夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在小朋友看病問題同老公有分歧,我主張—有唔舒服就看醫生因為唔想病情加重,老公主張傷風感冒過幾天就好不用食药!在呢個問題上,我已經無甘好氣同佢講,宜家小孩有病只有我帶他看病,自己氹他食药。老公對小孩的病不聞不問,以前會唔開心,宜家無所喟啦最緊要病快D好!

珍珠宮

回覆:無奈~

小朋友唔同大人,一有唔妥都係睇醫生穩陣,撐你呀好媽媽

複式洋房

多謝您!尤其是宜家D菌勁左!

禁止訪問

伯爵府

我同我部分既朋友都唔會一病就比bb睇醫生食藥!人係有抵抗力,打敗仗先會睇醫生!藥物好傷腎同肝架!

alphabetagamma  同意  發表於 14-9-3 16:52
itrc2000  Agree.  發表於 14-9-1 11:34
puitung  同意  發表於 14-8-31 01:55

子爵府

應該有啲客觀指標是否真要咁急看醫生既,始終食得藥多也不好事。如發燒和咳嗽(發燒可大可小,咳嗽極少自己好返),如只是鼻塞流鼻水打乞次,這些即使看了醫生都只係俾藥你*抑制*徵狀,並唔係真正醫好你,真正醫好你是自己的抵抗力,平日多吸收維他命C和休息夠絕對有幫助。

loving_mybaby  agree!  發表於 14-8-30 23:05

大宅

回覆:Lawfamily2409 的帖子

一般傷風感冒我都唔會囡囡帶醫生. 美國醫生好少開藥. 通常會讓小朋友在一兩個星期自然好番. 咁先可以發揮白血球功用,建立更好免疫系統.

男爵府

我都主張靠自癒能力,好多人有誤解,覺得傷風感冒藥係醫傷風感冒,事實係,哩啲藥更本只係減低症狀,藥本身不能治病,抗生素除外,不過食得多有抗藥性,如果每次病都食抗生素只係條不歸路。不過人人都有唔同睇法,明白樓主情況,因我同老公都有哩啲分歧,我老公見小朋友病就好緊張要即刻睇西醫,我就偏向自然療法。不過我都會尊重c6,佢堅持我都會帶小朋友睇西醫,睇下咩事都好,不過我不會隨便給藥。

禁止訪問

熱血勳章

複式洋房

其實雙方都有道理,醫生既藥感冒藥,只係治標治唔到本,感冒其實無咩藥食等佢自己好,但對小朋友感冒病徵會令佢地好辛苦,做父母見到心會痛。我覺得呢d要case by case睇,小朋友真係好唔舒服咪同佢睇囉

伯爵府

宜家好多醫生,怕啲家長話佢地無料,會開好重既藥同抗生素!
傷風,感冒;我會食多啲維他命C既水果,飲暖熱水,唔好咁夜瞓休息好啲!一般幾日就會好!我唔會當藥係保健產品,一有少少事就食!咁樣對身體好大既壞影響!
之前我三仔發高燒,又燒下退下!我每一至兩小時就幫佢量度體溫同寫低記錄,每量度到體溫過39度,就用紅筆寫;佢一燒到38已又夠鐘,我就餵藥!到第四日,佢一退燒,即刻成身玫瑰疹!無事!
但如果有藥食又燒五日持續既話,就應該要睇醫生!當然要睇情況啦!
同埋高燒藥係好傷胃同肝,腎架!

珍珠宮

回覆:Lawfamily2409 的帖子

支持你做法!我都係這樣做

侯爵府

引用:在小朋友看病問題同老公有分歧,我主張—有

原帖由 Lawfamily2409 於 14-08-30 發表
在小朋友看病問題同老公有分歧,我主張—有唔舒服就看醫生因為唔想病情加重,老公主張傷風感冒過幾天就好不 ...
你地兩個都無問題。邊個負責呢件事既,邊個做決定。其他人唔應該再加把口埋去。

別墅

醫生可以睇, 但係藥唔好亂食.
我阿仔雖然得15個月, 但係佢唔燒到39度, 都唔會比佢食藥.
發燒, 係身體自己殺病毒o既機制. touchwood講句, 阿仔都發過燒, 但係半夜燒起, 第二日下午就已經自己退左燒, 一粒藥都無食過.

而且小小事都帶小朋友去睇醫生食藥, 絕對唔係好事.
小朋友o既抵抗力, 係要靠自己打贏D菌先會有.
凡事都食藥, 變相減低小朋友抵抗力, 依賴左藥物, 咁做絕對不智.
將來小朋友擦損下都發高燒妳就知驚.

別墅

小可人媽媽 發表於 14-8-31 07:55
宜家好多醫生,怕啲家長話佢地無料,會開好重既藥同抗生素!
傷風,感冒;我會食多啲維他命C既水果,飲暖熱 ...

兒家D醫生, 唔理大細都會開抗生素.

伯爵府

我地睇開兩個醫生.
一個醫生係, 發燒食退燒藥, 曉行曉走無乜問題, 飲多D 水休息多D.
另一個醫生係, 發燒兩日唔退, 入醫院住一晚, 驗下咩事.

我地覺得兩個醫生都無問題, 會睇情況睇邊一個.

伯爵府

引用:Quote:小可人媽媽 發表於 14-8-31 07:55 宜

原帖由 itrc2000 於 14-09-01 發表
兒家D醫生, 唔理大細都會開抗生素.
抗生素係香港被濫用!

大宅

我仔一咳就要睇, 因佢氣管好敏感, 唔睇驚加重病情仲煩

男爵府

有小朋友就有分歧, 佢唔理咪仲好, 你一個人話晒事, 有咩唔好.

大宅

其實兩公婆都係為小朋友好, 唔使唔開心!

個人認為小朋友病睇唔睇醫生, 應該先評估下係咩事.
如發燒, 流鼻水, 兩聱咳, 我都唔會睇醫生, 俾小朋友試下自己去"打仗".
反而如果身體出現不知名的疹 / 嘔吐大作 / 肚痛/ 標汗/ 四肢乏力 等等既情況, 當然梗係搵醫生斷症.

試下同老公攞個共識吧!

首頁

尾頁

跳至