親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

阿仔突然挑起條筋,話來緊國慶假期想去星加坡,並且自己 plan 左一個行程,話我知佢想玩呢d呢d。我見佢第一次咁有紋路,昨晚極速訂好左機票酒店,而家想請教一下行程上嘅問題:

Day 1:下午 3 點到星加坡,計劃直接從機場去新山,當晚住 Traders (多謝呢度 JM 推介)
Day 2:全日玩 Legoland,黃昏返星加坡,住市區酒店(未訂,因為老公星期一二有事喺星加坡做,會就佢訂酒店)
Day 3:上午 USS,下午 Gardens by the Bay + Singapore Flyer,當晚仍然入住市區酒店
Day 4:全日 Adventure Cove Waterpark + Dolphine Island;當晚住 Sentosa
Day 5:Luge,iFly,Megazip,等等;凌晨機返港

問題:
1. 以上係阿仔 plan 嘅行程,可行嗎?就咁睇我覺得 day 3 有d趕,有經驗嘅 JM 有冇 comments?
2. 門票打算揾天宇買,請問有邊d係要當時就 book 埋時間嘅?我見落機後已經要趕去新山,諗住托星加坡朋友幫我買定門票先,如果有d要 book 埋時間,我要早d話埋比佢知
3. 當地上網用邊張 data 卡?喺新山都用到嗎?還是只有星加坡先用到?
4. Sentosa 晚飯有冇推介?還是應該出返市區(或至少 Vivo City?)

先行謝過大家

男爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

我都同你一樣, AD HOC 10月去, 而家都參考緊行程, 但我可以去7日, 不過我仔得2歲半, 唔知有冇野O岩玩!

男爵府

想問下你係咪包車新山? 可介紹嗎?

複式洋房

回覆:mugtaitai 的帖子

請問天宇是當地旅行社?在那裡?

公爵府

smallrice11 發表於 14-8-28 16:01

想問下你係咪包車新山? 可介紹嗎?
我未知,我星加坡有朋友,佢話返去睇下佢嘅時間,如果就得到會同我一齊去新山,咁佢就可以車埋我,如果佢唔得,我就包車,而家仲未知揾邊個,不過我朋友話當地旅行社有好多呢種包車服務,大約S$80-100 一程,到時如果佢唔車得我,我會叫佢幫我揾車

公爵府

lkhonglkhong 發表於 14-8-28 16:45
請問天宇是當地旅行社?在那裡?
係,喺牛車水,我見BK好多JM介紹。啱啱同新加坡朋友通過電話,佢話其實牛車水仲有好多呢類旅行社,各自有唔同嘅門票賣,價錢差唔多,如果有時間,可以到時行下格下價,冇時間就求其揾一間買都應該 OK

王國會長

王國會長

mugtaitai 發表於 14-8-28 16:57
係,喺牛車水,我見BK好多JM介紹。啱啱同新加坡朋友通過電話,佢話其實牛車水仲有好多呢類旅行社,各自有 ...
D3 幾趕, 或USS + garden by the bay.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

mugtaitai 發表於 14-8-28 14:45
阿仔突然挑起條筋,話來緊國慶假期想去星加坡,並且自己 plan 左一個行程,話我知佢想玩呢d呢d。我見佢第一 ...
Day 3 USS 可以買 express 票, 減少排隊時間. Gardens by the Bay 其實應該可以 group 埋 Day 5 一齊玩...(不過要搭多兩程車返酒店攞行李), 又或者唔去都無乜所謂

Day 5 你唔玩埋 Gogreen Segway? Fun ride 可以即場玩, 夠10歲玩 eco adventure 就最好早少少去買飛book 位.

iFly 買飛時要定好時間, 要早1個半鐘到.

Dolphin Discovery/adventure 買飛都係要定埋時間, 早 5至10分鐘到. 又或者你入 waterpark 時先即場買飛.

公爵府

瑩瑩老豆 發表於 14-8-28 17:01
D3 幾趕, 或USS + garden by the bay.
阿仔而家想 day 3 上午 USS,下午 zoo,然後黃昏/夜晚去 Singapore Flyer,有可能嗎?阿仔 10 歲,我唔擔心佢體力,但有 d 擔心我自己

公爵府

chan803 發表於 14-8-28 17:02
Day 3 USS 可以買 express 票, 減少排隊時間. Gardens by the Bay 其實應該可以 group 埋 Day 5 一齊玩...( …
Dolphine Discover 即場買飛 OK 嗎?我擔心會爆晒冇得玩,阿仔會失望

其實 day 5 應該仲有時間,我都未知仲可以加插乜嘢,你提議嘅 segway 係好主意喎。Gardens by the bay 其實真係可以唔去嘅,阿仔而家自己都話不如去 zoo instead,我係擔心上午 USS,下午 zoo,黃昏 Singapore Flyer 會好趕。

請問 USS express 票係點樣買?同天宇訂票嘅時候買埋嗎?還是到時去到門口買?

好多問題,不好意思

翡翠宮

mugtaitai 發表於 14-8-28 17:26
Dolphine Discover 即場買飛 OK 嗎?我擔心會爆晒冇得玩,阿仔會失望

其實 day 5 應該仲有時間,我都未知 ...
1) Dolphin Discovery 有人話即場都買到飛, 不過為免失望, 買定啦.

2) 唔好USS + ZOO 啦, 如果小朋友想餵動物, 又想 animal ride, 在 zoo 隨時會玩到一日.

小朋友識自己plan 行程, 我估都唔係太細, 應該夠高玩 river safari 的 amazon river quest. 可以 zoo + river safari (甚至 night safari) 一日玩晒.

3) USS express 票係入場轉左去 customer service (?) 度買. 有兩種, 一種係每個 attraction 可以用一次, S$30. 另一種係無限次使用, 唔記得係 S$50 定 70.

翡翠宮

mugtaitai 發表於 14-8-28 17:26

其實 day 5 應該仲有時間,我都未知 ...
睇你的行程, 都無乜時間在 sentosa 的酒店玩, 不如平平地住出面的 hotel 仲好啦...

公爵府

chan803 發表於 14-8-28 17:37
1) Dolphin Discovery 有人話即場都買到飛, 不過為免失望, 買定啦.

2) 唔好USS + ZOO 啦, 如果小朋友想餵 ...

知道。謝謝

2) 唔好USS + ZOO 啦, 如果小朋友想餵動物, 又想 animal ride, 在 zoo 隨時會玩到一日.
小朋友識自己plan 行程, 我估都唔係太細, 應該夠高玩 river safari 的 amazon river quest. 可以 zoo + river safari (甚至 night safari) 一日玩晒.

小朋友已經 10 歲,第一次自己 plan 行程,見佢咁有紋路,自己上網揾資料,我希望儘量滿足佢嘅願望。zoo + river safari 好似都幾吸引,但就要犧牲 USS… 等我問下佢先,佢已經去過美國嘅 USS,或者今次 skip USS,睇下佢點睇

3) USS express 票係入場轉左去 customer service (?) 度買. 有兩種, 一種係每個 attraction 可以用一次, S$30. 另一種係無限次使用, 唔記得係 S$50 定 70.

明白。謝謝

翡翠宮

mugtaitai 發表於 14-8-28 14:45
阿仔突然挑起條筋,話來緊國慶假期想去星加坡,並且自己 plan 左一個行程,話我知佢想玩呢d呢d。我見佢第一 ...
另外, Luge 或者 SG Flyer 可以 day 4 玩完 ACW 之後去玩....

公爵府

chan803 發表於 14-8-28 17:44
另外, Luge 或者 SG Flyer 可以 day 4 玩完 ACW 之後去玩....
Luge 冇問題,但要特登出去玩 SG Flyer,我要諗諗,未必值得,除非都諗住出去食晚飯

公爵府

chan803 發表於 14-8-28 17:39
睇你的行程, 都無乜時間在 sentosa 的酒店玩, 不如平平地住出面的 hotel 仲好啦...

我係諗住玩完 waterpark,唔會太晏,仲可以返酒店 hea 下咋...

翡翠宮

mugtaitai 發表於 14-8-28 17:48
我係諗住玩完 waterpark,唔會太晏,仲可以返酒店 hea 下咋...

玩完都 6點幾, 揀埋 dolphin 相都成7點, 都用唔到幾多酒店設施啦 去 玩 luge 仲好啦...
不如 day 3 去 zoo+river safari, 晚上去 SG Flyer (好似有個 package 係在 flyer 食埋晚餐?)....

咁 day 5 在 megazip 可以玩耐D, 玩多D...

男爵府

回覆:Ad hoc 星加坡行,好多問題想請教

Uss玩成日,要排隊,又熱,好累,最好這天only這個行程

公爵府

chan803 發表於 14-8-28 17:51
玩完都 6點幾, 揀埋 dolphin 相都成7點, 都用唔到幾多酒店設施啦 去 玩 luge 仲好啦...
不如 day 3 …
好,將你意見同阿仔商量下,地理上,USS 同 zoo 有真係差好遠,一頭一尾,淨係車程都唔短

Sentosa 酒店已訂,太遲了,算啦,用得幾多得幾多啦,市區酒店都唔平

公爵府

vencyk 發表於 14-8-28 17:58
Uss玩成日,要排隊,又熱,好累,最好這天only這個行程
真的嗎?我仲以為星加坡 USS 好細,一眼睇晒。如果買左 express 票會唔會好d?

首頁

尾頁

跳至