自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

即係個小朋友會有好既變化,例如變乖左,聽話,同埋入到心儀既學校等等?

男爵府

回覆:有冇識小朋友改左名後真係好運左

我覺得我囝係,以前臭脾氣,但好似好咗,同個樣都冇咁牛精,抽到好學校(但我覺得係佢自己運氣好,唔關名事)

珍珠宮

我細女4年級時改左名, 師傅問我女是否成日跌, 企唔穩, 我話係呀~ 成10歲人, 可以行行下唔見左人, 去左邊? 趴左係地下lu..... 師傅就幫我女改, 淨係改中間個字, 個發音仲可以英文唔洗改的~ d証書好多用英文, 所以冇大影响~

改左之後, 真係行穩左.....幾神奇

其它冇咩改變, 成功係要靠自己努力架~~

pingu_k    發表於 14-9-7 19:46
awah112    發表於 14-9-7 18:28
丫雅    發表於 14-9-7 16:47
happyty  神奇  發表於 14-8-29 16:37
pomanlife    發表於 14-8-29 14:15

珊瑚宮

引用:我覺得我囝係,以前臭脾氣,但好似好咗,同個

原帖由 lazylake 於 14-08-29 發表
我覺得我囝係,以前臭脾氣,但好似好咗,同個樣都冇咁牛精,抽到好學校(但我覺得係佢自己運氣好,唔關名事)

...
請問揾什麼人改……我女之前的cF改好似差D。可否pm我

公爵府

引用:我細女4年級時改左名, 師傅問我女是否成日

原帖由 Siuchoi 於 14-08-29 發表
我細女4年級時改左名, 師傅問我女是否成日跌, 企唔穩, 我話係呀~ 成10歲人, 可以行行下唔見左人, 去左邊? ...
咁神奇!唔知係咪小朋友改名先有效?我啲朋友成年後至改名,唔覺得佢哋特別好。

男爵府

我女個名有幾個“土”,好硬頸下,唔知要唔要慍師傅睇下。
“土”等唔等於“石”

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無北區家長可分享下:

我聽 北區人講,有個女士 生癌,醫生驗到時話佢得返一、兩個月命。佢家人聽

人講,去個 師傅 度 改名。 個女士本來唔信呢d,但最後都試下,反正都係得返

一、兩個月命。

去到師傅度,個女士咩都無講,師傅一睇佢8字,就話佢唔改名,一個月內會歸

西﹗個女士咁就信左佢,改左名,而家過左兩年都未死,仲越來越精神,醫生

話係奇蹟。

跟住,佢全家都好信,全家都改過晒名﹗

由於唔係同講嗰個人熟,佢唔肯講個師傅名我聽﹗請問有無北區jm聽過,可否

介紹下﹗(因為唔止聽過一個係咁講)(聽講個師傅好低調,唔係人人肯幫。)

tsung    發表於 14-9-7 21:45
super888  咁神奇  發表於 14-9-7 21:45
lukluk932  咁神奇  發表於 14-9-7 18:20
丫雅    發表於 14-9-7 16:48
immc    發表於 14-8-29 16:35
pomanlife    發表於 14-8-29 14:16
conniechan125    發表於 14-8-29 13:52
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

小朋友大大下好多野會自動好,無謂教佢迷信。

伯爵府

環保接龍勳章

引用:有無北區家長可分享下:我聽+北區人講,有

原帖由 my005 於 14-08-29 發表
有無北區家長可分享下:

我聽 北區人講,有個女士 生癌,醫生驗到時話佢得返一、兩個月命。佢家人聽
咁神奇!?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我愛小魔怪 發表於 14-8-29 13:57
咁神奇!?

其實我想知既原因係想睇下幫唔幫到某jm。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

我細時改過名,因為個本名太單薄,好多病,連飲碗雞湯都可以補到流鼻血,瘦都條柴咁,後來改左名就小d病.

男爵府

我就係想小朋友條路順逐D,但當然都要自己努力既

珊瑚宮

我愛小魔怪 發表於 14-8-29 13:57
咁神奇!?
聽過個師傅一聽嗰個人名、同8字,就知佢有咩病痛同弱點,人地話改名後真係順左好多。
所以我真係想知嗰個師傅名。(講嗰個北區人係讀榮x 小學既家長)

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我識朋友,一家三兄妹,爸爸做生意蝕本,去睇相,話叫佢將其中一個仔女嘅名改成有水字部首。因為當地法例改名年齡有限制(非香港人),只有排行最細嘅我朋友可改,就由娟字改做涓。改左之後,好神奇地佢爸爸生意向好,做到屋企都小有財富,所以朋友成日話唔好話唔信呢d。

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Siuchoi 發表於 14-8-29 13:11
我細女4年級時改左名, 師傅問我女是否成日跌, 企唔穩, 我話係呀~ 成10歲人, 可以行行下唔見左人, 去左邊? ...
請問改名要辦咩手續?
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

男爵府

引用:我細時改過名,因為個本名太單薄,好多病,連

原帖由 -bella- 於 14-08-29 發表
我細時改過名,因為個本名太單薄,好多病,連飲碗雞湯都可以補到流鼻血,瘦都條柴咁,後來改左名就小d病. ...
請教下....太單薄即係點樣?太少筆劃,定咩意思?

男爵府

Siuchoi 發表於 14-8-29 13:11
我細女4年級時改左名, 師傅問我女是否成日跌, 企唔穩, 我話係呀~ 成10歲人, 可以行行下唔見左人, 去左邊? ...我囡成日病, 可否pm cf 比我, thx

男爵府

咁有冇聽過有人改左名會衰過之前架

大宅

choibobo 發表於 14-8-29 16:24
咁有冇聽過有人改左名會衰過之前架

我聽過話改名頭3年都會好黑仔. 但之後就會好好

首頁

尾頁

跳至