在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問JMs m你哋冇工人,要自己一腳踢打理屋企, 你哋通常幾耐換床單(所有房間)包括抹床,衣櫃等? 買餸是否日日去? 還是2,3日去一次?

大宅

引用:請問JMs m你哋冇工人,要自己一腳踢打理屋

原帖由 pooh仔 於 14-08-28 發表
請問JMs m你哋冇工人,要自己一腳踢打理屋企, 你哋通常幾耐換床單(所有房間)包括抹床,衣櫃等? 買餸是 ...
床單我2星期換1次,我得2間房,地日日抹2次,廁所就2,3日清潔1次, 廚房就1個月先大清1次,送就日日要買架,除星期6,日可能會出街食。

伯爵府

回覆:darkcrystal 的帖子

謝謝你嘅資料。

大宅

回覆:darkcrystal 的帖子

你好勤力丫~我小朋友九個月大,兩天抹一次地,廚房煮完一次飯都會簡單抹一次!但就唔係日日煮飯,兩三天出去買一次餸都係bb食既!每日淨係重複執呀仔倒亂完既玩具都已經執到傻!

子爵府

回覆:仔女返咗學, 大家點安排買餸,執屋(抹窗,換床單)

我放完2個女返學,就食早餐買餸,之後返屋企做家務,每日必定洗衫,拖地,每星期搵一日全抹野,例如門窗,傢私等,床單被舖就2星期到換一次,但每個月一定搵一日洗廚房。

pooh仔    發表於 14-8-30 00:54

水晶宮

買送就肯定日日都會去,換床單就大概2個星期,搞衛生都係日日咁搞

pooh仔    發表於 14-8-30 00:52

伯爵府

原來自己做工人, 個個星期換真喺想死。

男爵府

床單一個星期換一次,每日吸塵,隔日拖地洗拖鞋,廚房每日一小抹,一個星期一大抹,門窗就一個星期抹一次,廁所一個星期抹兩次,唔使自己買餸煮飯

子爵府

我有工人
不過呢兩個禮拜佢放假,我就請左個part-time每日上嚟做兩個鐘,主力吸塵、抺地、抹塵、洗廁所。每個禮拜換兩次床單~主力都係做呢D体力勞動大嘅野,因為而家陀緊細B~

我自己就WEEKEND買定三幾日嘅餸,禮拜中就晚上等先生放工番嚟帶埋小朋友一起去supermarket買餸~
自己既lunch就會早一晚DINNER煮多D做lunch box, 小朋友就餐餐新鮮煮
so far都OK嘅~

最諷刺嘅係間屋係乾淨過阿菲姐喺度果陣囉

伯爵府

回覆:darichie 的帖子

外傭喺抹表面㗎咋, 我覺得買餸好煩, 日日去買又好似嘥時間, 1次過買幾日, 自己又拎唔得太多。 因我家距離買餸好遠,喺一定一定要搭小巴先得, 但上落車又不是小巴站。 來回淨搭車最少冇咗半粒鐘,有時中途站冇位,分分鐘搭車都冇晒時間

珍珠宮

引用:請問JMs m你哋冇工人,要自己一腳踢打理屋

請問JMs m你哋冇工人,要自己一腳踢打理屋企, 你哋通常幾耐換床單(所有房間)包括抹床,衣櫃等? 買餸是 ...
每天只煮飯,洗碗,晾衣,吸塵拖地。其他家務有心情先做。咁熱真係好怕出汗。
換床單4日一次。買餸两日一次,而週末就星期四或五買定,夠4日食。因為有新鮮肉賣嘅超市,朝早8,9點都好多人排隊比錢,再晏啲更多人。我真係好唔鐘意日日浪費時間去排隊。寧願一次買夠幾日。

伯爵府

回覆:咖央 的帖子

4日換一次床單,咁勤力,洗完搵地方掠乾囉。
喺呀,排除真喺好嘥時間。

洋房

湊完仔返學, 同同學仔媽咪食完早餐就買送返歸, 跟住就抖陣就開始煲湯同預備晚餐, 床單我兩星期換一次, 掃地日日掃, 但拖地就一星期一次, 洗衫儲夠同埋見好天就開機

pooh仔    發表於 14-9-5 11:24

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

2⃣️房床單被,每星期至10日換一次,
餸菜每日或隔日買,
每日吸麈拖地,屋企半年大清潔一次,
平日見到咩唔順眼或污糟就會即刻洗,
每日洗一機衫,
窗大約2至3個月抹一次。

pooh仔    發表於 14-9-5 11:24

珍珠宮

大女返半日班,仔仔9個月大。床單1個月換3次。廚廁由鐘點清潔。我隔日買餸。
時間安排好D,就不覺得辛苦。

pooh仔  yes  發表於 14-9-5 11:17

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我仲有個細B 要湊.

我幾日至買一次餸. 有時專登等小朋友放學後一齊去.

我冇定下一個月要換幾多次床單, 我諗3次左右, 小朋友床單就換密d. 我等兩個仔響屋企時至換, 佢地可以幫手, 我好少自己一個人去換床單.

洗廁所得閒咪洗, 1-2星期1次, 順便抺埋鏡同窗.

有時抺門抺傢俬, 清洗碗碟機, 我等個仔響屋企時做, 佢地可以幫手. 吸塵係睇情況, 幾乎日日都吸, 0-3次都有, 唔會等佢地返學至做, 有需要咪去吸, 佢地響屋企時咪佢地去吸.

我個仔就係我個鐘點工人, 我好少專登等佢地返學至做家務, 要做就要齊齊做... 阿仔返學時, 我會做d 較麻煩/危險性高既家務, 否則我會hea下先....

pooh仔    發表於 14-9-5 11:19
pooh仔  都喺喎,小朋友應要做   發表於 14-9-5 11:19

禁止訪問

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:請問JMs+m你哋冇工人,要自己一腳踢打理屋

之前大住肚、湊大女(快兩歲)一個
時間如下:
7:30前買完餸回家(老公7:30出門口返工)
每日掃地拖地(可以女清醒時做)
女午睡時入廚房預備餸(女唔鍾意我入廚房)
如女未醒,會抹塵、抹窗
星期六最忙,會洗廁所、廚房(因為老公幫手睇女)換床單
總之主要的家務都係星期六做
平日做basic野

伯爵府

引用:早晚都吸塵,和抹一次地(因為養猫),洗手

原帖由 KT0603 於 14-09-04 發表
早晚都吸塵,和抹一次地(因為養猫),洗手間大口仔(馬桶)日日都清潔一次。食完飯都會快手抹飯檯地下和廚 ...
嘩, 你每日都好忙囉,我覺每日買餸,每星期換床單,抹窗,真喺好鬼忙呀

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 14-08-28 發表請問

原帖由 jksd 於 14-09-05 發表
之前大住肚、湊大女(快兩歲)一個
時間如下:
7:30前買完餸回家(老公7:30出門口返工)
每朝晨早落街市買餸,你好勁呀, 尤其天寒地凍時

首頁

尾頁

跳至