想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問係台灣做過 IVF 而 bingo GM 們 , 點解台灣 IVF 成功率會高過 hk 做 IVF呢 ?

E.g. 用藥? 或打針? 有所不同。。 可以分享下嘛? Thanks

大宅

ck81129 發表於 14-8-28 14:01
請問係台灣做過 IVF 而 bingo GM 們 , 點解台灣 IVF 成功率會高過 hk 做 IVF呢 ?

E.g. 用藥? 或打針? ...
我都想知。。 我好多 jm 係 HK 做過 IVF 唔得去 tw 做 BINGO 左。。但我想知有無 JM 係 JM 做完唔得。。 反黎 HK 做先 BINGO 呢?

大宅

回覆 ck81129 的帖子

我去台灣做IVF個醫生用藥都幾重... (可能因為第一次失敗, 第二次d藥就重手d)
所以我而家懷孕了, 但個卵巢SIZE仍然比正常SIZE大好幾倍
要由我個私家產檢醫生幫我Mon住個卵巢情況
醫生都話如果卵巢唔縮番細, 可能會對bbs有影響
btw, 我未係HK做過IVF, 唔知道HK醫生既用藥情況

別墅

Mamazaki 發表於 14-8-28 16:32
回覆 ck81129 的帖子

我去台灣做IVF個醫生用藥都幾重... (可能因為第一次失敗, 第二次d藥就重手d)

謝謝回覆, 我唸緊係 HK 定 台灣做好。請問你點樣會覺得D 藥重呢?
請問你係咪自己反黎 HK 打針?
每晚打幾多支?
你2 次都係在台灣做?
反到 HK 由 HK 醫生跟進? 請問你感覺上TW 醫生會細心D 嘛? 個卵巢SIZE仍然比正常SIZE大好幾倍???我係 HK問過醫生話卵太大....會老d 卵 未必好喎。。

如可以的話請分享多D 。 MANY THX

大宅

ck81129 發表於 14-8-28 16:40
謝謝回覆, 我唸緊係 HK 定 台灣做好。請問你點樣會覺得D 藥重呢?
請問你係咪自己反黎 HK 打針?
每晚 ...
我2次都去台灣做呀, 因為價錢平同唔洗等 (HK政府要排太耐, 私家又太貴)
我覺得我睇個個醫生都幾細心丫
2次都係去台灣見完醫生就帶藥番HK自己打~
第一次就打2款針(失敗), 第二次就打3款針, 所以我覺得D藥係重左~
所有針我都係早上打(除左破卵針), 差不多到排卵個個星期就要飛番台灣

放胎之後就番HK, 再由HK醫生跟進了
其實我都唔知個卵巢大到咁架, 係BINGO左去睇私家照超聲波
醫生先話我知個卵巢大左好多, 可能因為個台灣醫生用藥太重
ANYWAY最緊要係個結果都BINGO到~

別墅

Mamazaki 發表於 14-8-28 16:53
我2次都去台灣做呀, 因為價錢平同唔洗等 (HK政府要排太耐, 私家又太貴)
我覺得我睇個個醫生都幾細心丫
2次 ...
恭喜你, Bingo 係咪圖中張相? TWINS ? 如果係。。 可能卵巢大有影響? 現在 幾多 wks ? 祝一切順利。。
如果有其他JM 係HK and TW 做過 ivf ,請多分享。 我地好需要你地寶貴意見。

大宅

引用:Quote:Mamazaki 發表於 14-8-28 16:53 我2

原帖由 ck81129 於 14-08-28 發表
恭喜你, Bingo 係咪圖中張相? TWINS ? 如果係。。 可能卵巢大有影響? 現在 幾多 wks ? 祝一切順利。。
...
係個張圖呀, twins

而家13wks了

大宅

引用:Quote:原帖由 ck81129 於 14-08-28 發表恭

原帖由 Mamazaki 於 14-08-28 發表

而家13wks了
恭喜你啊。請問你bingo 左仲有冇需要打針?例如打安胎針。同埋你喱次做IVF 前有什麽預備呢?e.g.睇中醫

大宅

引用:Quote:原帖由 ck81129 於 14-08-28 發表恭

而家13wks了
想請問你睇邊個醫生?

別墅

引用:Quote:原帖由+ck81129+於+14-08-28+發表恭

而家13wks了
放胎前後食乜有幫助呀?我下月中都放胎呀

禁止訪問

大宅

回覆:請問係台灣做過 IVF 而 bingo GM 們 , 點解台灣 IVF 成功率會高過

我2011年7月起歐洲做第一次ivf, 但唔成功。 年尾去左台灣從新做ivf, 都唔成功。 2012年5月返歐洲放雪胎都唔成功。 到左8月,再去台灣放雪胎。上年生左個囡。(歐洲放胎2次,台灣放胎2次先成功) 我本身住起歐洲,。但我唔返香港而去台灣做, 因為香港貴,好難約時間, 台灣醫生真係好細心。 我打去問資料時都好詳細咁答。 我成個過程都係留起台灣做。 bingo 個次我有食阿士x 靈, 腳浸熱水。 而家陀緊第2 胎,今次係自然bingo. 祝大家早孕

大宅

fion77 發表於 14-8-28 21:07
恭喜你啊。請問你bingo 左仲有冇需要打針?例如打安胎針。同埋你喱次做IVF 前有什麽預備呢?e.g.睇中醫

...
BINGO左就唔需要打針了, 但要KEEP住食個小白球(Utrogestan)食到3個月
我原本有去睇中醫架, 但睇左2~3個都覺得唔夾
所以就順其自然啦...
但我事前食左半年既MATERNA, 對比起我同期有左既同事,
我都有嘔, 但無佢嘔得咁厲害

大宅

queenie0608 發表於 14-8-28 21:54
想請問你睇邊個醫生?
我睇台灣老劉架~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4824060&extra=page%3D1

大宅

pinkyying 發表於 14-8-29 01:02
放胎前後食乜有幫助呀?我下月中都放胎呀
KEEP住飲紅棗茶啦~ 有助暖子宮

大宅

elyseluk 發表於 14-8-29 01:35
I want to know too, thx
KEEP住飲紅棗茶啦~ 有助暖子宮

大宅

Mamazaki 發表於 14-8-29 09:26
BINGO左就唔需要打針了, 但要KEEP住食個小白球(Utrogestan)食到3個月
我原本有去睇中醫架, 但睇左2~3個都覺 ...
我之前都有睇中醫。。 但 試左幾個都唔係太個夾得到。。 最後放棄。。 我現在食5mg 葉酸 + DHEA + 肌醇 , 自己晚上艾灸。希望有幫助。

大宅

回覆 Mamazaki 的帖子

自己打針痛嗎?

大宅

引用:回覆 Mamazaki 的帖子自己打針痛嗎

原帖由 bearchoichoi 於 14-10-10 發表
回覆 Mamazaki 的帖子

自己打針痛嗎?
我自己打,由好驚變打到好熟。自己打其實唔同,因為就住度力。

大宅

回覆 fion77 的帖子

我驚無勇氣落針

首頁

尾頁

跳至