想生BB

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

kkwok183,

得左我一定上黎報喜...你地都要努力

YimYee,

我一年前開始睇西醫,佢初初見我體溫表,話我體溫好唔穩定同好差,機乎好似冇排卵咁,所以佢要我一路量體溫,同食排卵藥,都差不多有大半年喇,體溫開始穩定, 結果係上年9月打埋排卵針,10月就有左喇....不過BB唔過8週就冇左心跳:-( :-( :-( ,所以我而家係要調理好身體下個月再黎過:lol

大宅

carycary,

are you seeing Chinese doctor, if not, may try, can help you to improve the body....

原文章由 carycary804 於 08-1-24 13:18 發表
kkwok183,

得左我一定上黎報喜...你地都要努力

YimYee,

我一年前開始睇西醫,佢初初見我體溫表,話我體溫好唔穩定同好差,機乎好似冇排卵咁,所以佢要我一路量體溫,同食排卵藥,都差不多有大半年喇,體溫 ...

大宅

carycary804
我都贊承你去睇中醫

原文章由 YimYee 於 2008/1/24 18:53 發表
carycary,

are you seeing Chinese doctor, if not, may try, can help you to improve the body....

大宅

YimYee, KKowk183,

我已經睇中醫喇,調理好身體再黎過,希望試下唔駛再打排卵針啦...始終都唔唔知有冇負作用嘛...大家努力,等你地好消息

大宅

carycary804
個中醫有無話要睇幾耐先調理好?!??!!?
咁佢點講你呀?...沒有多大的問題嗎?
介唔介意講黎聽0下?!?!?
其實, 我有點兒驚睇中醫...因為怕自己身體好差...

原文章由 carycary804 於 2008/1/25 10:39 發表
YimYee, KKowk183,

我已經睇中醫喇,調理好身體再黎過,希望試下唔駛再打排卵針啦...始終都唔唔知有冇負作用嘛...大家努力,等你地好消息

大宅

kkowk183,

第一次見中醫,佢話我腎虛,熱底,好多食物都唔應該食,就好似花膠咁(因為我媽咪好鐘意煲花膠湯我飲,覺得花膠對想有BB好有幫助)但比中醫鬧我,"唔係個個人都0岩架,唔好亂黎"

佢最初幫我清哂D惡露先(因為小產後會有大約一個月既惡露流出), 之後再幫我調理身體,依足佢話咩唔食得,咩食得,而家睇左都差不多有兩個幾月喇,身體係真係好左好多,佢都話我可以ready 有BB架

其實我覺得睇中醫幾好架,雖然時間要長少少,不過期間係睇到自己身體既變化,知道有冇好到,好似我咁, 之前係有失眠,手腳冰冷,成日都唔係好夠氣咁,但食左中藥一段時間,我已經冇哂以上既野喇,所以調理身體真係好重要,個底打得好,先容易有BB嘛

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 carycary804 於 08-1-26 10:55 發表
kkowk183,

第一次見中醫,佢話我腎虛,熱底,好多食物都唔應該食,就好似花膠咁(因為我媽咪好鐘意煲花膠湯我飲,覺得花膠對想有BB好有幫助)但比中醫鬧我,"唔係個個人都0岩架,唔好亂黎"

佢最初幫我清哂D惡 ...

咁你腎虛, 中醫叫你食乜野補呀

大宅

miffy 2
m小姐今日突然黎左...估唔到咁快...
快左6日...(3/1)...(28/11)...
原來我既cycle真係好浮動呀?~~?...

原文章由 miffymiffy 於 2008/1/26 11:21 發表

大宅

Kkwok,

How about your temp???

Your m comes, how many days did you stay on high temp?

原文章由 kkwok183 於 08-1-29 20:19 發表
miffy 2

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 kkwok183 於 08-1-29 20:19 發表
miffy 2

好似個人 "血熱" , M會早到. 你呢排有無唔舒服, 或者食左D咩呀?! 有時可能心情輕鬆, 又會早到呢

大宅

中醫話佢開既藥已經足夠,唔需要再食D咩好野

原文章由 miffymiffy 於 08-1-26 11:21 發表

瑪瑙宮

原文章由 carycary804 於 08-1-29 22:01 發表
中醫話佢開既藥已經足夠,唔需要再食D咩好野

我果個, 就成日叫我食花膠, 海參.... 搞到我話 "有無經濟D呀"

大宅

to yim yee

我在25/1就開始量到低過36.7度, 依幾日都係...
我初時覺得好奇怪...點知...原來m小時駕到...

另外, 如果我無記錯既話, 我既高溫期係19/1出現(19-24/1)

miffy話既 "血熱", 有係咩黎...?!?!?!
上網查下係 "血熱造成的月經病常因過食辛辣而加重/加快"

咁可能係星期日和一, 我食了細薯片, 星期一晚又打了邊爐...
係嗎?

依排精神麻麻...星期一晚我11:30就去sleeping...
昨晚仲早9:30就去sleeping...覺得好累...好累...唔知點解?!?!?

覺得有d頭燙...想去睇醫生...死啦...今個月9號先睇完西醫...
依家又要再睇...好似病得好嚴重咁...你問睇西定中醫好呢?!?!??

原文章由 YimYee 於 2008/1/29 20:35 發表
Kkwok,

How about your temp???

Your m comes, how many days did you stay on high temp?

大宅

哇.....真係好經濟喎
其實我以前都好鍾意飲花膠湯架,因為知道對女人好嘛,生BB都容易D,但自從小產後,去睇中醫,點知比個中醫鬧我,話花膠唔係個個人都0岩飲架,唔好亂黎....:-( :-(

原文章由 miffymiffy 於 08-1-29 22:54 發表

我果個, 就成日叫我食花膠, 海參.... 搞到我話 "有無經濟D呀"

大宅

to yim yee
今個月我幾時開始check排卵好呢...
我心思思咁...6/1同8/1今晚都用過d仔...
一d影都未有...你覺得我點算好呢...
又係等...時間過得好快...
我既第3個月了...好想快d bing bing...

原文章由 kkwok183 於 2008/1/30 10:52 發表
to yim yee

我在25/1就開始量到低過36.7度, 依幾日都係...
我初時覺得好奇怪...點知...原來m小時駕到...

另外, 如果我無記錯既話, 我既高溫期係19/1出現(19-24/1)

miffy話既 "血熱", 有係咩黎...?!?!?!
上網查下 ...

大宅

Hi kkwok183,

If you use D testers, they are so cheap, maybe you start earlier this month, can start now. Are you charting your temp?

Happy New Year to all of you!!!

原文章由 kkwok183 於 08-2-8 23:18 發表
to yim yee
今個月我幾時開始check排卵好呢...
我心思思咁...6/1同8/1今晚都用過d仔...
一d影都未有...你覺得我點算好呢...
又係等...時間過得好快...
我既第3個月了...好想快d bing bing...

...

大宅

yim yee
happy new year ar...
更正少少, 我之前心思思開始用了d仔日期為...
2月6日 2:25am
2月6日 2:48pm
2月8日 11:00pm
2月9日 2:00pm
2月10日 2:00am
已經開始左用啦...但係因為新年時期...
每日既作息時間好亂...日夜大交替...
10am-10pm都未必0係屋企...但又想check...
有時咪shower後...搞到凌晨時份才check...
量體溫....都無呀...因為發覺個電子量溫都唔準既...
無刻意去量...而且唔想比咁大壓力自己...
所以我諗依個月都係唔得嫁啦...

原文章由 YimYee 於 2008/2/10 14:54 發表
Hi kkwok183,

If you use D testers, they are so cheap, maybe you start earlier this month, can start now. Are you charting your temp?

Happy New Year to all of you!!!

複式洋房

kkwok183 :

新年怏樂先..

我諗am時份check應該冇問題.. 因為我都係咁.. 呢幾日我都係am check, 都check 到有排卵.. 所以應該冇問題..

仲有.. 我今個月d仔條線都幾深色.. 唔知係咪同食左中藥有關.. 我用d仔斷斷續續用過4次.. 今次係最深色, 最明顯

[ 本文章最後由 legocar 於 08-2-11 22:24 編輯 ]

大宅

legocar
我又同你講聲恭喜發財先...仲有事事如意啦...
我仲未check到排卵wow...但...今個月仲的機會...
應該好微...量體溫不勤力...dodo不勤力...

原文章由 legocar 於 2008/2/11 22:23 發表
kkwok183 :

新年怏樂先..

我諗am時份check應該冇問題.. 因為我都係咁.. 呢幾日我都係am check, 都check 到有排卵.. 所以應該冇問題..

仲有.. 我今個月d仔條線都幾深色.. 唔知係咪同食左中藥有關.. 我用d仔斷斷續 ...

瑪瑙宮

原文章由 legocar 於 08-2-11 22:23 發表
kkwok183 :

新年怏樂先..

仲有.. 我今個月d仔條線都幾深色.. 唔知係咪同食左中藥有關.. 我用d仔斷斷續 ...

中藥可能都會有影響, 曾有人同我講過, 食過中藥調理, 係比未食時較為明顯深+粗.

首頁
45678...12

尾頁

跳至