跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB已經滿左月,之前就食惠氏S-26,但近日覺得佢好似唔多受得,食完S-26之後,去唔到大大,谷到面紅紅,好辛苦!所以想同佢換其他奶粉,請問各位媽媽,你地既BB食咩奶粉呢??謝謝!

複式洋房

我個女就快兩個月大, 之前食 A+, 好難有便便, 依家巳經轉咗食能恩低敏, 每日都有一次便便, 不過勁嗅.
原文章由 skinchan 於 08-1-15 22:01 發表
我BB已經滿左月,之前就食惠氏S-26,但近日覺得佢好似唔多受得,食完S-26之後,去唔到大大,谷到面紅紅,好辛苦!所以想同佢換其他奶粉,請問各位媽媽,你地既BB食咩奶粉呢??謝謝! ...

大宅

我bb吃明治,但我先生想同bb轉s26,
因他覺得明治在hk沒有甚麼大公司代理,有咩事無得追究,但s26或其他牌子就唔同law!
但我好想知道--好多人話S26好熱氣,是真的嗎??我怕我bb受唔倒!

別墅

大家既bb食咩奶粉呢??

我囡囡一個半月大,初初食心美力的,後期陪月話食雪印好啲,所以就轉食雪印,轉食初期有時成四日先一次便便,擔心死吖! 個陪月話正常喎咁又去問過醫生,都係話ok無咩問題嘅,依家大約兩日一次便便,希望佢每日有一次啦,佢兩日一次好似谷得好辛苦咁.

大宅

畀面勳章

我在大馬,唔知我bb吃既香港有無得買了
開頭bb都係吃s26,又係去唔到大大,谷到面紅紅,後來轉用佢在醫院吃的similac,再加兒科推薦的frisolac防肚風防嘔奶奶粉:lol:

大宅

我個女起初都係食S26,完全受得,大便好OK,但就好多眼屎。

但因為我個女SKIN敏感,所以醫生SUGGEST食能恩。轉在能恩,眼屎真係少好多,不過D大便就真係好臭:tongue:

大宅

我囡食思敏兒都ok, 不過我就落少一匙奶粉, 4安水+3奶粉, 應該無咁熱氣吧, 此終奶粉係烘乾的

洋房

回覆 #1 skinchan 的文章

我BB食明治,啱啱滿咗月,每日食7-8餐,每次食5-6OZ,效果好好,佢出世得5磅10,依家有9磅4,醫生都讚佢上磅上得好好。:lol:

別墅

我BB都係食呢隻, 甘便便好唔好...我BB有時便便好硬, 有時就好正常, 我冇加多一安水, 平時比D水BB飲

原文章由 vj366 於 08-1-16 13:13 發表
我囡食思敏兒都ok, 不過我就落少一匙奶粉, 4安水+3奶粉, 應該無咁熱氣吧, 此終奶粉係烘乾的
wellcome to 家銳仔成長日記

http://hk.myblog.yahoo.com/bingo-louis123

大宅

原文章由 minako 於 08-1-16 13:37 發表
我BB都係食呢隻, 甘便便好唔好...我BB有時便便好硬, 有時就好正常, 我冇加多一安水, 平時比D水BB飲

可能我有媽媽奶啦, d便便芥末黃&水水地, 有時會兩日先開下大嫁, 不過就好多, 多到由條尿片漏出來.好似大象咁, 哈:lol:

複式洋房

我個b食緊雀巢能恩
呀b d屎屎都幾好
所以唔駛同佢轉

大宅

原文章由 candy靜兒 於 08-1-16 13:47 發表
我個b食緊雀巢能恩
呀b d屎屎都幾好
所以唔駛同佢轉

係呀能恩幾好, 我姪仔之前食安嬰兒, 嘩d skin勁勁勁差又有頭泥, 睇醫生同佢轉能恩就好番晒啦.

大宅

聽講s-26真係好熱氣架,又經常令到bb去唔到便便,而且有好多眼屎架!!如果有其他選擇,就唔好揀s-26喇!

原文章由 韓太 於 08-1-16 09:39 發表
我bb吃明治,但我先生想同bb轉s26,
因他覺得明治在hk沒有甚麼大公司代理,有咩事無得追究,但s26或其他牌子就唔同law!
但我好想知道--好多人話S26好熱氣,是真的嗎??我怕我bb受唔倒! ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我bb出世時都係食s-26, 但食到佢去唔到便便, 同塊面仔出晒紅色粒粒, 所以幫佢轉咗食明治, so far都食得幾好, 1-2日一次便便, 面上d粒粒都冇晒

別墅

我b女食日本明治, 滿月前人奶+奶粉, 宜家bb5個幾星期大, 全奶粉都應該ok, 差唔多日日有得去大大~~~

出世6.7磅, 滿月9磅啦~~

我都聽人講s-26係熱氣d架~~~姑娘話只要d便便軟身, 質地似英泥咁, color唔重要, 咁就代表隻奶粉岩架啦!!

大宅

我個女食森永,出世到而家D便便都好好,一日有兩次,見佢屙NG NG時都好容易!

民房

我BB食美素佳兒,食得幾好,便便都好正常。而家佢地有著數呀,去登記同推薦朋友登記,可以贏迪士尼樂園酒店水療假期套票,或者$500玩具反斗城禮券!

http://www.friso.com.hk/campaign/numberone/index.jsp

子爵府

我仔仔都係食美素力, 都ok, 但就2~3日先有一次便便!!

複式洋房

原文章由 vj366 於 08-1-16 13:56 發表

係呀能恩幾好, 我姪仔之前食安嬰兒, 嘩d skin勁勁勁差又有頭泥, 睇醫生同佢轉能恩就好番晒啦.

so 我都冇諗住轉啦
因為佢都食得幾好囉

別墅

能恩都可以.....bb 食左都去到便便.....
而家食緊美素力.....bb便便好似稀 d

首頁

尾頁

跳至