跳至

首頁

尾頁

大宅

bb兩歲幾, 係咪可以吾洗stream奶樽啦???-(

大宅

有啊!! 因為仲食緊奶咀, 所以一齊steam!!

原文章由 kk-can 於 08-1-17 08:59 發表
bb兩歲幾, 係咪可以吾洗stream奶樽啦???-(

複式洋房

回覆 #1 catbaby 的文章

me too. really want to help her quit her pacifiers.

大宅

我都仲steam緊架.但奶咀,我x'mas同ii 戒左.用手指水搽左落奶咀度.再比ii食.佢一食就話好苦,我就同佢講話係壞左,唔食得架喇.自果次後,ii一直冇搵過奶咀.問親佢要唔要奶咀,佢仲會講:唔要喇,爛哂架喇,好苦唔食得架.
我都估唔到可以咁輕易就戒到.因為未戒時,佢對奶咀好迷戀架.

原文章由 RosieChan 於 08-1-17 10:05 發表
me too. really want to help her quit her pacifiers.

男爵府

睛靈勳章

工人重stream緊, 但奶咀好早已無用了.

男爵府

OF COURSE YES
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

伯爵府

好媽媽勳章

仲有steam架, 反正有個steamer 響庶

大宅

自從囡囡2歲去完健康院check up,我問左姑娘,佢話可以唔洗stream,我就冇再stream啦?-( (bowl, cup, spoon 我都唔會stream啦)

囡囡而家只有一個奶樽,每次飲完即刻同佢洗,飲之前就用d熱水沖下,好方便!

而家一樣健健康康!

小朋友開始有抵抗力,大家請放心!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

奶樽o係1歲時已經冇烚喇...次次飲完奶即刻用熱水加粗鹽洗2次...洗乾淨後再用熱滾水沖沖攪掂~
因為覺得唔可以太過乾淨想佢自己身體有個抵抗力
(即係又唔係要好污糟只係唔想過份左)...唔係好易病...因我有朋友太過乾淨了...又好少同bb出街話有細菌呀...所以一出親街番屋企後bb就病...我就由至有所啟發,咪1歲就開始唔烚囉~因為都唔算係小bb喇...
其實我一向開奶前都係成日唔記得用熱水沖沖奶樽先...
但細細聲講,so far凱豐都好少話病咁樣,大半年都唔會病一次...好彩...可能又比較喜歡食生果~:loveliness:
(不過呢排天氣忽"好"冷忽"好"熱...早2日病左了,流鼻鼻... )

奶嘴1歲時o係街跌左...係凱豐自己跌左都唔同我講...(但一跌左玩具就即刻嘈喧巴閉)
其實9,10個月時已經開始唔係咁需要...不過夜晚...有時都會嘈1,2次,因為奶嘴從嘴仔度跌左出黎...但之後就跌左佢都唔係幾理...咁1歲果次o係街跌左...跌左果晚其實幾驚...嘩...番到屋企都成11點先知道掉左,如果真係勁喊要搵奶嘴都幾大件事...我都係戰戰兢兢咁...點知又ok喎冇咩點嘈...之後咪索性唔買個新個囉...

大宅

kawai928

你囝囝張相好大個呀!!

奶咀囡上年頭囡囡咬爛, 我唔換比佢, 佢咪自動戒甩, 好彩咋!
奶樽重烚緊呀!! 反正都係姐姐做:lol:

三人世界住得慣唔慣呀???

大宅

kawai,
我都覺得你hoi fung個樣大過了好多, 同好似高了好多冇咁肥.....

carlson六個月時已經冇食奶咀, 佢自己介咗, 不過就轉咗每晚要飲住水先瞓到....烚奶樽我地有烚呀!我同老公就日日烚, 但奶奶就隔日烚...

原文章由 eeleung 於 08-1-18 09:38 發表
kawai928 於

你囝囝張相好大個呀!!

奶咀囡上年頭囡囡咬爛, 我唔換比佢, 佢咪自動戒甩, 好彩咋!

三人世界住得慣唔慣呀??? ...
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

子爵府

原文章由 eeleung 於 08-1-18 09:38 發表
kawai928 於

你囝囝張相好大個呀!!

三人世界住得慣唔慣呀??? ...

好大個咩...你睇你地果d...就真係好大個喇...
我果隻...重好似好bb樣咁呀...

慣梗係慣啦~嘩哈哈~凱豐家下自己訓小童床...
不過成日訓到天一半地一半...
上半身o係我張床下半身o係自己張床...
唔知佢想點....?-( :lol:

子爵府

原文章由 fallenstar023 於 08-1-18 10:09 發表
kawai,
我都覺得你hoi fung個樣大過了好多, 同好似高了好多冇咁肥.....

carlson六個月時已經冇食奶咀, 佢自己介咗, 不過就轉咗每晚要飲住水先瞓到....烚奶樽我地有烚呀!我同老公就日日烚, 但奶奶就隔日烚... ...

肥就真係冇之前咁係咁重落去...
不過佢果個肚腩...成日好似就爆咁...
我都幾驚...可能佢太為食...

大宅

原文章由 kawai928 於 08-1-18 16:13 發表

肥就真係冇之前咁係咁重落去...
不過佢果個肚腩...成日好似就爆咁...
我都幾驚...可能佢太為食...

我囡囡自從返左全日班後, 肚腩bye bye, 可能係學校唔岩食, 一放學就飲成支水又食一塊牛油麵飽, 又食香蕉又飲6安奶, 你話佢幾肚餓呀!!

一樣係爛訓豬, 女仔人家郁來郁去, 好似打仗

大宅

原文章由 fallenstar023 於 08-1-18 14:09 發表
kawai,

carlson六個月時已經冇食奶咀, 佢自己介咗, 不過就轉咗每晚要飲住水先瞓到....烚奶樽我地有烚呀!我同老公就日日烚, 但奶奶就隔日烚... ...

咁你咪烚多幾個奶樽比奶奶, 等佢唔駛烚囉

子爵府

原文章由 eeleung 於 08-1-18 13:23 發表

我囡囡自從返左全日班後, 肚腩bye bye, 可能係學校唔岩食, 一放學就飲成支水又食一塊牛油麵飽, 又食香蕉又飲6安奶, 你話佢幾肚餓呀!!

一樣係爛訓豬, 女仔人家郁來郁去, 好似打仗 ...

凱豐咪又係果d...明明訓緊床頭...之後攪掂晒d野去睇佢變左個頭o係床尾...重要訓得好舒服...
佢訓覺好鐘意"浪"起個人...
即係把佢個枕頭放o係佢背脊咁...佢可以舒服到成晚都唔嘈你一覺訓天光...

呢樣好似我...佢果d頑皮野真係好似我細個...因為我老公係好定果d人,訓覺成晚郁都唔郁都得既...但我唔得...會好痛苦~

複式洋房

Marcus仔從來都冇"啜"過奶嘴
99吾比用,話第日好難戒!

除左呢樣叻叻,其它野都仲好BB...未戒片、仲要人餵奶/粥、講野吾得

我都諗緊仲steam吾steam!

別墅

有呀..用了3年仲work...咪仲有用...clean d
我是二零零四年十月十六日出生的BB.
http://www.babyhome.com.tw/bb/37402

子爵府

仲有 stream 呀! 有奶就會多菌, 所以會 stream.

複式洋房

me too......仲有stream呀, 但我想同佢戒奶咀....
試過"白花油".....佢食一啖飲一啖水.....沖淡d"白花油"......:tongue: :tongue:
試過落"lai chiu油"...勁:-( ......:-( 到婆婆心痛...比佢食.......:( :(

首頁

尾頁

跳至