興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問兔兔不斷掉毛,是否有病?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

引用:請問兔兔不斷掉毛,是否有病?

原帖由 SANDYWONG2002 於 14-08-28 發表
請問兔兔不斷掉毛,是否有病?
換毛中

換毛時要日日梳毛,免得兔兔食得過多死毛痾唔到出黎塞腸

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

好媽媽勳章

thanks miriam

請問幾天換完毛?

我把牠的毛梳下來是一舊舊的,是正常嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

SANDYWONG2002 發表於 14-8-28 23:05
thanks miriam

請問幾天換完毛?
幾多日...........我每次梳毛會留意有幾多死毛, 一多左就會梳得密, 梳梳下會見到有新毛出左黎, 對上一次換毛我梳左兩個禮拜..................

[知識] 換毛期+毛球症+腸胃蠕動遲緩+脹氣

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

好媽媽勳章

thanks Miriam

非常清楚!

男爵府

回覆:為何兔子会掉毛?

熱都会

子爵府

應該都是換毛吧,勤力梳毛。
不過,你可以周圍望下兔仔皮膚有沒有特別問題,如甩左一達咁。

大宅

好媽媽勳章

thanks mamee

別墅

回覆:mamee 的帖子

應該是買哪種梳?見到有好多都是好似針一樣,怕會梳損。可否影張相應該買邊隻?

王國長老

引用:應該是買哪種梳?見到有好多都是好似針一樣

原帖由 asis 於 14-09-03 發表
應該是買哪種梳?見到有好多都是好似針一樣,怕會梳損。可否影張相應該買邊隻?

...
我先用針梳梳鬆 d 毛,之後用呢把黎偷薄同梳走死毛。

用呢把要小心,唔識用會整傷兔兔,同埋一路梳會好多死毛甩出黎。

王國長老

上星期只係梳左一個鐘已經梳左好多,用針梳要梳到咁多要幾倍時間。

大宅

好媽媽勳章

我也是幫牠梳,越梳越多毛

子爵府

回覆 asis 的帖子

其實我都希望有高人提點下!我自己通常用最右那把,覺得最易梳到啲毛。

別墅

尋日買咗最右邊把,但唔係太多毛梳出來

大宅

最右那把很難買到。在哪裡買?價$?thz

子爵府

回覆 gucciling 的帖子

把梳已買了好耐好耐,已經忘了在那裡買的,不好意思啊!

首頁

尾頁

跳至