在職全職

跳至
[全職媽媽] 823萬唔算多囉!

首頁

尾頁

洋房

今日朋友send咗條link嚟,話計下養大個細路要幾多錢。佢自己計到600幾萬就嘩嘩聲,我一計823萬。其中學費係最大支出,因為我一直都想送個仔去英國讀書,始終英文好同國際視野喺今時今日好緊要。

我幾個friend都玩過,都無我咁貴。班friends就喺chat group度話我係怪獸家長,好嬲囉,完全唔同意!我地得一個小朋友,經濟條件ok,唔俾最好嘅佢,對佢唔住囉。800幾萬邊度算多,你地試玩下評下理!

http://www.bauhinia.org/calculator.php?lang=cht

大宅

回覆:mrs.leung1978 的帖子

我計埋通脹290萬左右

男爵府

回覆:823萬唔算多囉!

我3百幾萬

大宅

我要四百萬。

公爵府

回覆 mrs.leung1978 的帖子

呢個計算方法真係好 rough,而且將換屋嘅錢都計埋入去,好似有少少 stretch 左,難道爸媽冇份住間屋?

男爵府

算啦 唔好在意人地點講
下下比較好辛苦

伯爵府

勁呀, 咁樣宣傳一下收到大把survey, 又一單新聞喇.

大宅

佢咁樣計實計得好多架喎!就算roughly都唔準既!

子爵府

養兒育女邊有得計?有好多intangible cost如父母付出嘅心血時間等等...

男爵府

600幾萬我有二個女咪千幾萬

洋房

回覆 darichie 的帖子

同意!

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

無所謂, 不用比較, 洗費這回事, 都係豐儉由人, 有錢咪可比多一點, 而無錢都可以好開心。
大家都係想小朋友好!
天下無不是父母

洋房

我老公玩咗,300幾。睇嚟我地喺養細路方面嘅諗法有啲唔同。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 mrs.leung1978 的帖子呢個計算方法真

原帖由 mugtaitai 於 14-09-01 發表
回覆 mrs.leung1978 的帖子

呢個計算方法真係好 rough,而且將換屋嘅錢都計埋入去,好似有少少 stretch 左 ...
何止將全家住屋都計落一個小朋友開支到、、、、
連全家享用的資原(工人,私家車、食飯、、、)全計落一個小朋友的開支上。
還要為小朋友買樓結婚、、、、

這種手法,感覺好似大陸人黎香港生仔,之後就要求香港政府要提高個BB福利(要免費比屋、比錢、比醫療、、、、、佢全家,因全家要黎香港照顧個BB)

公爵府

ac321 發表於 14-9-3 20:07
何止將全家住屋都計落一個小朋友開支到、、、、
連全家享用的資原(工人,私家車、食飯、、、)全計落一個小 …
係囉,如果間屋都入埋小朋友數,咁將來賣左間屋賺嘅錢係唔係應該要 offset 番條數呢?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 14-9-3 20:07 何止將全

原帖由 mugtaitai 於 14-09-03 發表
係囉,如果間屋都入埋小朋友數,咁將來賣左間屋賺嘅錢係唔係應該要 offset 番條數呢? ...
呢間公司,睇死都係靠賣類似儲蓄保/教育基金為生,為左令客仔上吊,先作埋咁多\'歪理\'出黎,等D無知父母\'上吊\'!

男爵府

引用:今日朋友send咗條link嚟,話計下養大個細路

原帖由 mrs.leung1978 於 14-09-01 發表
今日朋友send咗條link嚟,話計下養大個細路要幾多錢。佢自己計到600幾萬就嘩嘩聲,我一計823萬。其中學費係 ...
同意,比得起一定要比最好嘅小朋友,唔係怪獸家長

洋房

回覆 MatMic 的帖子

盡力而為啦~ 生多個就難啲... 所以生一個好喇!

大宅

我包通帳都係400萬到。 但平有平養貴有貴養姐。 我地因應能力比到好既bb米得

子爵府

如果初中去英國讀書$8m差吾多啦, 所以我都係生一個算,集中資源

首頁

尾頁

跳至