樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想買細單位, 2房, 2個人住
主要都係睇返HK ISLAND既盤
越來越少細單位~

大家認為應該租住先定再睇下買盤呢??
討論下~

男爵府

引用:Quote:原帖由 Mini1111 於 14-09-04 發表雖

原帖由 muffin_baby 於 14-09-04 發表
絕對同意,我唔想接火棒後悔一世。雖然身邊朋友成日叫我上車,上左又點,到時負資產邊個可憐我

...
繼續等,但又繼續升,越等越買唔到。
有能力就唔好等

大宅

d_yeong 發表於 14-9-6 18:38
其實有無jm知道年尾居屋係邊?
大圍,元朗, 青衣, 荃灣.

子爵府

其實有無jm知道年尾居屋係邊?

子爵府

zaba 發表於 14-9-5 14:50
租出去既樓首期要比五成喎, 似乎呢個方法唔係太可行.

你男友唔係香港人, 可能住唔慣市區人多車多空氣差.
5成咁多真係唔知添!Thank you!!!

佢來香港唔會drive 所以想住市區。。。

我考慮緊沙田大捕個邊
返工都唔係好遠。。。。。。
一小時哈哈

子爵府

QQrabbit 發表於 14-9-4 20:35
一個人要諗甘多問題, 其實都唔容易, 希望有人跟你分擔一下壓力啦!
多謝你的資訊呀。我會留意下年尾居屋同揾之前JM post既資料:)
Thxxxx

伯爵府

d_yeong 發表於 14-9-4 18:37
話說我其實係想自己買左樓租俾人2年先自己住返

租出去既樓首期要比五成喎, 似乎呢個方法唔係太可行.

你男友唔係香港人, 可能住唔慣市區人多車多空氣差.
可以考慮租下三百幾呎果D 村屋, 有露台, 有天台或者花園, 租冇市區咁貴, 兩口子都夠住啦.

男爵府

自住既話~升升跌跌只不過係數字遊戲~升又要住~跌又要住~
冇人可以睇得咁準架~睇唔開既話~租算啦~

大宅

d_yeong 發表於 14-9-4 18:37
原因:
我未結婚唔急搬出去
一個人要諗甘多問題, 其實都唔容易, 希望有人跟你分擔一下壓力啦!

我最近都搜集很多資料, 關於買樓, 都係好多JM身上認識很多.

我結左婚兩年都係租住先. 最近都考慮買樓.

我想提提你. 買樓如果你做9成按揭, 基本上係唔可以租出去架. 要自住架.

另外, 你有無考慮申請居屋? 將會有幾個新居屋推出, 今年12月接受申請. 你睇番早一個月JM一個post,好多資料.

其實而家樓係貴的, 買樓係要做足心理準備同實際準備, 要量力而為, 如果真係唔得, 結左婚咪租住一兩年, 等你老公又找到穩定工作, 家庭經濟開始穩定, 再買囉, 唔會話買唔到, 只不過可能你要降低或調整下你要的樓的要求, 其實一直都有盤架.

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:scotttlk 發表於 14-9-4 15:26 我係

原帖由 d_yeong 於 14-09-04 發表
原因:
我未結婚唔急搬出去
咁你不如申請居屋啦,如果你合入息審查。居屋平D又易上車

子爵府

scotttlk 發表於 14-9-4 15:26
我係肥師奶, 好明白你問題凡師奶都可以插句嘴。
原因:
我未結婚唔急搬出去
但係男朋友唔係香港人
來香港第一年家庭開支都靠我
我無兄弟姐妹
父母已退休
所以結婚第一年我壓力超大
但係我屋企住唔落4個人
所以我而家已經開始PLAN緊
唔想結婚結到要降低我既生活QUALITY

其實我得好少錢, 打算求父母幫一幫我俾首期
但係個D就係佢地D"棺材本"我都覺得自己好衰
一定唔衰得
加上結婚就要賣左佢分錢俾父母
等佢地安心D
到時再同"老公"夾買~

其實我個CASE係好窮但又必須先上車才可以諗結婚呢個ISSUE
我要生仔所以時間都趕趕地

所以其實未結婚我已經好大壓力.......

可能大家覺得我多餘(諗太多), 不孝(要父母幫), 不自量力(無錢)
但係我真係無辦法, 只好兵行險著~

子爵府

muffin_baby 發表於 14-9-4 16:58
絕對同意,我唔想接火棒後悔一世。雖然身邊朋友成日叫我上車,上左又點,到時負資產邊個可憐我

...
YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

陪月勳章

回覆:大家覺得而家應該買定租

有能力咪買,將來的事無人知!

大宅

引用:雖然lee幾年,年年都有人話會跌,現實不跌

原帖由 Mini1111 於 14-09-04 發表
雖然lee幾年,年年都有人話會跌,現實不跌反升,但樓市有週期,點樣都會回,差在回幾多,宜家買驚接火捧, ...

子爵府

我係肥師奶, 好明白你問題凡師奶都可以插句嘴。

之不過, 想真正幫到你, 始終要八掛下你家庭財政狀態先至比到意見你。

其實自置物業只係普通師奶數口, 一灘出全家人財政做比較就好易得出方向。 自置物業比較困難的決定係一D貼身的私人喜好問題, 始終自己的屋企會有私人一點的要求。 但大體上, 其實係師奶數一條之麻

水晶宮

當你呢一刻, 決定 "等一等" 的話, 這便是一個投機的決定, 對於未來, 會有一個蝕或賺的結果, 博唔博係個人決定, 博的話, 我建議定一個止蝕/止賺額 (i.e. 租金成本 +/- 未來樓價變動).

蝕或賺的結果 (i.e. 上落一百幾十萬), 唔知你平時賭唔賭餞? 有冇賭到上落一百幾十萬, 咁大? 冇/唔會的話, 就同樣道理, 唔好賭樓, 等多一日都是投機賭博.

子爵府

Mini1111 發表於 14-9-4 13:08
雖然lee幾年,年年都有人話會跌,現實不跌反升,但樓市有週期,點樣都會回,差在回幾多,宜家買驚接火捧, ...
YESSSS大拿拿幾百萬樓............

要諗清諗楚

搬出去一闊三大

有無JM可以分享下2人家庭水電煤大概幾錢?

我好怕我們預得太剛好到時生活困難>.<

男爵府

火熱時確係冇乜盤,但市回時有盤又冇乜人買

別墅

雖然lee幾年,年年都有人話會跌,現實不跌反升,但樓市有週期,點樣都會回,差在回幾多,宜家買驚接火捧,有無人有同感?加上大拿拿幾百萬樓,唔想係無盤既情況下買,好似好兒戲咁。

男爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

其實家陣供樓,一半本金,一半係息

首頁

尾頁

跳至