在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-09-04+發表早晚

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jksd+於+14-09-05+發表之前大

原帖由 pooh仔 於 14-09-05 發表
每朝晨早落街市買餸,你好勁呀, 尤其天寒地凍時
唔怕凍
最怕落雨同無餸賣

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 14-09-05 發表嘩,

原帖由 KT0603 於 14-09-05 發表
小小啦,以前返工就趕d,而家做FTM已經好好多,我還會抽早上時段去做gym,晚飯後落街「奔走跑」,不 ...
非常健康。c9 更加要keep

象牙宮

pooh仔 發表於 14-8-28 18:09
請問JMs m你哋冇工人,要自己一腳踢打理屋企, 你哋通常幾耐換床單(所有房間)包括抹床,衣櫃等? 買餸是 ...

一星期 1-2次 家務 --> 外判 : (家助 or 工人)
換床單, 窗簾, 抹窗
抹床,衣櫃, 大門, 冷氣, 風扇, 灯.
洗廚房. 浴室
熨衫
---------------------------------------
(DIY, 每日 風雨不改)
浴室, 洗衫, 熨衫.
扫地. 抹地.
煮食

2014 改用 soda + 水槍 刷洗 成為我好幫手.
扫地. 抹地. 洗衫. 熨衫
廚房 + 浴室 (diy)
換床單 (更換 2寸厚床肉. 輕巧. 便利更換)

一星期 1次 外判. 家助來/不來 影響不到 生活.
廚房 + 浴室 + 煮食
窗簾, 抹窗, 冷氣, 風扇, 灯.
扫地. 抹地.

利用家務支出 更換家電
蒸炉. 烤炉
即熱水机. 智能煲.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 14-08-28 發表請問

原帖由 jksd 於 14-09-05 發表
之前大住肚、湊大女(快兩歲)一個
時間如下:
7:30前買完餸回家(老公7:30出門口返工)
我呢區,7點半咁早連百佳都未開,街市係開咗但啲舖未開。

大宅

引用:Quote:pooh仔 發表於 14-8-28 18:09 請問JM

原帖由 333s 於 14-09-05 發表
請問你用soda 十水槍清潔什麼地方。那存水槍是什麼牌子?謝謝

水晶宮

之前日日都要搞衛生,累到想死,後尾請佐鐘點工,自己搞D床鋪乾淨地方嘅衛生就得了

伯爵府

引用:Quote:pooh仔 發表於 14-8-28 18:09 請問JM

原帖由 333s 於 14-09-05 發表
有工人,仲要用家助, 工人咪好舒服?

伯爵府

引用:之前日日都要搞衛生,累到想死,後尾請佐鐘

原帖由 dinosaurmum 於 14-09-06 發表
之前日日都要搞衛生,累到想死,後尾請佐鐘點工,自己搞D床鋪乾淨地方嘅衛生就得了 ...
我區好找鐘點

象牙宮

huneybaby 發表於 14-9-6 23:15
請問你用soda 十水槍清潔什麼地方。那存水槍是什麼牌子?謝謝

(看過 政府部門洗 公園. 馬路) 係用水槍+長長喉 對不?
車房, 洗車 用水槍
省時. 省力. 省錢. (成本低) + 簡易的很. 十歲小孩都可以做))))

方法 :
soda +熱水
將 有油. 有黑污漬 抹 / 長柄刷子 刷.... (如不想用玉手). 用水槍沖洗.

(廚房, 浴室) 用水槍, 然后 扫干地下水. 最后拖地.
想扫干地下水 用刮刀掃. 不用拖地 也得.

** 風扇, 冷氣机. 抽氣扇, 抽煙机, 焗炉..... 等等
都可用 soda 的. 包你喜歡它.

水槍

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

理性討論交流者。

象牙宮

pooh仔 發表於 14-9-7 00:17
有工人,仲要用家助, 工人咪好舒服?

有工人,仲要用家助, 工人咪好舒服? 你很聰明
我知有人, 家有工人, 工人不要抹窗, 佢地另 請家助來抹. 衣拿去洗衣店 洗.
不知是無知 还是 傻子?

我小時有工人. 大了, 家人工人 (旧未走, 新早來) 重疊 1-3星期, 我就用.
時下, 母親工人, 有時會來做家務搵錢 hehe.

家人合作, 有手尾, 保持干淨. 識多清潔 方法, 家中電器化.
不再是難題.
六七千工人成本. 用家電取代.

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至