自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

玩具勳章

回覆:可能我太out,對現今小學教育有感而發

你講得好啱,但係學校咁做,未又係多得一班怪獸家長,有咩事學校分分鐘上頭條,要對簿公堂,邊個敢冒險?
唔包容既家長+唔想/懶得負責任既學校,培養出來既下一代,質素自己諗!

男爵府

我細個小息唔跑得,反而我仔讀緊間小學有跑步跳繩跳飛機跳高呼拉圈區。

我是一隻大草蚊

水晶宮

引用:我仔k2,開始留意小學。原來可能我太out,

原帖由 icecool 於 14-08-28 發表
我仔k2,開始留意小學。原來可能我太out,今時今日嘅小息,原來已經唔可以跑。我覺得真係好可惜。我明白係 ...
我覺得小息唔比跑,同過度保護拉不上關係。 小息,主要係比小朋友上左幾課堂後,放鬆一下,傾下計,飲水,吃小食。 而唔係比佢地玩。 要玩,上體育堂時可以玩,可以活動,消耗多餘精力。 亂跑亂撞,真係好容易發生意外。 因為我地唔可以誓保每個小朋友都有自制能力。 小朋友玩起上黎失控程度,係唔可以睇少。

天空之城, 快樂之地

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 我要快樂 於 14-08-28 發表香

原帖由 小manman 於 14-08-28 發表
沙灘點解唔比玩沙灘波既??
可能怕啲波掉到人,騷擾到人

子爵府

我80後,小息唔可以跑!玩捉只可以偷雞急步行!

子爵府

相反,我小學时就算在操場小息也不能跑,但依家我仔小學小息时可以去球場踢波添喎

公爵府

引用:回覆 icecool 的帖子我家下30歲人,但細個

原帖由 Ngmabe 於 14-08-28 發表
回覆 icecool 的帖子

我家下30歲人,但細個小學既小息係絕對不能跑的!會比風紀記名罰無小息架! ...
我就快三十,我當年都唔可以跑架

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:依家學校唔俾跑,公園唔俾跑。小朋友唔跑,

禁止訪問

水晶宮

icecool 發表於 14-8-28 11:22
我仔k2,開始留意小學。原來可能我太out,今時今日嘅小息,原來已經唔可以跑。我覺得真係好可惜。我明白係 ...
我小學時代都唔可以跑

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:icecool 的帖子

我讀書果時小息都唔比跑

男爵府

其實唔係想過度保護,唔包容等等,無人想自己小朋友被人撞親,如你見到小朋友pat pat 瘀咗一大撻,你嘅反應會如何呢?我嘅反應係好彩,「鄧」歪小小我就不敢想像. 我無向校方投訴,因我覺得呢d係家長應該教嘅

水晶宮

回覆:Angel_Rose 的帖子

點解唔扶得?唔係安全d咩

子爵府

細個盡情勁跑真係好開心,仲好記得

侯爵府

My school did not allowed any students run on break time either. I remember when I was 6 yrs old. One bad boy run and hit on my right side of my stomach. I was so painful.
:-D :-D :-D :-D

複式洋房

我覺得唔比跑不是過度保護,而是因為香港學校環境太細人太多,如果在一個足球場有兩三個小朋友你追我逐,我會覺得perfectly ok, 但如果換成在一個壁球場,仲放了兩張乒乓球枱,我就開始擔心會叫小朋友停。我以前學校的\'density\'是差不多這樣的,小息時方圓四米內一定有其他人,所以是絕對不能跑的。

如果學校有男拔校園咁大,咁又唔同。

其實這是城市小孩的悲哀,沒有大空間讓他們安全地跑。

XXXX

珍珠宮

引用:我今年42 歲, 我小學時係唔比跑.如違規者會

原帖由 mok239 於 14-08-28 發表
我今年42 歲, 我小學時係唔比跑.
我同你同齡, 但我小學係操場喪跑, 痴紅豆, 乜都玩得, 對腳跌到傷晒, 無忽好肉。

珍珠宮

引用:我真係由細到大都唔知原來小息係比跑架樓主

原帖由 cherry_k 於 14-08-28 發表
我真係由細到大都唔知原來小息係比跑架
樓主讀邊間?
我唔上 bk 都唔知原來小息唔比跑, 幾shocking

因為我同c6 (唔同學校) 都可以跑

別墅

我讀小學時小息通處跑啊!我果班差唔多個個玩女仔捉男仔,掂到就糸捉到,扣押響籃球架下面。啲犯會逃獄,所以要搵眼明手快既女仔看住。成個小息就系不停跑、跑、跑,跟住滿頭大汗咁番入去上堂。好鬼好玩!

侯爵府

好媽媽勳章

地方細、地下係凹凸石地都唔應該跑,我一年級小息喺花槽邊賞花時試過俾一個狂跑而只顧望後面嘅六年級男生撞低,後尾枕撼地狂爆血,當時工友姨姨幫我止血都搞到成手血,即去最近政府診所連針(當年嗰區好似未有醫院添)。

無妄之災,俾佢撞到我而家成日懵盛盛

首頁

尾頁

跳至