要"親"嫩生,如果唔係老左就好慘咁話。比佢地攪到壓力好大呀,你估我地唔想生咩!生得出先得架!

好彩係度有人比我吐吓苦水,如果唔係就一早鬱死咗勒。

係2008,我地要繼續努力,但要活得開心,唔好將生命嘅意義本末倒置左,做人開心永遠要放在第一位!

大宅

hihi, yim yee,

我好鐘意你呀! 真嫁...入左黎bk唔係好耐...
你係覆得我最多既朋友仔...係依兩個星期...
差唔多每日你都會覆既問題/說話...

人...好靠個種叫緣份...
就算我無問題...我都想同你傾下偈...識多個朋友仔

我唔係無工作...只係唔係朝九晚五個種...
我每晚6-9都要到泳池教小朋友游水...係訓練個隻...
要比賽個隻...要好辛苦個隻...
雖然未食飯番到黎已經十點幾...食埋飯就好夜了...
不過我做得好開心...做左14年喇...
興趣黎...我自己本身都游水出身...
05年尾未結婚之前...就朝一份正職朝九晚五...
放工之後立即去泳池教游水...如是者...十幾年...
好辛苦...鐵人既生活...結左婚...老公話唔想我咁辛苦...
所以朝早份工...我辭了...

你放心...我一定會努力...量體溫...check排卵..
最緊要relax同happy d...嗎?!?!?!? 知la...

就聽你講拋低壓力咁試六個月時間, 如果到08年6月都無聲氣...
就去驗精...或睇中醫...

ps (不過我老公話過佢自己唔可以自己搞掂個隻,
從前試過自已搞, 係搞唔到出黎, 所以要dodo完,
先刻意將d精留起...)

[quote]原文章由 YimYee 於 2008/1/15 22:29 發表

Hi kkwok,

Lucky you, don't have to work.... so you should look after yourself and your husband well to prepare for the baby.

If you have tried for 6 months, still not ok, you should take your husband's 精子去驗. Not after dodo 驗, you know the man do it himself, ejaculate to a container and take the container to the lab....

大宅

yim yee

唔記得同他講...因為我見到你個profile有隻貓...
所以知你係愛貓之人...我依個電腦白痴...
整左成晚先整到我隻貓張相落去自己個profile裏面...

我有兩隻家貓...
一是叫"貓豬"...全ginger色...女仔...
一是叫"rose rose"(像狗叫名)...三色..女仔..半混英國短毛
養了兩年...兩隻都差唔多兩歲多...
係愛護動物協會取既...

唔係講生仔野...都唔知會唔會比人話"浪費空間"
阻住曬

原文章由 YimYee 於 2008/1/15 22:29 發表
Hi kkwok,

Lucky you, don't have to work.... so you should look after yourself and your husband well to prepare for the baby.

If you have tried for 6 months, still not ok, you should take your husban ...

大宅

yim yee

唔記得同講...因為我見到你個profile有隻貓...

我有兩隻家貓...
叫"貓豬"...全ginger色...女仔...
叫"rose rose"(像狗叫名)...三色..女仔..半混英國短毛
養了兩年...兩隻都差唔多兩歲多...
係愛護動物協會取既...

唔係講生仔野...都唔知會唔會比人話"浪費空間"
阻住曬

大宅

Hi kkwok,

yes, I have 3 cats, the one in my profile is called Austin, a lovely boy, I picked him up one day when I walked past Austin Rd in TST 6 years ago. He is a very very special cat, loves to be with people. He always sleep between my husband and I.

The other boy is a jack black cat with a "Z" tail, he is 2.5 years old, he is a big boy now, but he always thinks he is still a kitten. The last one it our olderest tabby white cat, Lima, with crossed eyes. She is 7.5 years old, very scary, never comes out when there are strangers in the flat. These two were our foster kittens from the SPCA. We help SPCA to foster kittens, i.e. we get some kittens from the SPCA and look after them for a few months till they are old and healthy enough to go to new homes.

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 01:29 發表
yim yee

唔記得同你講...因為我見到你個profile有隻貓...

我有兩隻家貓...
一隻叫"貓豬"...全ginger色...女仔...
一隻 ...

[ 本文章最後由 YimYee 於 08-1-16 10:17 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 00:52 發表

haha...我都係比你早10幾日註冊去左黎bk做樓主咋...

大家都有著自已既不同問題.. ...

你要放鬆心情吖,同愛人dodo時吾好諗住剩係生bb,要enjoy先得,我知道有時會控制吾到,但盡量啦.
我都試左差不多2年,下個月就要做iui啦.
所以大家都要加油吖

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 01:26 發表
yim yee

唔記得同他講...因為我見到你個profile有隻貓...

我有兩隻家貓...
一是叫"貓豬"...全ginger色...女仔...
一是 ...

我都有養貓貓咖....但我整吾到個大頭相.
我貓貓叫豆豆....混英短4個月大

大宅

kkwok183,

你好勁呀....教左14年游水!! 因為我同老公都唔識游水,所以上年的左亞囡去YMCA學..........唉,佢梗係遺傳我地既細胞,一落水喊到收唔到聲,十堂喊足九堂半,因為有半堂佢借屎遁,攪到YMCA好多人都知係佢喊到收唔到聲,最後我地都冇再繼續學喇....

其實你唔駛擔心你有家屬性遺傳的地中海貧血隱性基因, 因為我都有個朋友有呢個病,而佢老公就冇,但幾年前都生左個仔,不知幾健康,所以世事冇絕對.......take it easy

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

kkwok183,

妳好呀, 啱啱今日先見到妳d post, 想回應幾句.

1) yim yee講得好啱呀, 如果妳話自己就快3字頭, 咁真係試6個月好喇, 唔得就去睇醫生, 係輔助生育嗰d, 再做一d詳細嘅hormones檢查, 同老公一定要驗精.

2) 至於老公驗精, 其實係有一d冇殺精成份嘅condom可以用, 咁老公就唔洗自己攪掂. 但出面一般好似冇得買, 要問下醫生可以喺邊度買. 比起平時嗰d貴d架.

我老公都唔係好鍾意自己攪, 所以我今次iui會買嚟用.

3) 家屬性遺傳的地中海貧血隱性基因, 如果唔係兩老婆都有, 其實都唔洗過份擔心, 而且妳同妳d屋企人都冇事. 係咪?

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 01:15 發表
hihi, yim yee,

我好鐘意你呀! 真嫁...入左黎bk唔係好耐...
你係覆得我最多既朋友仔...係依兩個星期...
差唔多每日你都會覆既問題/說話...

人...好靠個種叫緣份...
就算我無問題...我都想同你傾下偈...識多個朋友 ...

[ 本文章最後由 高齡產婦 於 08-1-16 10:53 編輯 ]

複式洋房

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 00:52 發表

大家都有著自已既不同問題.. ...

好, 我地一齊努力, 一齊開心地去生仔, yeah..............

如果我呢個月都唔成功, 就要去照輸卵管了, 係網度睇到話照嘅時候會好痛同會出血, 所以好想呢個月bingo, 咁就唔洗去照了.
呢兩日體温好低, 但又無m到, 都唔知做乜, 好15/16囉.

你有無睇開邊個婦科醫生架? 好唔好呀?
我就睇霍醫生, 都ok啦.

[ 本文章最後由 ltangm 於 08-1-16 11:49 編輯 ]

大宅

hihi, 朕...
第一次係bk同你傾偈...好開心識到你/你地...
真嫁...依兩日dodo...好似有少少因為plan左生bb之後...
覺得dodo時...我和老公都好難投入個種...
尤其是依兩次都係我做主動...
好分心個種...有好多雜念...連老公都係...
咪搞...下次都係等番老公仔做主動好dd...
個feel好dd...
我會嫁啦...relax心情...
係呢? 你try左差唔多兩年...咩事..介唔介意講黎分享下...
咩叫 iui 呢?!?!?
anyway, 加油喇...夠快生...yeah...yeah

原文章由 於 2008/1/16 10:38 發表

你要放鬆心情吖,同愛人dodo時吾好諗住剩係生bb,要enjoy先得,我知道有時會控制吾到,但盡量啦.
我都試左差不多2年,下個月就要做iui啦.
所以大家都要加油吖 ...

大宅

to 朕
我昨夜整了很久才整到上去個profile上面...
你都盡量try下...at first...將張相整細d...(resize)...
大概幾百k...之後係你的profile更新資料...
係低d...有可以加入 "頭像" (相片)..
再係長寬size度試下打入 100.100....
如果ok...佢會立即顯示ok...
否則...可能因為張相太大law...
try多幾次...就ok...

ps 我仲未生到bb...有張貓相都幾cute d...haha...

原文章由 於 2008/1/16 10:40 發表

我都有養貓貓咖....但我整吾到個大頭相.
我貓貓叫豆豆....混英短4個月大

大宅

hihi, itangm...
你話呢個月都唔成功...就去照輸卵管...:idea:
你已經試左好耐既咩...
anyway, 痛唔痛同出血問題...就唔知/唔清楚...
你如果決定去照一定一定要問清楚d細節野...小心為上...
我...梗係想你呢個月就中獎...新年禮物呀嗎?!?!?
金句 "一日未黎m...一日都仲有機會" d姊妹教既...yeah
我暫時仲未睇過任何婦科同任何ec...
你話睇緊霍醫生...where...$$$...介紹下都好wow...
thousang thx...

原文章由 ltangm 於 2008/1/16 10:53 發表
好, 我地一齊努力, 一齊開心地去生仔, yeah..............

如果我呢個月都唔成功, 就要去照輸卵管了, 係網度睇到話照嘅時候會好痛同會出血, 所以好想呢個月bingo, 咁就唔洗去照了.
呢兩日體温好低, 但又無m到, 都唔知做乜, 好15/16囉.

你有無睇開邊個婦科醫生架? 好唔好呀?
我就睇霍醫生, 都ok啦.

大宅

hihi...高齡產婦...
你依個網名好吸引ar...我知道你係 "大宅" 樓主...
同埋我有睇你地其他topics...講野...
你一定識好多野嫁啦...以後請 "多多指教"

re(1)係呀! yim yee同你都講得好咁...
我會try六個月先...會一直量體溫及check住排卵排...
唔得就會去check d details

re(2)依個問題暫且hold住先, 遲d再算, 因為我control唔到
咩係 iui...唔知係咩黎? 大鄉理?

re(3)係ar...雖然兩年前得知了依個病...但冷靜過後...
我媽咪咪又係咁養大我地四姊妹...我仲有孖妹添...
超可愛呢

原文章由 高齡產婦 於 2008/1/16 10:47 發表
kkwok183,

妳好呀, 啱啱今日先見到妳d post, 想回應幾句.

1) yim yee講得好啱呀, 如果妳話自己就快3字頭, 咁真係試6個月好喇, 唔得就去睇醫生, 係輔助生育嗰d, 再做一d詳細嘅hormones檢查, 同老公一定要驗精.

2) 至於老公驗精, 其實係有一d冇殺精成份嘅condom可以用, 咁老公就唔洗自己攪掂. 但出面一般好似冇得買, 要問下醫生可以喺邊度買. 比起平時嗰d貴d架.

我老公都唔係好鍾意自己攪, 所以我今次iui會買嚟用.

3) 家屬性遺傳的地中海貧血隱性基因, 如果唔係兩老婆都有, 其實都唔洗過份擔心, 而且妳同妳d屋企人都冇事. 係咪?

大宅

雖然係兩年前得知了依個病...但冷靜過後...
我媽咪咪又係咁養大我地四姊妹...我仲有孖妹添...
超可愛呢

唔愛游水...可以學下其他野...

多謝關心...

祝你早日得"男" yeah...yeah...

原文章由 carycary804 於 2008/1/16 10:47 發表
kkwok183,

你好勁呀....教左14年游水!! 因為我同老公都唔識游水,所以上年的左亞囡去YMCA學..........唉,佢梗係遺傳我地既細胞,一落水喊到收唔到聲,十堂喊足九堂半,因為有半堂佢借屎遁,攪到YMCA好多人都知係佢喊到收 ...

大宅

照輸卵管 can be painful, can be not painful, if your tubes are blocked, that could be very painful, but if your tubes are open, then should be less painful. I did it before, I felt like as having a very painful period, ok ga, acceptable !!!

Kkwok183, glad to talk to you too, hope the information can help you la. I remember I started my bb plan probably same age as you are now, just before 30. I was not as lucky as you could find this website, I was really 順其自然 , wasted a lot of precious time. I don't want you to walk on my same steps....

大宅

yim yee, 另外, 好多謝你用英文字打出黎比我睇...
訓練緊我每日的閱讀理解...hahaha...
依家已經好少接觸到英文...叫我講真係死曬...
寫都麻麻...唯獨係睇英文還可以...仲明白你講緊咩野...
你英文一定好好嫁啦...好羨慕呀...
沒問題嫁...我可以繼續睇你既英文文章...仲歡迎...
希望我可以日後有機會用英文同你溝通...
ps係english town可學番一年英文...依家仲繼續緊...

原文章由 YimYee 於 2008/1/17 00:31 發表

Kkwok183, glad to talk to you too, hope the information can help you la. I remember I started my bb plan probably same age as you are now, just before 30. I was not as lucky as you could find this website, I was really 順其自然 , wasted a lot of precious time. I don't want you to walk on my same steps....

複式洋房

Kkwok183:

你要加油呀..

之前我都好似你咁.. 攪到好似交功課.. 超冇隱.. 其實我都係岩岩先學識"順其自然".. 呢四個字真係好簡單, 但其實好難.. 之後我同我老公講..我地唔可以比呢樣野影響到兩個人既生活..話到底佢都係陪伴我終老既人..
我都岩岩照左輸卵管..好彩冇試.. 所以更加要開開心心生活.. 冇野比健康緊要.. 所以你唔好灰心呀.. enjoy每一日.. 每一次啦.. 可能有意外收穫呢.. (我既中文打得真係好慢呀~~~)

[ 本文章最後由 legocar 於 08-1-17 03:42 編輯 ]

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

kkwok183,
雖然我係"大宅", 但只係我多嘢講, 多嘢問, 我好多嘢都係喱度學返嚟, 大家都係 "多多指教":mrgreen: .

我唔係話妳要用iui喱個方法, 呢樣嘢對妳嚟講, 言之尚早. 我所講嘅, 係嗰種condom可以另妳老公安心d留精去驗, 唔洗心掛掛記住用個樽.

哈, 妳一d都唔大鄉里, 一般人又點會知物嘢係iui同ivf呢? 一般人都會以為生仔真係好易.

所以我哋先有咁多人喺度互相支持, 其他人係唔會明白我哋嘅擔憂!

唔緊要, 妳又後生, 又有足夠運動, 妳一定唔洗等6個月就成功啦!

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 17:01 發表
hihi...高齡產婦...
你依個網名好吸引ar...我知道你係 "大宅" 樓主...
同埋我有睇你地其他topics...講野...
你一定識好多野嫁啦...以後請 "多多指教"

re(1)係呀! yim yee同你都講得好咁...
我會try六個月先...會一 ...

[ 本文章最後由 高齡產婦 於 08-1-17 10:13 編輯 ]

首頁
12345...12

尾頁

跳至