論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人近月特然開始於休假日次次十二點後才回, 要吵醒僱主開門, 勸鬧不改, 可怎做

工人來了8個月每天也按約定時間九點或十點前回, 但近月開始便每次放假也夜歸, 有時還帶少少酒味, 最慘我們要明天番早及接小朋友番學, 要等她門, 打電話給她又不接, 完全不知她幾點回來....焗等...最差那次話九點回到成一點才回到

每次出門提她於約定時間前回也有禮貌說OKOK, 但每次都大遲到...

勸又勸過, 鬧又鬧過, 問她原因, 又哭又不願說, 次次都話下次會守時, 但無次做到, 無曬她辨法, 請教下各位有何辨法?

P.S: 除此以外, 她其他工作又OK, 日間工作仍有講有笑, 又不似博炒. 更重要是我們暫時又無法沒有工人, 除了忍, 難道無法...

男爵府

畀面勳章

simon_ltm 發表於 14-9-1 11:52
工人近月特然開始於休假日次次十二點後才回, 要吵醒僱主開門, 勸鬧不改, 可怎做

工人來了8個月每 ...

我個工人做左6個月, 同你一樣樣.....不過, 就唔會晚到十二時返, 咁變態叫醒你開門但平日好OK, 變返正常~ 對我女都好好, 其他野都OK..

初初來, 10:30/10:45........跟住一次我跟她說好不要再遲歸, 佢放假飲酒我唔理, 但要假放完, 佢返黎就要BACK TO NORMAL, 早D 返黎沖涼除酒氣, 我個女聞到佢D 酒味, 就唔跟佢, 佢無奈, 就冇要好似以前咁過份, 我要佢9:00 返, 最後有時遲到9:30, 我當冇事發生....

水晶宮

回覆:工人放假十二點後才回, 要吵醒僱主開門, 勸鬧不改, 可怎做

我不会等工人門的,我比鎖匙工人自己出入.so far 用了3個工人,托賴個個乖乖,約9pm 已回家。

男爵府

BK Milk勳章

回覆:工人放假十二點後才回, 要吵醒僱主開門, 勸鬧不改, 可怎做

試下唔開門俾佢

珊瑚宮

iamlonelypig 發表於 14-9-1 15:09
試下唔開門俾佢
咁又好陰公.
玩具萬歲!

大宅

有什麼原因不願意說, 要問清楚, 例如識左壞朋友之類
這行為不可接受囉!

珊瑚宮

男友唔放人,依依不捨

試下叫佢第二朝返,睇佢點反應,如佢以為得米,卽係我估中

玩具萬歲!

男爵府

有佢訓門口囉

公爵府

回覆:simon_ltm 的帖子

轉佢假期,由星期日轉做平日。

禁止訪問

引用:男友唔放人,依依不捨試下叫佢第二朝返,睇佢

大宅

噢!小心佢做副業,留意下佢衣蓍會唔會特別暴露

公爵府

引用:噢!小心佢做副業,留意下佢衣蓍會唔會特別

原帖由 mimimomo2014 於 14-09-01 發表
噢!小心佢做副業,留意下佢衣蓍會唔會特別暴露
佢哋會帤帶衫出去先換同化妝、出街先變身

wahhwahh  Yes  發表於 14-9-2 23:40

侯爵府

引用:Quote:原帖由 mimimomo2014 於 14-09-01 發

原帖由 Gmama 於 14-09-01 發表
佢哋會帤帶衫出去先換同化妝、出街先變身
無左,上次去體育館,一大班印尼姐姐係度沖涼換衫化妝,鬼咁性感。

大宅

同我個一樣!!!!!!!!!! 第三次我WARNED 佢, 遲30MINS 扣$100, 上次直頭無返, 我話一係扣$500 , 一係佢自己resign 補一個月比我, 因佢未能履行合約精神.............
結果扣$500! 我話再有下次佢要自己resign 補一個月比我, 同我會同入境處report, 再响HK搵工好難!

PS: 成個過程我好聲好氣的! 講到因為阿SIR...接受唔到咁夜返, 又會影響小朋友.......
同入境處report因為以免自己再請工人痳煩! 入境處僧問點解用用下個工人再請過, 所以要如實講LOR.

大宅

你當初喺合約有無寫明幾點返?警告佢唔遵守等同違約。我哋返工都唔可以鐘意返幾點都得,喊就唔使做

男爵府

畀面勳章

你同個姐姐講9點前要番到黎,如果做唔到既,就扣錢或叫佢自動resign 補一個月
個姐姐有無條key,我家姐個姐姐就會有條key

男爵府

畀面勳章

simon_ltm 發表於 14-9-1 11:52

工人來了8個月每 ...

其實如果你工人同佢三口六面正常傾談此問題, 傾完, 仍然真的去到12:00 後先返, 我覺得佢唔係好重視你份工了~
正常的姐姐就算出去飲酒, 都會知幾點要返屋企, 放假只有 24小時, 由星期六晚佢入房一刻開始計, 到第二日出完街入屋, 就要BACK TO NORMAL.

你可以試下跟其他JM 一樣扣錢, 或通知佢大廈SECURITY 過左幾多點唔俾佢入大廈, 如果仍然攪唔掂, 你又唔想忍佢, 就要REPORT 去入境處, 說她在外面過夜唔返黎訓~

你要有心裡準備搵過另外一個新姐姐了~

大宅

回覆 megwong1 的帖子

可以扣錢的嗎? 會否給她藉口告番我們無出足糧給她?

大宅

回覆 simon_ltm 的帖子

didn't keep record for deducting her salary.

大宅

megwong1 發表於 14-9-2 16:43
同我個一樣!!!!!!!!!! 第三次我WARNED 佢, 遲30MINS 扣$100, 上次直頭無返, 我話一係扣$500 , 一係佢自己r ...
請問扣錢犯唔犯法?

首頁

尾頁

跳至