興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔剛入讀大學工程系, 需要一部 Notebook, 他說需要用 CAD 繪圖, 有沒有好介紹 ?
他好想要 MAC (承惠 HK$13,000 ), 有冇需要買咁貴呢 ?

侯爵府

佢已經入大學,應該好清楚自己要用邊種電腦才適合自己,$13000好似就貴咗d、你問佢買呢款電腦係咪可以用到畢業先,係的話都ok嘅,我仔又係今年入大學,佢買過部都$9000,但佢話可以用到大學畢業,我ok wor

大宅

佢就係話可以用到畢業 。 但係 $13,000 我覺得堅貴囉 ! 請問你買咗那個牌子 ?

禁止訪問

大宅

回覆 acg891 的帖子

我個仔係讀 Engineering, Year 1

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 acg891 的帖子

佢對 Computer Science 有 興趣。 我對電腦唔在行, 想問吓下面呢部 MACBOOK PRO 係咪都應該 ok 呢 ?

• 13 吋:2.6 GHz 配備 Retina 顯示器
    • 2.6GHz 雙核心 Intel Core i5
    • Turbo Boost 技術加速運行至 3.1GHz
    • 8GB 1600MHz 記憶體
    • 128GB PCIe 快閃儲存1
    • Intel Iris Graphics
    • 內置電池 (9 小時)2

禁止訪問

大宅

回覆:acg891 的帖子

謝謝你解答

侯爵府

買左Lenovo ideapad flex2 14 59-422177
14" FHD
Intel core i7-4510U
1TB 5400rpm
8G DDR3L 1600
nVidia GeForce GT840M 4GB DDR3L
~$9000

水晶宮

引用:我個仔剛入讀大學工程系, 需要一部 Noteboo

原帖由 bigorange 於 14-09-01 發表
我個仔剛入讀大學工程系, 需要一部 Notebook, 他說需要用 CAD 繪圖, 有沒有好介紹 ?
他好想要 MAC (承惠 HK ...
$13000已經係大學優惠價?

天空之城, 快樂之地

男爵府

http://store.apple.com/hk-zh-hiEd/buy-mac/macbook-pro

於 9 月 9 日或之前購買 Mac 上大學,即可獲贈價值 HK$ 800 的 Apple Store 禮品卡

The price for the Mac you mentioned is $9,188

大宅

照計上堂學校每人有部電腦,
咁要部notebook黎做乜?

Notebook功能好弱,
玩CAD就算行到,
都會慢好多。
用MAC機,好難搵軟件喎,
用WIN,就大路好多。

學CAD,屋企部電腦要勁至得,
用CAD軟件做功課至會快。
i7 CPU,16GB RAM,3TB HDD,
買張平價繪圖卡都要幾千蚊,
計埋大芒,睇怕要萬三、四蚊。

大宅

引用:http://store.apple.com/hk-zh-hiEd/buy-m

原帖由 gps002 於 14-09-02 發表
http://store.apple.com/hk-zh-hiEd/buy-mac/macbook-pro

於 9 月 9 日或之前購買 Mac 上大學,即可獲贈價 ...
我原先諗住如果買 MacBook 就買呢款 , 但原來只有 128 GB

大宅

引用:照計上堂學校每人有部電腦,咁要部notebook

原帖由 petercck 於 14-09-02 發表
照計上堂學校每人有部電腦,
咁要部notebook黎做乜?
佢原先諗住有機會住宿, 可以留喺學校用學校嘅電腦, 自己嘅 Notebook 夠用就算, 但而家冇宿位, 就要靠自己

大宅

引用:Quote:原帖由 bigorange 於 14-09-01 發表

原帖由 PCCW2319 於 14-09-02 發表
$13000已經係大學優惠價?
根據上面條 link, $13000 係 \"Macbook pro 13 \" 系列最貴嗰部, 已經係學生價, 真係好貴

大宅

先要知道大學用win定係用mac,
至唔會買錯喎。

CAD軟件好貴架,
每個都要幾千到幾萬蚊,
買番兩三個條數都幾和味!
番學用notebook梗係裝正版喇。

伯爵府

回覆:petercck 的帖子

Haha....現在的大學生真幸福!

我大學畢業出黎做左10幾年野!今時今日身痕想買部MacBook Air, 仲要係8千幾咋,我都5捨得,左度又度!諗左成個月!

可能,如果我小朋友入大學了,需要買電腦,我反而唔冼諗!那一個父母,5係將最好的留給子女?

大宅

回覆:petercck 的帖子

其實 MacBook 可唔可以裝 windows 咖?

首頁

尾頁

跳至