跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日同99 飲茶時, 佢問我滿月酒諗住擺幾多圍。我連生都未生, 邊諗到呢D 問題呀, 唔知其他媽咪有無開始諗呢樣野呀?

大宅

我會擺架....因為大仔都有...如果細仔冇,會好唔公平...
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

別墅

我同老公都想擺, 詁哂第一個, 不過睇過d 價錢都唔平, 平均成5千蚊... 可能港島區貴d la..

大宅

原文章由 cottonvan 於 08-1-14 18:28 發表
我同老公都想擺, 詁哂第一個, 不過睇過d 價錢都唔平, 平均成5千蚊... 可能港島區貴d la..

我都係港島區擺...最少都3000幾蚊/圍....

大宅

你地會擺多圍呀? 我聽我 99 既口吻好似想大搞, 可能因為係第 1 個孫啦。

伯爵府

醒目開學勳章

未決定....唔擺都要同屋企人食飯, 果到都有3圍 唔理先, 生咗先算.
係喎, bb滿月要金器, 金價咁高, 你地諗住點解決?

大宅

原文章由 MK2006 於 08-1-14 18:43 發表
未決定....唔擺都要同屋企人食飯, 果到都有3圍 唔理先, 生咗先算.
係喎, bb滿月要金器, 金價咁高, 你地諗住點解決?

我尋日去完人地滿月..唔覺有人送金器...

都係折現多....
冇所謂啦..第一粒b嘛

我都最少有3圍先...淨係親戚咋,加埋其他我老公話5-6圍....
同埋未知幾時生...計埋農曆..唔知話要過左正月幾多先擺得..

子爵府

好媽媽勳章

我淨係屋企人都要六七圍呀...

金器?我老豆話而家唔好買,全部都係屋企人,自己人,同埋 bb 滿月果時係冬天,邊個咁得閒話冇金器俾 bb 喎~

伯爵府

醒目開學勳章

坐完月先算... 諗咁多都冇用.
不過我諗住攞自己條金錬去換俾阿b
原文章由 quzi 於 08-1-14 19:15 發表
我尋日去完人地滿月..唔覺有人送金器...
都係折現多....
冇所謂啦..第一粒b嘛

我都最少有3圍先...淨係親戚咋,加埋其他我老公話5-6圍....
同埋未知幾時生...計埋農曆..唔知話要過左正月幾多先擺得.. ...

大宅

原文章由 MK2006 於 08-1-14 21:39 發表
坐完月先算... 諗咁多都冇用.
不過我諗住攞自己條金錬去換俾阿b

你既咪即係亞b既.......?-( ?-(

冇得提早book嘛...但就問左囉...大約個時間就下就ok~
應該一定過左正月初十先

伯爵府

我都開始check 緊呀..真係幾貴下...at least 都差唔多4千蚊一圍..我剩係親戚..都要around 5圍..
不過d 集團式既酒樓..唔同地區有唔同收費...所以我或者唔揀係cwb 呢d 區擺喇..咁可以慳番dd...

大宅

我就唔會搞大喇... 都係屋企人食飯3,4圍....
因為自己9月先擺結婚酒... 3月又話擺滿月... 好似好煩好黑人憎咁...
同埋3月我老公阿叔又結婚... 應該唔會搞... 又話撞又盛....

別墅

其實想問下各位, 滿月酒有冇話幾時擺最好 ?

係咪一定要一個月後 ?

定係要擇日 ? 定係求其定一日就ok ??

伯爵府

原文章由 cottonvan 於 08-1-15 10:43 發表

係咪一定要一個月後 ?

我會向around 1個月左右擺囉...就番係weekend 就算. 唔會專登擇日喇..
我見好多人都係阿B 夠1個月前後擺既...我估呢d野無咩所謂卦.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 cottonvan 於 08-1-15 10:43 發表

係咪一定要一個月後 ?

老豆話
滿月同生日酒只可以提早,唔可以補擺架!
只有唔o係度o既人先會 "遲" 做....

不過哩 d 係迷信野...自己決定啦~

伯爵府

醒目開學勳章

唔同 我既係我既, 阿b既阿b爸都有份:lol d金今日去到$8850啦
唔擺滿月,咪學有錢佬擺百日宴囉 都係食餐飯
原文章由 quzi 於 08-1-14 23:08 發表
你既咪即係亞b既.......?-( ?-(
冇得提早book嘛...但就問左囉...大約個時間就下就ok~
應該一定過左正月初十先

大宅

我62原本想擺,但佢年紀大,唔坐得耐,就改為响佢屋企擺幾圍枱食...
但佢屋企根本無位容納咁多人,而且都係我99負責做煮果個,但佢煮野唔好食,又鐘意"質"人食野...

大宅

原文章由 MZ! 於 08-1-15 15:34 發表
我62原本想擺,但佢年紀大,唔坐得耐,就改為响佢屋企擺幾圍枱食...
但佢屋企根本無位容納咁多人,而且都係我99負責做煮果個,但佢煮野唔好食,又鐘意"質"人食野... ...

叫到會.. 叫盆菜

伯爵府

醒目開學勳章

盆菜好d, 老人家要食飯果d可以煲埋飯嘛
原文章由 yyy008 於 08-1-15 15:38 發表
叫到會.. 叫盆菜

大宅

原文章由 yyy008 於 08-1-15 15:38 發表

叫到會.. 叫盆菜

叫到到會都好呀!:lol
可惜我62有病,好多野都唔食得,外面的食物好油和有味精更加唔得,所以99煮飯實走唔甩...

首頁

尾頁

跳至