自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

而家金價o甘高, 如果想賣o左d結婚金飾套現, 去邊間金鋪賣會著數d? 賣金要問d乜先格到價? 請指教

[ 本文章最後由 happybaby1 於 08-1-14 23:36 編輯 ]

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

買金飾果間

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 #1 happybaby1 的文章

一定要去返你件金飾個間好d, 如你件金飾係六福就去六福賣,如果唔係佢地會收低d價架:-( :-( :-(
:-D :-D :-D

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 LOKYINBABY 於 08-1-15 17:45 發表
一定要去返你件金飾個間好d, 如你件金飾係六福就去六福賣,如果唔係佢地會收低d價架:-( :-( :-(

我自己試過(不同店買)d金去周X生到賣,比佢扣好多火耗,我問唔係唔扣火耗咩,佢話只限周X生d出品先唔扣,其他要扣,扣緊$7XX,肉都赤:tongue:

另外我朋友試過又係一堆金器去周X福到賣,全部都收,唯獨是"六叔珠寶"件金器佢地唔收,但d職員唔肯講點解唔收

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 agneskong 於 08-1-15 06:57 PM 發表

我自己試過(不同店買)d金去周X生到賣,比佢扣好多火耗,我問唔係唔扣火耗咩,佢話只限周X生d出品先唔扣,其他要扣,扣緊$7XX,肉都赤:tongue:

另外我朋友試過又係一堆金器去周X福到賣,全部都收,唯獨是"六叔珠寶"件金 ...

下?咁佢地點知件金器係"六叔珠寶"?
扣左7百幾蚊火耗咁多?
咁就慘喇....係咁既話我咪會俾人扣得仲多....

複式洋房

前兩日我攞左D金去周大曲賣, 8錢9分幾, 明明個吊咀係佢地度買, D職員話睇唔到個名, 都唔算係佢地, 我話係得佢公司有既款都認唔到? 佢地話公司規定要有單或者個名要睇到先算係佢公司喎!

我足足比佢扣左1錢07分, 白白唔見左8百幾蚊呀!

原文章由 happybaby1 於 08-1-14 23:25 發表
而家金價o甘高, 如果想賣o左d結婚金飾套現, 去邊間金鋪賣會著數d? 賣金要問d乜先格到價? 請指教

別墅

其他金鋪火耗錢會唔會平d? 周大x真係收得好貴.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

請問咩野叫飾金呀?我有一條金鍊,好似八兩金帶個d咁,幾重手架,係未飾金呀.咁會吾會有幾錢重呢?一兩係未有10錢,一兩金有幾大件呢?個d公仔介子,鍊咁,係未好少金既呢,例如3千幾蚊金既時候買值1千蚊,咁而家既價來講,值幾多呢?金幣值吾值得去賣呢?值定儲起佢呢?我好白痴架,收埋收埋,又無用..但怕攞一d去買,原來好少錢,咁就不如吾賣啦..15,16...希望你地教下我啦...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

如果少金就不如唔好賣啦,又或者留番黎換其他金飾比d親戚朋友結婚囉,咁樣又唔洗蝕,剩係比d手工錢。我上次攞左條斷左既手錬去換左對介指比我叔仔結婚,大方得體,重有錢攞番
:-D :-D :-D

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 LOKYINBABY 於 08-1-16 09:45 AM 發表
如果少金就不如唔好賣啦,又或者留番黎換其他金飾比d親戚朋友結婚囉,咁樣又唔洗蝕,剩係比d手工錢。我上次攞左條斷左既手錬去換左對介指比我叔仔結婚,大方得體,重有錢攞番 ...

我都唔捨得賣d金架....:(
冇計啦....又就黎過年嘛~
唔夠錢洗

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 ydoris 於 08-1-16 09:10 發表
請問咩野叫飾金呀?我有一條金鍊,好似八兩金帶個d咁,幾重手架,係未飾金呀.咁會吾會有幾錢重呢?一兩係未有10錢,一兩金有幾大件呢?個d公仔介子,鍊咁,係未好少金既呢,例如3千幾蚊金既時候買值1千蚊,咁而家既價來講,值幾 ...

我N年前試過買一件一兩重金元寶,SIZE大約係一粒牛丸咁上下啦,但唔肯定係唔係空心,你可以去大間d金舖(當然唔好搵人多時候啦)問d職員囉,當然話想賣金,e+咩價位?幾重?扣唔扣火秅等等啦

別墅

龍鳳手鐲, 金手鐲同公仔, 係o米賣得唔多錢架? d公仔真係好唔等駛, 做裝飾又好似幾娘, 總之搵位收埋都幾o徒位. 襯而家個價好想套現交稅同過年, 最驚間屋失竊或者俾工人爆夾萬無o左仲唔抵.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

未係lor~以前d手工同設計都吾同.我n年前買既米奇,而家睇番真係好肉酸.我入廸廸尼周xx買個d,有埋佢個盒,大方得體.賣左d舊野,等平番再買d新款俾小朋友lor~而家佢地細,吾敢俾金佢地帶,我都係買d銀既俾佢地...好似你地話,放係屋企又驚俾工人偷,折現買下野見洗d.屋企最值錢係2個女,但佢地係吾賣得架嗎?咁不如賣金啦....哈~~哈~~

洋房

好同意你的講法, 留番金換金, 因為出年有好多親戚朋友結婚呀, 又要大出血啦

原文章由 LOKYINBABY 於 08-1-16 09:45 發表
如果少金就不如唔好賣啦,又或者留番黎換其他金飾比d親戚朋友結婚囉,咁樣又唔洗蝕,剩係比d手工錢。我上次攞左條斷左既手錬去換左對介指比我叔仔結婚,大方得體,重有錢攞番 ...

大宅

咁話明結婚時收既金器,點知D人係邊間買者,
學其中一個話齋,都睇唔到係咩名啦.
不過,呢D都係淨賺既.....

首頁

尾頁

跳至