興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

兩年幾前我有產後抑鬱,兩年幾後(其實早幾個月)有焦慮症(怕鬼、成日少少野都以為有鬼),又要再睇精神科,我覺得情緒病真係好辛苦,希望今次好番之後唔好再復發,我知think positive係好重要,但有時我自己都控制唔到......

男爵府

回覆:有冇jm有過情緒病後,一直都無復發㗎?

加油。一定等。俾啲時間自己,唔好迫自己一步登天

Miranda_Ho    發表於 14-9-18 00:07

男爵府

引用:加油。一定等。俾啲時間自己,唔好迫自己一

原帖由 頓頓豬 於 14-08-31 發表
一定得

大宅

我10年前有驚恐症同疑病症,不過我冇睇醫生食藥,最後靠自已好返,再冇發病,如果你食緊藥一定要聽醫生講食落去,一定會好返嘅

子爵府

引用:加油。一定等。俾啲時間自己,唔好迫自己一

原帖由 頓頓豬 於 14-08-31 發表
Thanks

子爵府

引用:我10年前有驚恐症同疑病症,不過我冇睇醫生

原帖由 hikiko999 於 14-09-01 發表
我10年前有驚恐症同疑病症,不過我冇睇醫生食藥,最後靠自已好返,再冇發病,如果你食緊藥一定要聽醫生講食 ...
咁要食d咩同做d咩可以自己好番㗎?

大宅

回覆 Iduncare 的帖子

我睇中醫,加上我知道自已問題出自壓力同情緒,咁我個時又有機緣接觸到我嘅宗教,有左寄托,睇下書呀做下運動好似Yoga啊打下坐啊,就咁慢慢好返喇,不如你都試下去做下運動吖?

子爵府

引用:回覆+Iduncare+的帖子我睇中醫,加上我知道

原帖由 hikiko999 於 14-09-01 發表

我睇中醫,加上我知道自已問題出自壓力同情緒,咁我個時又有機緣接觸到我嘅宗教,有 ...
我依家除咗精神科,都有開始睇中醫,個中醫話我腎好弱,而腎係主焦慮,請問你當時睇咗幾耐中醫呢?

大宅

其實由個時起我已經唔再睇西醫,有乜事就算傷風、咳我都只睇中醫,斷斷續續大概都成3年個病先冇再復發,不過我個病好怪,頭一年病發最嚴重,係完全出唔到街個種,第二、三年開始好啲,間唔中病發下咁,跟住第四、五年就基本上好返,但如果有啲特別事引發嘅就會復發下,例如通宵冇瞓過覺或者睇牙醫我都會復發,而家我就可以話99%好返晒,但係我就算好返之後都一直有睇中醫調理身體,因為我都係身子弱個隻,不過我真係完全冇睇過精神科&心理醫生之下自已好返,所以我覺得呢個病係有機會自已好返,加油!

子爵府

引用:+本帖最後由+hikiko999+於+14-9-2+05:10+編

原帖由 hikiko999 於 14-09-02 發表

多謝你咁details, 不過我依家除咗精神科,都有睇中醫調理,中醫話我生完之後身體差咗,尤其是個心同腎,腎主焦慮,所以我成日咩都驚,佢話我調理好就唔會再復發(我今次係產後抑鬱之後兩年半再復發),希望中醫真係幫到我啦

大宅

放心,我覺得中醫係Work嘅!不過就一定要有恆心,係就係慢啲,其實你體質係咪虛寒底?如果係不如你試下搵下香港邊到有得做「灸火」?即係艾灸,我自已係美國呢邊有中醫幫我做過,對我情緒身體機能上有好大幫助,其實驚恐、焦慮亦屬於精神衰弱嘅一種,艾灸醫情神衰弱呢方面效果唔錯咖,同埋呢個病自已心態亦好緊要,記住啊情緒病係唔會死人嘅,以前我一病發,我就同自已講唔會死嘅,好快會冇事,就算個心跳到好似想跳出黎,個人就黎暈,我都由得佢,慢慢深呼吸,慢慢就會平靜落黎咖喇!

子爵府

hikiko999 發表於 14-9-2 20:49

放心,我覺得中醫係Work嘅!不過就一定要有恆心,係就係慢啲,其實你體質係咪虛寒底 ...
你好呀, 我有抑鬱兩年, 大約戒左藥三個月, 情緒重係時好時壞, 不過都比初時戒藥好.
我見你有寫打坐, 我都學緊, 想問下有無幫助架? 因為我自己暫時未覺有幫助, 但打坐時個人係平靜舒服既, 只係完左又打回原形!

子爵府

Iduncare 發表於 14-9-2 20:28
多謝你咁details, 不過我依家除咗精神科,都有睇中醫調理,中醫話我生完之後身體差咗,尤其是個心同腎,腎 ...
如果有時間你可以考慮做運動, 我呢個月迫左自己做, 焦慮係少左架!

大宅

回覆 e160orange 的帖子

我覺得有幫助呀,不過最好跟師傅學比較好,我自已有宗教信仰,所以我會唸經,我覺得個心境平和好多,無咁易轉牛角尖

子爵府

引用:Quote:Iduncare+發表於+14-9-2+20:28+多謝

原帖由 e160orange 於 14-09-03 發表
如果有時間你可以考慮做運動, 我呢個月迫左自己做, 焦慮係少左架!
等我都試下先

子爵府

引用:回覆+e160orange+的帖子我覺得有幫助呀,不

原帖由 hikiko999 於 14-09-03 發表

我覺得有幫助呀,不過最好跟師傅學比較好,我自已有宗教信仰,所以我會唸經,我覺 ...
我都有宗教信仰,每晩都會同觀音娘娘傾計㗎

Miranda_Ho    發表於 14-9-18 00:08

別墅

Hikiko,大家好!

我都係驚恐症的康復者, 病徵同戰勝方法都係差唔多 ! 咁多年來都未試過和一樣病患者對話, 
很高興自己原來唔係孤身作戰!

我好同意,一定係自己救自己!當時偏偏係我最愛的駕駛時病發,驚撞車,驚駕駛時呼吸困難
越想越驚,越驚越會病發。我試過急住停埋路邊休息,再繼續
宜家揸快車都要狀態好先可以。當時覺得屋企係最安全, 好想連工都辭退。
好在當初意識到咁樣唔係辦法, 逼自己做正常人, 同自己講最多咪死, 我一直冇放棄。
食住鎮定劑同男朋友出街玩

中醫, 跑步, 宗教都係我致勝的不二法。

但我都發覺睡眠不足, 炎熱/寒冷都會引發情緒不穩很緊張... 你有冇?點樣解決?因寒冷令我呼吸困難,
炎熱天候車令我有點不安

子爵府

引用:回覆 e160orange 的帖子我覺得有幫助呀,不

原帖由 hikiko999 於 14-09-03 發表

我覺得有幫助呀,不過最好跟師傅學比較好,我自已有宗教信仰,所以我會唸經,我覺 ...
我都有跟師父學,不過就只懂皮毛!
多謝你既分享,我都要努力好返!

子爵府

引用:Quote:原帖由 hikiko999 於 14-09-03 發表

原帖由 Iduncare 於 14-09-03 發表
我都有宗教信仰,每晩都會同觀音娘娘傾計㗎
噤有方法幫助你即係有出路,會好得返架!

子爵府

引用:Hikiko,大家好!我都係驚恐症的康復者, 病

原帖由 MHW 於 14-09-04 發表
Hikiko,大家好!

我都係驚恐症的康復者, 病徵同戰勝方法都係差唔多 ! 咁多年來都未試過和一樣病患者對話, ...
我都會,天氣太熱,太凍就會情緒唔定,仍住唔舒服,我就睇緊中醫調理下,同埋同自己講有咩好怕,唔舒服就睇醫生,熱就開冷氣,凍就開暖氣!

等車時辛苦就忍耐下,上左車就無事!

首頁

尾頁

跳至