少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

有個幼稚園校長同我講話小朋友好容易學到幾國語言!我就有點worry如比阿囡讀國際會對語言混淆跟著無一個語言講得好!唔知其他JM有冇idea or case 可share 下呢?

大宅

書講話學得越多就越遲識講野, 不過到一講野就會跟得返
不過好重要係
1. 同佢講既語言一定要係母語, 自己都半桶水佢又點會學得到
2. 指定某D 人講一種語言, 唔好同一個人又中又英, BB 好叻, 知道唔同人講唔同語言, e.g 同姐姐講英文, 同媽媽講中文

我地住外國, 係屋企好努力教中文, 係學校 (其實係托兒) 講英文, 佢十三個月大開始返center, 十六個月左右, 我地發現佢已經識翻譯
我地叫佢要講唔該, 佢會講 thank you, 好明顯係學校教thank you, 但係點解我地叫佢講唔該, 佢又會知道thank you 係同一個意思呢, 我地都諗唔明, 只係覺得小朋友其實都好叻

所以如果你想佢學多過一重語言, 我覺得你幫佢搵間用英文教既, 自己就同佢用返中文, 咁佢會知道咩時候講咩話

侯爵府

唔係個個小朋友得, 本來語言能力好O既, 就會有益

但天生語言能力差O既, 會更差

參考<<學心理識教子: 有根有據培育良方>>

vertioDaddy  so true,  小心拔苗助   發表於 14-8-29 13:02
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

以上2位都講得O岩.

要一次過教小朋友幾種語言, 要睇點樣教同埋小朋友天資, 同要睇你要求.

我住歐洲, 家中用3種語言, 唔教小朋友英文. 2個仔都係遲講野, 而家識對唔同人講唔語文. 我個仔既母語係歐洲語文, 講得好流利, 文法大致上算準, 咬字方面細仔個咀懶得郁所以2種語文都講得唔好. 中文方面得我一個人教, 佢地講得唔好, 基本野係表達到, 最初果陣咬字會有英文既 -d, -t 音, 而家冇呢d 音不過語調差d, 文法又有錯, 勉強叫駁到咀鬧到交. 英文完全冇教, 佢地只係聽我同老公講野, 而家大仔6歲細仔4歲, 佢地識聽普通日常用既英文, 講就單字回答.

不過我都同意唔係個個小朋友都可以接收到幾種語言, 我都見過呢類例子, 一句句子用齊幾種語文至講到.

男爵府

回覆:其實小孩是否真的可接收到幾種語言?

有問題,我仔6歲,想開始加強他外語能力。老師本身母語是廣東話,他英文好叻教英文。或者普通話好叻教普通話。這樣是否可以?還是必須找外籍老師呢?

大宅

我都煩呢個問題。。99講普通話,平時佢湊。。仔仔岩岩一歲,佢聽完普通話。。如果我講廣東話。。又驚佢會亂。。

水晶宮

其实唔需要担心咯,宜家小朋友好聪明,模仿学习能力同记忆力都好强架

翡翠宮

雖然話小朋友學習能力強,不過我覺得都係要睇天分,2種會容易接受D

別墅

引用:+本帖最後由+bosch+於+14-8-29+16:57+編輯+

原帖由 bosch 於 14-08-29 發表

以上2位都講得O岩.
我個情況都同你好似,我同老公都係用英文溝通,不過弊在我英文唔係話好好,同老公講慣更加唔太注重grammar ,你覺得小朋友會唔會學壞英文?定係喺家中統一用本身既歐洲語言溝通會好D?不過以我既資質,肯定有排都manage 唔到

洋房

1. Depends most on parents/ care takers. My son talked to me in Eng and to his papa in Cantonese since he\'s 3. We both used Caronese at first and I switched to Eng since he\'s 1 or 2.
2. Depends on the school. R they really strong in the languages (now I think most schools r)
3. The kids themselves. I think since I conversed with him in Eng it helped enhance his reading ability. Now he can read most story and science books himself without help (he\'s 5.5 yrs old now)

I\'d say at most 3 incl PTH as it is already very different from spoken Cantonese. It\'s like a completely new language to him. For other languages, I just introduced some sounds and notions, like some kinds of food to get his interest- like \'macaron\' \'croissant\' \'chocolat\' \'pizza\'...

洋房

Forgot to say, of course it\'s hard to expect them to speak all languages fluently. Like my son\'s reading skills in Chinese is next to nothing....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

elaine214 發表於 14-9-1 00:07
我個情況都同你好似,我同老公都係用英文溝通,不過弊在我英文唔係話好好,同老公講慣更加唔太注重grammar ...
我都係冇語言天份, 而家 d 歐洲語言水平仲係好差.... 越學得耐歐洲語言, 我d 英文開始退步.... 我照用英文同老公溝通, 而家多左用歐洲語言同佢講野, 始終住既地方少人用英文, 生活上總有d 不便, 我唔學唔得.

對住個仔, 我一定只用中文同佢講野, 仲要佢一定要用中文同我講野, 主要係因為親子和安全理由, 另外我唔想個仔學到我d 錯版歐洲語文. 歐洲語文至係佢既母語, 由咬字音調至文法都應該要正確, 講真我地呢類家庭, 家中有個當地人 (=老公, 6299) 可以教正確又地道既母語, 咁梗係由佢地教番. 老實講, 小朋友大大下就唔願講中文, 所以要教就趁佢細個就儘量教, 要親子就要儘早去親.

英文相對地淺, 所以唔擔心小朋友會學壞英文.

我地問過語言治療師, 佢都係話一人一語, 各自教番母語就得.

大宅

我仔中,英同步,,,一歲已經識講野,,,中,英佢都明……不過就不是幾種語言,只係兩種

男爵府

正常發展或比較叻的小朋友應該可以, 但如果你小朋友係比較遲講野, 就唔係咁好, 學好本身的母語先

男爵府

我覺得唔同bb語言天分唔一樣~ bb接受得太多好難講自己會亂

男爵府

只要一人同佢講定一種,唔好又中又英咁其實ok. 我屋企個菲傭英文非常之好,我由佢同佢講英文,我自己母語是廣東話,同個仔會用廣東話傾計,如姐姐在場,我地齊齊用英文。佢而家21個月,係知道同姐姐要用英文,同媽媽要用廣東語。有時一樣新既野,佢知道有中文名,又有英文名,例如最近我地玩動物玩具,佢知道佢叫elephant 同大象。(不過成日講到 ephant 同 \"大上\",要慢慢執呢d咬字)

別墅

回覆:RockMusicLover 的帖子

小朋友好快學語言,我女兒2.5歲以前純普通話。2.5-3歲幾乎是純香港話,3歲開始普通話香港話英文混合,現在5歲,可以見什麼人說什麼話,可以自由在家裡轉換語言。發音算標準

男爵府

語言就係語言,唔係咁易混淯,除非完全唔識:例如混淯荷蘭文同瑞士文咁。

大宅

我女就係一出世我同佢講廣東話,爸爸講韓文,我本身都識韓文,但係屋企就全韓,而出街或有其他韓國人係度就半中半韓,我女22個月,中韓都聽得明,講就某啲詞會韓某啲會中,例如爸爸媽媽會係韓。 縱使係咁,可能我對佢時間多,佢都係聽廣東話反應好啲,但我一啲都唔驚佢第時韓或中會差,因為第時一返學韓文會仲好過我,而我又繼續堅持係屋企講母語的話一定冇問題

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至