少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢樣嘢真係好困擾 有時放工湊佢去買餸抽好多嘢 天氣又熱 以前都會拖住你行 依家一出門未入𨋢已經不停講“媽媽抱” 抱又唔係 同佢鬥 佢又坐地爬地比你睇 經驗嘅JM們 你地如果渡過呢個問題同trouble two呢?

男爵府

cav1557 發表於 14-9-1 14:52
呢樣嘢真係好困擾 有時放工湊佢去買餸抽好多嘢 天氣又熱 以前都會拖住你行 依家一出門未入𨋢已經不 ...
原則上同扭買嘢的處理方法一樣, 尤得佢扭爬喊叫, 直到佢肯行為止, 一直唔妥協的話, 過幾次佢就知扭都冇用......
問題係開頭家長自己都要好厚面皮, 面對其他人的目光........

男爵府

方法只有一個, 就係同佢鬥到最後, 我仔會叫其他人抱, 淨係唔會叫我抱, 因為我無抱慣

翡翠宮

同佢講大個,媽咪又拿住好多嘢,要乖乖自己行,如果都係喊就由佢喊到收聲,唔可以太縱佢

大宅

回覆:2歲囝 一出街要人抱

我個囝剛踏入2歲,又係咁,我都好難搞,都試過由佢係地下喊,行左去,當然安全情況下,佢會追上黎再扭,如是者咁都行左一段路

大宅

多謝大家回覆呀 亞囝好似好左啲 我每次同佢出去之前都問佢:出街要點樣呀? 佢會答拖拖媽媽 如是者 佢一扭我又再問 同埋同佢一路行一路跟節奏數1,2 1,2咁樣 令佢覺得拖住有啲樂趣。。。希望可以慢慢乖乖地拖住 唔洗令我咁勞氣 我發覺呢個囝係受軟唔受硬 同佢鬥 我會激死左 周不時要林下有乜計仔氹佢先得

複式洋房

我諗同佢解釋佢會明
又同佢講要大個仔
大個仔就唔抱架啦
我諗小朋友會受

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

我成日都同阿囡講, 抱係可以, 但對腳係媽咪度, 行既係我, 我鐘意去邊就去邊, 你無得揀, 如我抱住你, 我第一時間會返屋企, 邊度都唔去!

試一兩次, 就算一出門口係樓下都抱佢返屋企, 佢就唔會再要你抱了~

大宅

冇野拎時,可以抱一陣,同佢講抱到邊個位輪到佢要自己行一陣,等媽媽休息。再行到邊個位又抱番:呢招都work。

有野拎時,真係無法抱佢,要好好解釋佢聽,佢坐地就由佢坐,拖番佢安全地方坐,不要理路人目光。隔一陣會死死氣起身跟番你行。

大宅

有時我真係好累,我話媽媽抱就企喺度唔郁,攰到行唔到,邊度都唔去,要行就要自己行。佢會比你快頂唔順悶的 XD

複式洋房

我個女而家2歲又係咁~成日要抱....

不過.我發現左佢只會在沒有冷氣的地方下要我抱!

同埋如果得爸爸同佢一起時~她寧願自己行~也不要爸爸抱~

大宅

Same here,係咪真係trouble two既原故?喊到全街人當我虐兒,心真係吾好受

大宅

我喺呢段時間 每次出門口都問 出街要點樣 迫佢答到 “拖拖媽媽 ”先出門口 講明唔拖冇得出去 又學了JM 當佢話要抱 就同佢講 去到果度可以抱 但呢段路要拖住媽媽行去
如是者。。。。佢依家有時會主動比手仔我拖 但都有扭抱的 咪同佢協議咁囉 希望你地嘅小朋友都好快有轉變啦!

子爵府

我會同佢講要自己行一陣,行到某個地方先抱~佢通常都可以乖乖地行到一陣

用戶要求終止服務

我個仔之前都係,佢成日行得唔係好穩咁,而且行小小路就要抱要扭坐,咁我同我老公都以為佢扭抱。

佢一向都著dr.kong既鞋,後來聽其他媽咪的意見,改買左第二個牌子既鞋,立時肯行左好多。

初頭都懷疑過係咪純綷因有新鞋,新屎坑三日香,so far轉左兩個月,除左眼瞓或真係行左好耐或有時間中扭計外,真係肯行左好多。

或者你都可以試下,可能係對鞋唔舒服。

(我而家新轉左買stride rite)

男爵府

你試一兩次同佢講左先,媽咪唔抱自己行,一路提住佢,或者比一兩粒糖佢,久而久之佢就唔洗抱,仲識話:自己行唔洗媽咪抱,媽咪好攰呀佢地係恰大人一時心軟,硬d就得架喇

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

我個囝又係成日要抱, 有一次我同佢講: Mami tired, 唔抱喇!
佢竟然答我: Mami唔準tired.............

大宅

引用:我個囝又係成日要抱,+有一次我同佢講:+Mami

原帖由 eeyorepigpig 於 14-10-08 發表
我個囝又係成日要抱, 有一次我同佢講: Mami tired, 唔抱喇!
佢竟然答我: Mami唔準tired............. ...
媽咪唔準tired....真係唔知好笑定好嬲呀!?到左2歲 真係日日新鮮獲獲金! 唔知你地又點樣教佢地唔好掉嘢發脾氣呢。。。。?

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

cav1557 發表於 14-10-8 18:54
媽咪唔準tired....真係唔知好笑定好嬲呀!?到左2歲 真係日日新鮮獲獲金! 唔知你地又點樣教佢地唔好掉嘢發 ...
唉....trouble two應該好難搞.........不過係緞練EQ既好時候, 我覺得自己有耐性咗......其實知佢trouble two係必經階段, 所以唔想下下都鬧佢, 我就偏向講道理~當然講得多唔聽都要爆下佢, 哈哈!

我囝過多兩個禮拜先兩歲, 我諗有排捱~~大家加油吧!

複式洋房

我個仔仔今年5歲,有時佢都會扭抱,每次我都會同佢講,媽媽好累須要义電,你要等多陣,不如你行多陣,咁樣佢就會自己行多一陣

首頁

尾頁

跳至