婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇好醫生介紹? 痛左四個月, 做極物理治療都唔見好.

大宅

我老公都係吖 .... 坐骨神經痛係咪無得斷尾架 ????

原文章由 Capuccino 於 08-1-14 16:15 發表

大宅

吳洪光醫生,他比較專脊椎腰背,因我長期有腰背痛至腳。我覺他解釋得很詳細和很細心。而我又找到一位物理治療師,看了他幾星期現在已慢慢好轉。
吳洪光醫生(中環區)
電話:29730773

大宅

原文章由 peggy319 於 08-1-15 01:59 發表
吳洪光醫生,他比較專脊椎腰背,因我長期有腰背痛至腳。我覺他解釋得很詳細和很細心。而我又找到一位物理治療師,看了他幾星期現在已慢慢好轉。
吳洪光醫生(中環區)
電話:29730773 ...

hi, peggy319, 我想問, 你講"找到一位物理治療師"係唔係就吳洪光醫生呀? 咁第一次睇吳洪光醫生又係唔係要照X-RAY先呀?

大宅

吳醫生首先會評估你的病情,才決定是否要再做進一步檢查。我最初是在吳醫生處做物理治療,但最在我轉了去一間叫專業物理治療及中醫醫務中心歐威豪物理治療師。他不但會做機械的物治療,還會用手力治療及針炙。

伯爵府

原文章由 donald.duck 於 08-1-14 20:52 發表
坐骨神經痛係咪無得斷尾架 ????

如果係遺傳就難 D
係坐姿唔好....就會易 Handle D
係骨架受傷....就要先骨架復元先得

我覺得3者都有少少因為血液唔循環慢慢引起病情惡劣

我姨近期都係因為坐骨神經痛而需要拿枵橡行路
但佢針灸完 4次之後, 慢慢有好轉
唔記得針左幾多個月
Now OK....唔係太痛
e+ keep 住一星期或 10日一次

佢去廣華醫院針灸
醫生 : 戴菊英
每次 $150 .... 45分鐘 + 紅外線照燈
如果本身身體血氣差, 戴醫生可以開中草藥附助
令到療效較佳
中草藥可以選擇 : 煲 / 用熱水沖劑

希望幫到妳地

[ 本文章最後由 mansonwai 於 08-1-16 23:36 編輯 ]

別墅

我都係有坐骨神經痛, 已經痛左3個月, 睇左物理治都差不多2個月, 但病情反覆, 時好時差, 最近做左磁力共振, 醫生話要做手術才能根治, 唔知有無人有同樣經驗? 係咪一定要做手術呢? 唔知中醫針灸可唔可以根治? 如果要做手術, 有無骨科醫生介紹. Tks!

大宅

本人於01年都做了椎間盤凸出切除手術,頭半年好像好了,不過之後又慢慢痛返。我建議你看多一位醫生聽多一個意見。我之前介紹的吳洪光醫生是這科的專家。我現在要看骨科、痛症科、物理治療(機械、手力治療、針炙),及中醫推拿和火炙。
吳醫生說其實我當時的情況是不需要做手術,所以考慮清楚才決定。

[ 本文章最後由 peggy319 於 08-1-19 23:50 編輯 ]

洋房

坐骨神經痛

你可以試下呢個男中醫都ok
收針灸 150元次
敷藥 50元 / 次
free 電熱燈

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 mansonwai 於 08-1-16 23:34 發表

如果係遺傳就難 D

但佢針灸完 4次之後, 慢慢 ...

你姨姨是從何途徑去廣華醫院針灸的?是否需要轉介還是walk-in便可以呢?

別墅

原文章由 mansonwai 於 08-1-16 23:34 發表

如果係遺傳就難 D

但佢針灸完 4次之後, 慢慢 ...

請問戴醫生係邊間東華駐診,需預約嗎

大宅

我成日腰位同pat位痛, 點先知係咪坐骨神經痛?

別墅

原文章由 tung_tungpig 於 08-1-29 15:09 發表

請問戴醫生係邊間東華駐診,需預約嗎

我都有腰傷,可否給我資料?謝謝!

洋房

我每早起身尾龍骨都好痛, 請問係咪都係屬於坐骨神經痛呢? 我老公叫我做多d運動, e.g. yoga, 跑步, 就會自然好, 我宜家都試緊...

民房

物理治療師

原帖由 Capuccino 於 08-1-14 16:15 發表

我同你差唔多, 最後朋友介紹看了物理治療蘇小姐好返了!
她以前是在灣仔做的,現在去了上環.

tel: 25433218

你可以試試!~希望幫倒你!

大宅

好的骨科醫生和物理治療師

原帖由 peggy319 於 08-1-19 23:48 發表
本人於01年都做了椎間盤凸出切除手術,頭半年好像好了,不過之後又慢慢痛返。我建議你看多一位醫生聽多一個意見。我之前介紹的吳洪光醫生是這科的專家。我現在要看骨科、痛症科、物理治療(機械、手力治療、針炙),及中醫推 ...

我終於在2008年10月做了個大手術,現在情況都慢慢好轉,我個手術足足做了6小時。幸好遇到吳洪光醫生,因我做嗰個手術不是太多醫生識做的,因他幫我半個手術做開手,另一邊就做微創,當我回廣華骨科覆診時,這裡的醫生都讚吳醫生叻。我而在都有做物理治療,但主要是做中醫推拿,及飲舌診的中藥,現在行起上都比較輕鬆。

複式洋房

原帖由 Capuccino 於 08-1-14 16:15 發表

我媽媽椎間盤凸出兼且舊患及退化,政府醫生叫我媽媽做手術,但有好幾個私家醫生叫他不要做手術因年紀大會有很大風險,如手術不成功有機會永遠坐輪椅,食幾多止痛藥、試過針灸都止不到痛,我們唔想冒咁大風險,最後就試下找脊醫,接受幾次治療後竟然無咁痛,又不需食止痛藥,都可以行路,不過不能行得太長時間,但已經比之前好得多,由痛到不能行路至可以行路,我媽媽已接受20次治療,可以行得遠一點,我媽媽找何應輝(註册脊骨神經科醫生)治療,他的電話是2365-3528,最好帶埋最近期的X光片。

首頁

尾頁

跳至