烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

豬肉勢破50元斤
(星島) 01月 16日 星期三 05:30AM
(綜合報道)
(星島日報 報道)
豬肉價格,猶如黃金價格!年近歲晚,豬肉價格再度大幅波動,活豬批發價昨日暴升至每擔二千四百元,較平日的一千四百元,勁升七成,創歷史新高,零售價今日或突破每斤五十元。業界歸咎五豐行來貨銳減逾一成,導致供應短缺,令買手「鬥搶貨」。不過,港府公布的數字卻顯示,昨日活豬供應高達四千一百隻,與平日相若。立法會 議員李華明 直指事件「不尋常」,要求港府及消委會 徹查,是否涉及「違法行為」。

記者:馬國揚

在上水 屠房,昨晨的豬肉批發價,每擔一度飆升達七成,由平日一千四百元,暴增至二千四百元,即每斤廿四元,及至下午經買手協調後,活豬批發價才回落至十五至十六元一斤。

鮮肉大聯盟理事凌偉業昨否認有買手托市,「這裏沒有托市,供求不足,自然在自由買賣時,你又擔心買不到,我又擔心買不到,令價錢上升得這麼貴。」他又指,主動向傳媒發放批發價飆升消息,是要引起政府關注,並非製造恐慌。他解釋,豬價不斷攀升,除因內地供港活豬減少達一成外,年近歲晚,本地對豬肉需求增加,亦是原因。

每擔暴升至2400元

不過,活豬是否短缺,則上演「羅生門」。食物及生局昨強調:「近日本 港活豬供應穩定!」每日維持四千隻水平,昨日供應則約四千一百隻。未來一、兩天,仍會維持每日約四千隻。

立法會食物安全及環境生事務委員會副主席李華明直指,「(豬價飆升)好唔尋常,市場依然有四千隻豬,但價格就係咁升,令人好懷疑,是否有人藉拍賣來扭曲市場規律?」他不排除,事件牽涉多個層面的人士,昨晚已即時聯絡港府,要求與消委會聯手徹查,是否涉及「違法行為」。他更建議,當局派人監察拍賣。

買手「搶貨」抬高價

豬肉行總商會副理事長許偉堅,則歸咎五豐行未有用盡商務部配額,安排內地活豬來港,「內地來港活豬正常應該有四千六百隻左右,七成由五豐行運來港,其餘則由另外兩家代理負責,但係五豐行近一月,少了五、六百隻活豬來港。市場缺貨,買手又要替肉檔競投到豬肉,大家一定要搶到飯食,豬肉價格自然被搶高,買手亂出價,係唔成立的!」

城大專業進修學院學術統籌宋立功則指,「內地貨源好緊張,否則國務院都唔使津貼豬農,飼養小豬。」他又說,五豐行被打破數十年的壟斷後,「不排除有一些手段,從中作梗,導致供應及價格波動。好似多年前,有豬農由泰國 、台灣 等地,安排活豬來港,但五豐行就即時大減價,令到其他人有豬都無生意做。」

消委會表示,會了解在供應量正常情況下,活豬批發價急升的原因,但強調,活豬批發是自由市場,期望業界以大眾利益想,主動澄清事件,提高競投透明度。
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

好貴ar
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

禁止訪問

男爵府

貴得好離譜!!!

男爵府

一於食凍肉啦, 不過凍肉都加咗价啦

男爵府

全民荷包又要大出血 五豐行

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

食左一排凍肉喇!之前食牛展片,最近食梅頭肉片(不過近日又加左價)、雞柳,上星期試埋牛肋條,用黎煲雜菜湯,正到痺!
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

我昨天响百x買,佢地好似無加價.

男爵府

今日係唔係回落咗? 真係慘, 食豬肉食到要睇住個市, 好似股市咁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原文章由 召藥師 於 08-1-16 23:22 發表
食左一排凍肉喇!之前食牛展片,最近食梅頭肉片(不過近日又加左價)、雞柳,上星期試埋牛肋條,用黎煲雜菜湯,正到痺!

我諗真係要食多d凍肉啦:mrgreen: 但煲湯又唔得!我見凍肉店有d叫"湯骨",係米可以代替豬肉煲湯?-( ?-( ?-(
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 M&A Mom 於 08-1-18 01:38 AM 發表

我諗真係要食多d凍肉啦:mrgreen: 但煲湯又唔得!我見凍肉店有d叫"湯骨",係米可以代替豬肉煲湯?-( ?-( ?-(

凍肉豬煲湯真係答妳唔到(我都驚有雪味或唔好味),不過煲牛呢就冇問題,我最近用吉吉島買ge牛肋條煲離菜湯,好好味。我同我媽講左,琴晚去佢屋企食飯,佢用牛肋條加埋雪藏牛筋煲蘿蔔湯,好清甜。

*不過牛肋條好多油。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至