興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 CSS701 的帖子

SORRY 遲左覆! 我冇RESIGN ,因我唔想認輸!

本來好地地,點解一個情緒病要改變我生活? (不過太辛苦就唔好勉強,休息下再出發)
我同精神科醫生分享,叫佢幫我.
我學習點樣放鬆, 觀察下成日笑既同事,我COPY佢地情緒,咁我咪可以冇事, JM 係唔係?

其實真係要改變下自己就會有出路. 平時我唔傾計一味做.但學下人幾忙都傾下閒計又確實RELAX D

如果係驚恐症, 最辛苦都係有一刻好緊張,呼吸困難, 好似快要暈,係咪?
係呢個時候諗返上一次病發,其實辛苦完咪乜事都冇, 所以應該放鬆, 我會食薄荷糖/飲水/用薄荷通鼻塞來透氣,分散注意力. 幻想下上次渡假/係屋企的圖畫

唔好怕病發乜都唔做, 我覺得要康復就要克服佢,做返之前可以上班,旅行,出街玩的自己.
唔使食藥,就唔好以為冇藥我唔得.

跑步, 我好喜歡跑到唔夠氣的一刻,因為好似病發時心跳加快, 呼吸困難. 其實你會發覺係冇事,流完汗很舒暢.
咁真係病發時就RECALL 返跑步成功既感覺, 叫自己唔使驚, 因為跑步都得冇理由會有事.
幾多人肥到爆血管咁款都冇事,如果做埋運動一定冇事JM

唔一定跑步, 每個人的成功位可能唔同, 你試下搵個正面的事係可以說服自己, 加油!

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆:有冇jm有過情緒病後,一直都無復發㗎?

我想問你地停藥係醫生比停,還是自己唔再去自行停?停藥有什麼影嚮短暫?

我家人有情緒病,她每個月打針,但越來越反應慢,情感冷漠,仲嚴重過未睇醫生,性冷感致和老公產生少少磨察。 她對家人都冷漠,除了有繼續照顧小朋友。 我睇過藥物都會有這些副作用。 jm 你地有沒有這情況,如何才可消除副作用?

子爵府

引用:我想問你地停藥係醫生比停,還是自己唔再去

原帖由 Keiball 於 15-07-11 發表
我想問你地停藥係醫生比停,還是自己唔再去自行停?停藥有什麼影嚮短暫?

我家人有情緒病,她每個月打針, ...
據我所知,每隻藥既副作用都唔同,如果副作用嚴重到影響正常生活,建議叫醫生轉過另一隻藥;我未試過自己停藥呀,就算我覺得依家既自己完全好番,我都係依照醫生既指示,每晚繼續食藥,份量由醫生調節,因為減藥初期都會影響情緒,再由醫生觀察評論,如果佢覺得你完全recover,咁先停藥比較好,btw, 好多精神科藥因為會令患者好易tired, 無記性同無乜興趣喺sex方面㗎,至於關心屋企人少咗,lee點因為我未經歷過,建議問番主診醫生,有可能係受抑鬱影響,希望你屋企人快d好番啦

男爵府

睇中e抑鬱症得吾得

子爵府

引用:睇中e抑鬱症得吾得

原帖由 楊慧芳 於 15-07-13 發表
睇中e抑鬱症得吾得
我覺得可能有用,但一定超慢,我係食血清好番既

大宅

引用:Quote:原帖由 Keiball 於 15-07-11 發表我

原帖由 Iduncare 於 15-07-13 發表
據我所知,每隻藥既副作用都唔同,如果副作用嚴重到影響正常生活,建議叫醫生轉過另一隻藥;我未試過自己停 ...
唔該晒,我來緊會陪佢覆診,同醫生傾下是否要轉藥。

首頁

尾頁

跳至